Mes turime 162 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1409
mod_vvisit_counterŠią savaitę:4802
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:52128
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Pabradės socialinės globos namuose lankėsi sveikatos apsaugos ministras

2020 m. vasario 12 d., trečiadienis, Nr.12 (1927)

Pabradės socialinės globos namai ne vienam negalią turinčiam žmogui jau seniai tapo tikrais namais, namai, kuriuose verda pilnavertis gyvenimas. Tie, kas bent kartą apsilankė Pabradės socialinės globos namuose, net nedvejodamas pasakys, kad čia yra visos sąlygos ne tik gyventi, bet ir kurti, tobulėti. Po ketvirtadienio apsilankymo Pabradės socialinės globos namuose, manau, tą pasakys ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Pagal tradiciją Pabradės socialinės globos namų direktorius Vytautas Vigelis pirmiausia svečią supažindino su globos namų gyvenimu, o tam, kad apeitum visą teritoriją, tegul ir trumpam užsukant į vykstančius užsiėmimus, net ir geros valandos neužtenka, nes veiklų tikrai daug. Paskutinis taškas buvo į naujas patalpas persikėlusių keramikų užsiėmimų aplankymas, o baigėsi SAM ministro Aurelijaus Verygos vizitas Pabradės socialinės globos namuose susitikimu su darbuotojais. Susitikimo pradžioje kaip visada puikų numerį atliko pantomimos grupė. Pabradės socialinės globos namų vykdomą veiklą, paskirtį ir struktūrą pristatė direktorius Vytautas Vigelis.

Šiuo metu Pabradės socialinės globos namuose gyvena 169 gyventojai, o 2020 metams planinis vietų skaičius stacionare vaikams su negalia – 6 vietos, suaugusiems asmenims su negalia – 149, bet dar yra ir grupinio gyvenimo namai. Vaikams su negalia Švenčionių mieste 8 vietos, o suaugusiems asmenims su negalia Pabradėje 4 vietos. Žinoma, tokias paslaugas teikiančioje įstaigoje dirba nemažai įvairių specialistų. 2020 metais tiesiogiai teikiančių socialinę globą darbuotojų buvo 127 etatai. Sveikatos priežiūra padalinyje 62 etatai, socialinio darbo padalinyje yra 58 etatai, o užimtumo padalinyje – 8. Pagrindinis klausimas, į kurį atkreipė dėmesį Pabradės socialinės globos namų direktorius Vytautas Vigelis, tai darbuotojų atlyginimai, nes dalis darbuotojų dirba viename sektoriuje, o dalis – kitame, tad žmonės, dirbantys panašų darbą, gauna skirtingus atlyginimus.

- Kažkaip reikia rasti kompromisą tarp Sveikatos apsaugos ministerijos ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, kad būtų išspręstas šis klausimas, ir tai liečia ne tik mūsų įstaigą, bet ir kitas panašias įstaigas, ir jei keliamas atlyginimas, tai keliamas visiems, - savo prašymą SAM ministrui Aurelijui Verygai išdėstė gerb. Vytautas Vigelis.

- Vaikščiodamas po jūsų įstaigą ir žiūrėdamas grupės pasirodymą galvojau, ką čia apie jus pasakyti, ir pirmoji mintis, kuri ateina į galvą – jūs esat labai tikri, o dėl to, kad esat labai tikri, esat labai gražūs, - pradėdamas savo pasisakymą sakė SAM ministras Aurelijus Veryga. Po to gerb. ministras papasakojo apie priežastis, kodėl taip nutiko, kad medikai, dirbantys skirtingam pavaldumui priklausančiose įstaigose, gauna skirtingus atlyginimus.

- Mūsų vizija yra kaip socialinę priežiūrą, ilgalaikę slaugą ir globą, žemaitiškai tariant, „suženyti“. Gal tada ši problema išsispręstų, - sakė SAM ministras Aurelijus Veryga.

- Sveikatos apsaugos sritis yra labai jautri ir dažnai vienas ar kitas sprendimas sukelia nemažus bangavimus. Iš pradžių aš labai skausmingai reaguodavau, išgyvendavau negalėdamas suprasti, kaip čia žmonės nesupranta mūsų gerų ketinimų. Dabar jau taip skausmingai nereaguoju, beje, aš esu rekordininkas, ilgiausiai SAM išdirbęs ministras, nes niekas taip ilgai nebuvo vadovavęs SAM, - juokaudamas sako gerb. ministras. – Pavažinėjęs po kitas valstybes, susipažinęs su tų šalių problemomis, susijusiomis su sveikatos apsauga, patikėkit žinau, visur yra panašių problemų. Dabar lygindamas situaciją kitose šalyse galėsiu pasakyti, kad mes visai neblogai laikomės. Pas mus skundžiamasi, kad reikia ilgai laukti pas gydytoją konsultantą, bet užsienio valstybėse pas gydytoją konsultantą laukiama metus. Pas mus dar neteko nieko panašaus girdėti. Mes tiesiog pradedame geriau vertinti savo sistemą. Su ribotais ištekliais mes visai neblogai laikomės. Bet jūs klauskit manęs, bus įdomiau.

Pirmas klausimas, kaip ir reikėjo tikėtis, buvo apie vaistų išrašymą ir pirkimą be receptų.

- Klausimas geras, bet įdomiausia, kad mes nepakeitėm jokios tvarkos dėl receptinių vaistų, kuriems vaistinėse pradėjo reikalauti receptų. Ta tvarka labai seniai galioja. Aš nepamenu, kad kas nors būtų leidęs receptinį vaistą pirkti be recepto. Ar vaistas receptinis, nusprendžia gamintojas. Aš nieko nepakeičiau toj tvarkoj. Vienintelis dalykas, kurį pakeitėm, tai įteisinom galimybę ateiti slaptam pirkėjui į vaistinę. Vaistininkai tiesiog pradėjo reikalauti recepto vaistui, kuris visą laiką buvo receptinis. Aš net neįsivaizduodavau, kokia rimta problema kils, kiek receptinių vaistų be receptų parduodama, - atsakydamas į klausimą apie receptinius vaistus kalbėjo ministras. O kai buvo paklausta apie originalius ir generinius vaistus, į jį ministras Aurelijus Veryga atsakė gana aptakiai, o klausiantieji vargu ar liko patenkinti šiuo atsakymu. Buvo klausimų ir apie privačios medicinos įstaigų finansavimą, apie maisto kokybę gydymo įstaigose. Konkrečiai – Santaros klinikose. Viena priežasčių – dėl maisto kokybės, tai nugalėtojo konkurso metu pasiūlyta neadekvati, labai maža kaina, už kurią neįmanoma pateikti normalaus maisto. Dabar šios praktikos, kai gamina samdyta firma, daug kur atsisakoma. Nes ten, kur gaminasi patys, situacija visai kita. Priekaištai dėl maisto kokybės teisingi, - sakė ministras. Buvo ir daugiau klausimų, susijusių su situacija sveikatos sistemoje. Porą konkrečių klausimų ministrui pateikė ir gydytoja Marija Daugirdienė.

Baigiantis susitikimui SAM ministras Aurelijus Veryga ir dovanų padalino: Pabradės socialinės globos namų direktoriui Vytautui Vigeliui perdavė pundą kalendorių, kurie bus išdalinti įstaigoje, ir kitų dovanų. Įteikė ministras ir tris asmenines padėkas.

- Nuoširdžiai dėkoju visiems jums, kad rūpinatės savo gyventojais, bet ir patys būkit sveiki, neužmirškit pasirūpinti savimi, nes žmogus, kuris pats serga, jam sudėtinga kitu pasirūpinti, - baigiantis susitikimui sakė ministras Aurelijus Veryga, o aš paprašiau jo atsakyti į porą klausimų.

- Gerb. ministre, kokį įspūdį pirmo apsilankymo metu jums paliko Pabradės socialinės globos namai?

- Tikrai labai gerą. Jau sakiau, kad gali jausti, ar darbuotojams rūpi tie žmonės, kuriais jiems tenka rūpintis. Jaučiu, kad čia yra labai nuoširdūs žmonės. Jų darbas labai sudėtingas, dauguma visuomenės gal net neįsivaizduoja, koks čia nelengvas darbas, kartais ir nelabai dėkingas. Čia dirba ypač atsidavę savo darbui žmonės.

- Vadinasi, šitoj įstaigoj, kaip jūs sakėte, stabiliai gera?

- Čia yra gerai. Visos įstaigos turi savo iššūkių. Šiandien kalbėjome apie atlyginimus, apie pertvarkas, ir ką daryti, kad atlyginimas būtų adekvatus. Sistemos dabar išbarstytos, ir nėra jau taip lengva sujungti, bet galvoju, kad susitvarkysime, - atsakydamas į mano klausimą sakė SAM ministras Aurelijus Veryga.

Algis JAKŠTAS