Mes turime 318 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1896
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12083
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88113
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčionių rajono savivaldybėje įdiegtos elektroninės demokratijos paslaugos

2011 m. gegužės 21 d., šeštadienis Nr. 37 (1084)

Projektas „Elektroninės demokratijos priemonių plėtra Švenčionių rajono savivaldybėje“ buvo vykdomas pagal 2007-2013 m. ES struktūrinės paramos Ekonomikos augimo veiksmų programos 3 prioriteto „Informacinė visuomenė visiems“ įgyvendinimo priemonę Nr. VP2-3.1-IVPK-05-R „Elektroninė demokratija: regionai“

Projektas atitinka 2007 - 2013 m. Ekonomikos augimo veiksmų programos 3 prioriteto „Informacinė visuomenė visiems“ tikslą „sumažinti geografinių ir ekonominių veiksnių nulemtą skaitmeninę atskirtį ir skatinti informacinės visuomenės procesus“ ir 1 uždavinį „plėtoti elektroninius sprendimus, didinant viešojo sektoriaus institucijų efektyvumą, ir skatinti elektroninio verslo iniciatyvas šalyje“.

Apie įgyvendinamą projektą ir jo naudą gyventojams kalbamės su projekto vadove – rajono savivaldybės Informacinių technologijų skyriaus vedėja Galina PAUKŠTIENE.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

Trumpai priminkite, kokie buvo šio projekto tikslai.

Švenčionių rajono savivaldybė siekia išplėsti informacinės visuomenės plėtros kryptis ir prisidėti prie informacinės visuomenės kūrimo. Projekto metu Švenčionių rajono savivaldybėje diegtos e-dalyvavimo ir e-informavimo paslaugos, integruojant jas bendroje savivaldybės veikloje ir interneto svetainėje.

Svarbiausias projekto tikslas – padidinti savivaldybės veiklos skaidrumą ir atskaitomybę, diegiant elektroninius sprendimus.

 

Kokie įdiegti technologiniai pakeitimai?

Informacinių technologijų terminais tai būtų IP, POVAS ir ELBAS. Projekto metu Švenčionių rajono savivaldybėje modernizuotas savivaldybės interneto portalas (IP), sukurta posėdžių valdymo sistema (POVAS), skirta piliečių elektroninio dalyvavimo principui įgyvendinti, elektroninio balsavimo ir diskusijų sistema (ELBAS) – savivaldybės tarybos darbo proceso viešinimo elektroninėje terpėje sistema.

Projekto metu įdiegta įranga - viena moderniausių.

Kuriant elektronines paslaugas buvo vadovaujamasi Neįgaliesiems pritaikytų interneto tinklalapio kūrimo, testavimo ir įvertinimo metodinėmis rekomendacijomis.

 

Ar šio projekto vykdomos priemonės suteiks daugiau viešumo rajono savivaldybės tarybos veiklai?

Nuo šiol bus galima savivaldybės tarybos posėdžius transliuoti internetu – gyventojai galės stebėti posėdžius neišeidami iš namų. Be to, sukurtos e-demokratijos paslaugos gyventojams leidžia užfiksuoti savo nuomonę dėl svarstomų klausimų ir priimamų sprendimų. Tai aktyvina savivaldybės ir jos gyventojų sąveiką, didina savivaldybės veiklos skaidrumą ir atskaitomybę, užtikrina gyventojams aktualios informacijos prieinamumą, jų galimybes išreikšti savo nuomonę ir daryti įtaką politiniams sprendimams, komentuoti, pateikti pastabas dėl priimamų sprendimų. Komentavimo bei pastabų pateikimo galimybės įgyvendinamos tik po identifikacijos per Viešojo administravimo institucijų informacinių sistemų interoperabilumo sistemą (VAIISIS). Gyventojai gali identifikuotis naudodami asmens tapatybės, elektroninės bankininkystės korteles ar elektroninio parašo sertifikatus, mobilųjį elektroninį parašą.

Gyventojai taip pat gali pateikti e-peticijas dėl savivaldybės tarybos priimtų sprendimų. Tai užtikrina grįžtamąjį ryšį su piliečiais, suteikia jiems galimybę stebėti sprendimų projektų būklę nuo užsiregistravimo iki sprendimo priėmimo.

 

Ar yra techninės galimybės šių sudėtingų paslaugų teikimui?

Savivaldybės interneto svetainės pasiekiamumas piliečiams yra užtikrinamas plačiajuosčių elektroninių ryšių infrastruktūra. Spartus duomenų apsikeitimas leidžia aptarnauti didelį kiekį interneto vartotojų bei užtikrina stabilų sistemos darbą.

 

Kiek kainavo šis projektas?
Projektą įgyvendinome pagal visus numatytus terminus. Jis finansuojamas iš ES Struktūrinių fondų, tiksliau - iš Europos regioninės plėtros fondo. Projekto įgyvendinimui skirta 385 993 Lt. Techninės ir programinės įrangos diegimo darbus atliko konkursą laimėjusi UAB „Audiotonas“.

 
Reklaminis skydelis