Mes turime 526 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:8380
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14790
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96539
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

„Drakulos judesys“ – čiaudėti kitaip

2020 m. vasario 8 d., šeštadienis, Nr.11 (1926)

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) paskelbė rekomendacijas, kuriose nurodoma, kas padeda apsisaugoti nuo žaibiškai plintančio koronaviruso 2019-nCoV. Tarp jų ypač svarbus neįprastas judesys, kai čiaudint ar kosėjant burna užsidengiama ne delnu, o sulenkta alkūne. Tokiu būdu nuo virusų ir bakterijų apsaugomi daiktai, pavyzdžiui, rankenos ir indai, per kuriuos gali užsikrėsti kiti žmonės.

Pradėtas naudoti per SARS epidemiją

Kaip ir koronavirusas, kvėpavimo takų sindromas SARS kilo Kinijoje prieš beveik du dešimtmečius. Būtent saugantis nuo SARS 2003 m. pasirodė visuomenės sveikatos ekspertų rekomendacijos čiaudint ar kosėjant užsidengti sulenkta alkūne, pakėlus ranką 90 laipsnių kampu.

Šis neįprastas judesys, dar vadinamas Drakulos arba vampyro judesiu, vėl prisimintas 2009 m. per kiaulių gripo epidemiją. Nuo to laiko toks apsaugos būdas pripažįstamas kaip vienas veiksmingiausių saugantis nuo oro lašeliniu būdu plintančių virusų.

Lietuvoje „Drakulos judesys“ – naujiena

Lietuvoje matyti taip užsidengiančius žmones neįprasta. Tautiečiai vis dar bijo atrodyti keistai. Ši baimė kur kas stipresnė nei suvokimas, kad reikėtų pagalvoti apie aplinkinių sveikatą, sako edukacinės iniciatyvos „Ar tau nusikosėti ant visų“, kurios metu buvo populiarinamas „Drakulos judesys“, koordinatorė Indrė Šumskienė. 

„Mūsų iniciatyva parodė, kad „Drakulos judesys“ dažnai yra naujiena ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems, nors, pavyzdžiui, JAV ir Didžiojoje Britanijoje šio judesio vaikai mokomi jau vaikų darželyje. Niujorke prašymas taip užsidengti yra net metro. Koronavirusui jau pasiekus Europą, norime dar kartą priminti apie „Drakulos judesį“, kurį rekomenduoja ir PSO, ir mūsų šalies gydytojai“, – sako Indrė Šumskienė.

Parengė Simona Krasauskienė