Mes turime 465 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:144
mod_vvisit_counterŠią savaitę:32520
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:114269
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Sodrus Elenos paveikslų spalvų pasaulis

2020 m. vasario 5 d., trečiadienis, Nr.10 (1925)

Jau kuris laikas Švenčionyse Nalšios muziejuje veikia ignalinietės Elenos Gaidelienės tapybos paroda. Šiandieną užsukau ir aš dar kartą pasigrožėti Elenos paveikslais ir pasidžiaugti jos sėkme.

Eleną pažįstu nuo vaikystės, augome gretimuose kaimuose: ji – Radučio, aš – Ryžiškės. Virš jos namo pro savo vaikystės namų langą matydavau besileidžiančią saulę. Dabar gimtojo Elenos namo jau nėra, tik ąžuolas vidur lauko vienišas rymo. Tas ąžuolas – ir vienintelis Radučio kaimo tragedijos liudininkas. Bet ne apie tai šį kartą, o apie Elenos Gaidelienės kūrybą.

 

Keista, pati būdama „tiksliukė“, nes ir profesija jos daugiau artima tiksliesiems mokslams, o ne kūrybai, bet tie, kas pamatė ir dar pamatys Elenos parodą tikrai įsimins paprastus ir, kaip dabar madinga sakyti, „kabinančius“ paveikslus. Kai kurie Elenos paveikslai pilni rerichiškos dvasios ir tokio artimo gimtinės dvelksmo. Kai prieš kurį laiką Elenos paklausiau, kada pradėjo tapyti, ji man tada su šypsena atsakė:

- Kai sulaukiau tarybinės pensininkės amžiaus, t. y. 55 metų.

Taip, nuo vaikystės Elena mėgo piešti, bet Mielagėnų vidurinėje mokykloje, kurią mes abu baigėme, buvo tik piešimo pamokos, jokių dailės mokymų, bet norą kurti ji, ko gero, paveldėjo iš mamos, kuri drožė iš medžio įdomias paukščių figūras. Sunku pasakyti, kas paskatino Eleną nutapyti pirmąjį paveikslą, bet noras buvo, o kai apie tai sužinojo dukra Eglė, tai atsirado ir pirma drobė su porėmiu, bet ir dažai, o tada ir pirmas paveikslas gimė, po to dar vienas, ir taip pradėjo tekėti kūrybos šaltinis. Beje, ne tik tapyba yra Elenos gyvenime, bet ir poezija. Praeitų metų pabaigoje dienos šviesą išvydo ir pirmoji Elenos Gaidelienės poezijos knyga „Gyvenimo vėjai“, iliustruota pačios autorės piešiniais. Knygą išleido „Diemedžio“ leidykla.

Kviesdamas švenčioniškius pasižiūrėti tikrai gražios parodos, taip pat noriu priminti, kad vasario 14 d. 12 val. Nalšios muziejuje įvyks susitikimas su tapybos parodos „Gyvenimo vėjai“ autore Elena Gaideliene. Ten bus galima ir patiems paklausinėti, ir pasiklausyti Elenos minčių apie gyvenimą, kūrybą...

Algis JAKŠTAS

Algio Jakšto fotografijos ir reprodukcijos