Mes turime 384 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3143
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19344
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95374
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Šernų daugėja, bet afrikinis kiaulių maras nesitraukia

2020 m. vasario 1 d., šeštadienis, Nr.9 (1924)

Prieš kelerius metus į Lietuvą atėjęs afrikinis kiaulių maras (AKM) pridarė nemažai nuostolių ne tik kiaulių laikytojams, bet ir šernų populiacijai. Kai kuriuose medžioklės plotuose mūsų rajone medžiotojai nesumedžiodavo nė vieno šerno, o štai 2019 m. jau buvo sumedžiota virš 200! Tai akivaizdus įrodymas, kad šernų populiacija atsistato. O kaip su AKM? Gal jo jau nėra mūsų rajono teritorijoje? Į šį klausimą paprašiau atsakyti Švenčionių VMVT vyriausiąjį veterinarijos gydytoją-inspektorių Gintarą Markevičių.

- Gaila, bet afrikinis kiaulių maras iš mūsų rajono teritorijos niekur nedingo. Paskutiniu metu AKM užkrėsti šernai dažniausiai randami Labanoro pusėje, o štai paskutinis rastas kritęs – netoli Kuklių, Kaltanėnų seniūnijoje. Ko gero, gali ten būti ir daugiau. Šitą rado žmogus, pjovęs mišką. Taigi afrikinis kiaulių maras dar neužleidžia savo pozicijų.

- O kaip su kiaulių laikytojais? Gal jau atsirado koks vienas?

- Atsirado, ir ne vienas, o trys jau gavo leidimus auginti kiaules, žinoma, laikantis visų biologinės saugos reikalavimų. Taigi kiaulės pradeda ir į tvartus grįžti. Jei žmonės turi noro ir sugeba įvykdyti visus reikalavimus, tegul laiko, - sako Švenčionių VMVT vyriausiasis veterinarijos gydytojas-inspektorius Gintaras Markevičius. Ką gi, nors afrikinis kiaulių maras jau užėmęs beveik visą Lietuvos teritoriją, nesitraukia ir iš mūsų rajono, bet reikia pasidžiaugti, kad atsiranda šernų populiacija, net Adutiškio zonoje pora buvo sumedžiota, o ir tai, kad atsiranda žmonių, norinčių auginti kiaules, džiugina.

Algis JAKŠTAS

 

 
Reklaminis skydelis