Mes turime 169 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:821
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14820
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:62146
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Pasodinome Kooperacijos parką

2012 m. gegužės 12 d.,šeštadienis Nr.36 (1179)

Miškas tarnauja žmogui, o poilsis miške labai veiksmingas. Tačiau gausiai lankomi miškai patiria daug žalos. Tyrimais nustatyta, kad dažnas mūsų lankymasis tam tikrame miško ploto vienete, suplūkia dirvožemio sluoksnį. Tuomet pasikeičia jo struktūra, suyra vandens režimas, susilpnėja šaknų mityba ir jų kvėpavimas. Ateityje poilsiautojų miškuose srautas tik didės. Kad jie neišsisklaidytų po itin plačias teritorijas, tam aukojama maža miško dalelė.

Siekiant išvengti žalos miškui ir nevaržyti lankytojų, įrengiamos poilsiavietės. Jose galima atgaivinti tradicijas ir bent trumpai pailsėti gamtos prieglobstyje, pakvėpuoti tyru oru. Kad lankantis miškuose nepažeistumėm ekosistemos, įrengiami specialūs parkai. Tokį parką užsimojo pasodinti VĮ Valkininkų miškų urėdija.

Kadangi šie – Tarptautiniai kooperatyvų metai, renginys ir buvo skirtas jiems pažymėti. Dalyviai ir organizatoriai pavadino jį „Sodiname kooperacijos parką“. Na, o kooperatyvų ištakos siekia Jungtinių Tautų Organizacijos Generalinę Asamblėją, 2012 metus paskelbusią Tarptautiniais kooperatyvų metais. „Kooperatyvai daug prisideda prie socialinės bei ekonominės įvairių šalių plėtros, ypač mažinant skurdą, kuriant naujas darbo vietas. Tačiau apie kooperatinę veiklą gal būt nėra kalbama taip garsiai, kaip reikėtų. Todėl šiais metais tiek Jungtinės Tautos, tiek įvairios šalys siekia populiarinti būtent pačią kooperaciją“, - teigia Lietuvos centrinės kredito unijos (LCKU) valdybos pirmininkas Fortunatas Dirginčius. Pasak LCKU vadovo, kooperacija pasaulyje yra paplitusi ir besivystančiose, ir pažengusiose šalyse. Tokiose, kaip JAV ar Kanada. Tačiau Lietuvoje kooperacijos galimybės dar nėra pilnai išnaudotos.

Į Valkininkų miškų urėdiją, nuostabaus pavasario šeštadienį socialinės akcijos „Sodiname kooperacijos parką“, Asociacijos Lietuvos kredito unijos valdybos pirmininko ir administracijos vadovo kvietimu, suvažiavo Kauno, Kaišiadorių, Telšių, Varėnos bei kitų rajonų Kredito unijų nariai, o Ignalinos KU administracijos vadovė Violeta Čeponienė subūrė talkininkių komandą net iš trijų rajonų: Ignalinos, Švenčionių, Zarasų. Violetos vairuojamu automobiliu emocingai nusiteikusios nuriedėjo Ina Mustafajeva, Laima Malinauskienė, Snieguolė Bočiarovienė ir šio straipsnelio autorė.

Šiaip jau dabar žmonės sąmoningėja ir atkuriant mišką, pareiškia norą dalyvauti talkose. Tad su talkininkais galima apsodinti didžiulius miško plotus. Kaip sodinti paruoštoje kirtavietėje kooperacijos parką, susirinkusius instruktavo ir darbo įrankius įdavė vietos girininkijos darbuotojai. Pasidalinę į keletą grupių, talkininkai pasklido po didžiulę plynavietės teritoriją. Pagal parengtą schemą sodinome maumedžius, klevus, pušis, ąžuolus.

Nors saulutė dosniai žėrė spindulius ir sūrus prakaitas varvėjo upeliais, pavargti nedavė dzūkelių muzikantai. Miklūs tėvo ir sūnaus pirštai lakstė dviejų armonikų klavišais, o tarsi iš gausybės rago besilieją melodijos įvairino monotonišką darbelį. Pagaliau pajutome netikėtą kooperacijos jėgą, nes su mumis plušėjo LCKU vadovas Fortunatas Dirginčius.

Baigę darbą ir palikę ne tik ryškų pėdsaką, bet ir meilę miškui, susirinkome prie kooperacijos stogastulpio atidengimo, kur girininkijos darbuotojai paskelbė stulbinančius rezultatus. Aukštaičiai, žemaičiai, sūduviai ir dzūkai pasodino beveik 9 tūkstančius medelių. Kol šie pasieks brandaus medžių amžių, teks palūkėti 70 metų. Prie naujutėlio stogastulpio pasodinti trys ąžuoliukai. Kodėl trys? Ogi, vienas oš Kredito unijų, antras – Žemės ūkio, o trečiasis – Prekybos kooperatyvų vienybei stiprinti.

Baigiamajame akorde kalbėjo Seimo narys, Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Edmundas Pupinis, kiti garbūs svečiai. Nepraleido progos atsilankyti Tarptautinės konferencijos LR Seime dalyvis iš Italijos, gvildenęs ten temą apie kooperacijos patirtį, plėtrą ir perspektyvas. Saulėtos šalies atstovas, turintis ilgametę patirtį sakė, jog kooperacija tai mąstymas ir veikla. Tad ragino mūsiškius nepaklusti džiunglių įstatymui, o jungtis ir stiprėti. Anot italo, tokiu būdu pasieksime aukštų rezultatų ir nueisime ganėtinai toli.

Elena KRAPAUSKIENĖ