Mes turime 303 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5517
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19377
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91734
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Dvi Lietuvos: kaip gyvena JIE (išrinktieji) ir VISI KITI – jų rinkėjai

2020 m. sausio 25 d., šeštadienis, Nr.7 (1922)

Pamfletas apie tai, kaip Švenčionių valdininkai, nugyvenę rajoną, vyko į Kelmę ir Palangą patirties semtis

Pinigai

Niūrūs debesys užslinko ant Švenčionių rajono. Neseniai paskelbta informacija apie vis didėjančią rajono demografinę duobę ir tai, su kuo žmonės susiduria kasdien brisdami purvą išraustomis tuštėjančių miestelių gatvėmis, susirgę ar nerasdami darbo, kelia liūdesį bei apnuogina mero rinkiminį melą. Kaulydamas balsų, jis ugningai žadėjo, kad prie jo rajonas suklestės: kils naujos įmonės, kurios visus aprūpins gerai apmokamu darbu, į rajoną grįš jaunimas. Realybėje viskas išėjo atvirkščiai: niekas į rajoną negrįžo, net pats meras su šeima ir patarėjais, rajonas dideliais tempais tuštėja, mero pažadėtoje žemėje - pramoninėje zonoje prie Švenčionėlių - kaip buvo vieniša siuvykla, taip ir liko, o ir ji, kiek teko girdėti iš darbuotojų, susiduria su rimtais sunkumais.

Kaip sakoma, negali – nežadėk, pažadėjai – ištesėk. Klipčius gi su savo agitatoriais rojų žadėjo visiems, o susikūrė jį tik sau. Tą iškalbingai liudija vieši duomenys apie rajono savivaldybės darbo užmokestį (šįkart – tik apie jį). Pasižiūrėkite, kokius atlyginimus gauna iš mokesčių mokėtojų gyvenanti rajono valdžia. Sąmoningai nepateikiu vidutinio darbo užmokesčio rajone - kiekvienas palyginkite valdininkų algas su savomis, taip bus daug aiškiau. Vidutinį atlyginimą iškreipia (gerokai iškelia) tų pačių valdininkų ir jų aplinkos atlyginimai, o kur dar savivaldybei pavaldžių įstaigų vadovų ir jų patarėjų atlyginimai, kurie yra kelis kartus didesni, negu darbuotojų. Net nepaisant to, vidutinis darbo užmokestis rajone yra kelis kartus mažesnis, negu valdžios „elito“ - rajone dominuojantys minimalūs ir dar mažesni atlyginimai „gadina statistiką“. Merui neprideda garbės, kad žmonės jo valdose skursta.

 

Informacija apie darbo užmokestį Švenčionių rajono savivaldybėje

 

Pareigybė

Darbuotojų skaičius

Vidutinis darbo užmokestis 2018 m. (neatskaičius mokesčių) Eur (Įvertintas 1,289 koef.)

Vidutinis darbo užmokestis 2019 m. I ketv. (neatskaičius mokesčių) Eur

Mero patarėjas

 4

1708

1845

Skyriaus vedėjas

 13

2033

2216

Vyriausiasis specialistas

 69

1248

1355

Vyresnysis specialistas

 21

974

1063

Seniūnas

 10

1452

1606

Seniūno pavaduotojas

 4

1281

1523

Vairuotojas

 8

824

908

 

Nors įstatymai įpareigoja skelbti darbo užmokestį kas ketvirtį, Švenčionių savivaldybei turbūt „įstatymai nerašyti“. Pateikiami duomenys tik 2019 m. I ketvirčio. Per metus atlyginimai neabejotinai dar ūgtelėjo, nors ir taip buvo nemenki (žinoma, išskyrus vairuotojų).

Aukščiausių valdininkų – mero R.Klipčiaus ir vicemerės V.Čepukovos – atlyginimai kažkodėl įslaptinti. Pasistengus vis dėlto pavyko išsiaiškinti ir juos.

Mero atlyginimas 3349 eurai + 4 proc. priedas už stažą.

Vicemerės atlyginimas 2999 eurai + 11 proc. priedas už stažą.

 

Kelmė

Matyt, rajono valdžią apniko abejonės, ar jie verti tokio atlyginimo – rajonas nyksta, žmonės sunkiai verčiasi, o jie kaip inkstai taukuose vartosi. Tad patraukė visu būriu kiton pusėn Lietuvos, kaip jie patys oficialiai pareiškė, patirties pasisemti. Vizito metu Kelmės rajono meras Vaclovas Andrulis pirmiausia pristatė Kelmės rajoną, parodė pažintinį filmuką apie krašto turistinius ir paveldo objektus, gamtą. Paskui Švenčionių delegatai ir vietiniai aptarė abiems savivaldybėms svarbias temas apie švietimo įstaigų tinklą, kultūros, sveikatos, socialinės globos įstaigas, bendruomenių veiklą, daugiabučių namų renovaciją, atliekų tvarkymą, gyventojų aptarnavimą ir daug kitų klausimų. Kokių? Rajono valdžios „turistai“ apie tai nutyli, bet patirtis rodo, kad, kai nėra ką pasakyti, tai sakoma - „ir kt.“ Nuo šiol visose aptartose srityse darbas virte virs, nes naudingos patirties prisisėmė į valias. Gero nebūna per daug, tad patraukė mūsų rajonui ypač svarbios patirties – į kurortą.

 

Palanga

Palangos valdininkai Švenčionių valdininkus pasitiko svetingai. Susitikimo su Palangos miesto vadovais metu Švenčionių delegacijos nariams buvo pristatytas Palangos kurortas, pagrindinės miesto plėtros kryptys, investicijos, įgyvendinami bei artimiausiu metu planuojami įgyvendinti projektai bei iššūkiai, kuriems tenka ieškoti greitų sprendimų. Švenčionių rajono savivaldybės atstovai taip pat apžiūrėjo Palangos miesto infrastruktūros objektus - lankėsi Palangos miesto baseine, Koncertų salėje, universalioje sporto arenoje bei Kurorto muziejuje. Kaip be šito - juk tai neįkainojama patirtis Švenčionims. Ir ko tie gyventojai piktinasi, kad porą dienų atėję į Švenčionių savivaldybę su reikalais rado, anot vieno skaitytojo, tuščius valdžios rūmus. Nei mero, nei vicemero, nei skyrių vedėjų. Tuo metu Švenčionių rajono savivaldybės administracijos atstovai, tarp kurių daugiausiai - administracijos skyrių vedėjai, sprendė svarbius rajono reikalus - susitiko su Palangos miesto savivaldybės administracijos skyrių vedėjais bei aptarė aktualius klausimus. Kokius - „istorija“ nutyli... Tiesiog patikėkime, kad klausimai buvo labai svarbūs. Argi dėl nesvarbių pilnas autobusas valdininkų būtų riedėjęs tokį tolį.

Kelionių įspūdžius keliautojai išklojo savo informacijos priemonėje (su iliustracijomis ir padėkojo Kelmės ir Palangos savivaldybėms už šiltą priėmimą... Geri žmonės šia informacija (nuo pat kelionės pradžios) pasidalino su mumis, o mes savo ruožtu pateikiame jums, gerbiamieji skaitytojai, iliustruotą ataskaitą, kaip valdžia naudoja iš jūsų surinktus mokesčius.

 

Lūkesčiai

Tokio masto patirties pasisėmusi, rajono valdžia privalo imtis pokyčių rajone. Skaitytojų padedami, suformavome jiems teisėtus rinkėjų lūkesčius.

1. Kad Švenčionėlių gatvės, kurios tik dėl rajono valdžiai žinomų priežasčių buvo išraustos ir paliktos, nors gamta leidžia dirbti, būtų pradėtos tvarkyti nedelsiant.

2. Kad uždaryta Labanoro biblioteka būtų paskutinis šios valdžios sunaikintas kultūros židinys. Šalin rankas nuo Kaltanėnų ir Sarių bibliotekų, virš kurių taip pat pakibo uždarymo grėsmė.

3. Kad rajono elitas, išsivaikščiojęs po Palangos ir Kelmės kultūros objektus, įgytą patirtį panaudotų ir imtųsi penkmečio remonto objekto – Švenčionėlių kultūros centro.

4. Kad nekarpytų kultūros srities ir kitų biudžetinių įstaigų darbuotojų ir darbininkų atlyginimų, o pataupytų savo sąskaita.

5. Ir kad grįždami po vidurnakčio iš darbo gamykloje žmonės saugiai galėtų eiti apšviestomis gatvėmis – mere, žmonės prašo šviesos. Gal bent šį pažadą įvykdysite?

 

P.S. Skaitant pasitelkite humorą, vietomis – juodąjį. Be jo neįmanoma atskleisti dabartinės valdžios kompanijos veiksmų.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 

 
Reklaminis skydelis