Mes turime 270 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2736
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21280
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:68606
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Seimas nusprendė grąžinti dalį per krizę sumažintų, bet nekompensuotų išmokų

2020 m. sausio 8 d., trečiadienis, Nr.2 (1917)

Seimas nusprendė šiais metais kompensuoti 10 proc. per krizę sumažintų valstybinių ir kitų pensijų, kompensacijų bei rentų, kurios iki šiol buvo likusios nekompensuotos. Gaus ir anuomet buvę našlaičiai.

Remiantis 2012 m. Konstitucinio Teismo nutarimu, buvo kompensuotos senatvės socialinio draudimo, netekto darbingumo (invalidumo) pensijos, taip pat socialinio draudimo ir valstybinės pensijos dirbusiems žmonėms, o našlaičiai taip ir nesulaukė. Dėl jų sumažintų pensijų grąžinimo, kaip ir dėl eilės kitų pensijų, kompensacijų ir rentų Konstitucinis Teismas tuomet nepasisakė. 

2020 m. biudžete daliniam išmokų kompensavimui numatyta 10 mln. eurų. Iš viso socialinių išmokų gavėjams nekompensuota 181,5 mln. eurų.

Kompensacijos žmonėms bus išmokamos kitų metų rugpjūčio mėnesį be žmogaus prašymo, išskyrus atvejus, kai asmuo kompensavimo metu negauna atitinkamos išmokos – tokiu atveju reikės pateikti prašymą „Sodrai“ arba kitai išmoką mokančiai įstaigai iki 2020 m. spalio pabaigos, o kompensacija bus išmokama iki gruodžio pabaigos.

Jeigu nutiktų taip, kad įsigaliojus šiam įstatymui, teisę į kompensaciją turintis žmogus mirtų, išmoka būtų mokama paveldėtojams. Paveldėtojai turėtų pateikti prašymą iki 2020 m. spalio pabaigos.

Dalinai kompensuoti siūloma valstybines pirmo ir antro laipsnio, pareigūnų ir karių, mokslininkų, teisėjų, nukentėjusių asmenų pensijas, taip pat socialinio draudimo našlių ir našlaičių pensijas, maitintojo netekimo pensijas, ištarnauto laiko pensijas, kompensacijas už ypatingas darbo sąlygas, kompensacines išmokas buvusiems teatrų ir koncertinių įstaigų kūrybiniams darbuotojams, šalpos kompensacijas, tikslines kompensacijas neįgaliesiems, prezidento rentą, signataro rentas, sportininkų rentas.

Pagal SADM inf.