Mes turime 298 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5876
mod_vvisit_counterŠią savaitę:27763
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:71746
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Verslo liudijimų išdavimo pokyčiai nuo 2020 m. liepos 1 d.

2020 m. sausio 4 d., šeštadienis, Nr.1 (1916)

Nuo 2020 metų liepos 1 d. gyventojai, nuomojantys gyvenamosios paskirties patalpas, kiekvienam nuomojamam objektui turės įsigyti atskirą verslo liudijimą ir už jį sumokėti fiksuoto dydžio pajamų mokestį. Taip pat kitąmet, nuo liepos 1 d., panaikinama galimybė su verslo liudijimu vykdyti pastatų ar statinių apdailos ir remonto, automobilių remonto, vaikų priežiūros, vandentiekio, šildymo, oro kondicionavimo bei elektros sistemų, įtaisų įrengimo bei remonto veiklas.

Verslo liudijimus šioms veikloms bus galima įsigyti iki 2020 m. birželio 30 d. Po šio termino, norėdami ir toliau teikti minėtas paslaugas, gyventojai galės įregistruoti individualią veiklą pagal pažymą arba rinktis kitą veiklos vykdymo formą.

 

Individualios veiklos pagal pažymą apmokestinimas

Šiuo metu gyventojų pajamų mokesčio dydis vykdantiems individualią veiklą pagal pažymą yra kintantis, priklauso nuo uždirbtų apmokestinamųjų pajamų. Kai apmokestinamosios pajamos neviršija 20 tūkst. eurų per metus, taikomas 5 proc. tarifas, o viršijus minėtą sumą tarifas didėja ir apskaičiuojamas pagal atitinkamas formules. Apmokestinamosioms pajamoms pasiekus 35 tūkst. eurų per metus taikomas nekintantis 15 proc. pajamų mokesčio tarifas.

Gyventojas, vykdantis individualią veiklą pagal pažymą, taip pat turi pildyti Pajamų ir išlaidų apskaitos žurnalą, o prekių ar paslaugų pirkėjams privalo išduoti vieną iš apskaitos dokumentų: sąskaitą faktūrą, PVM sąskaitą faktūrą arba kasos aparato kvitą.

 

Individualią veiklą vykdantiems gyventojams – virtualus buhalteris i.APS

Individualią veiklą pagal pažymą ar įsigijus verslo liudijimus vykdantys gyventojai Pajamų ir išlaidų apskaitos žurnalą gali pildyti e.būdu – VMI sukurtu virtualiu buhalteriu i.APS. Savarankiškai dirbantiems gyventojams skirta buhalterinės apskaitos programa padeda paprasčiau tvarkyti veiklos pajamas ir išlaidas. Tiesiogiai programoje galima išrašyti PVM sąskaitą faktūrą, sąskaitą faktūrą ar prekių (paslaugų) pirkimo-pardavimo kvitą, duomenys automatiškai perkeliami į e.žurnalą. Pagal i.APS vedamo Pajamų ir išlaidų žurnalo bei trečiųjų asmenų pateiktus duomenis VMI gyventojams parengs preliminarias pajamų deklaracijas, kurias beliks tik pasitikrinti ir pateikti. Apskaitą vesti VMI sistemoje galima pradėti bet kurį metų mėnesį, tiesiog programoje reikia suvesti pajamų ir išlaidų sumas už mėnesius, kuriais apskaita buvo vedama ne i.APS. Virtualiu buhalteriu i.APS galima naudotis prisijungus prie VMI informacinės sistemos i.MAS per e. bankininkystę ar su VMI priemonėmis. Visi norintys išmokti naudotis programa kviečiami atvykti į mokymus.  

Mokymai vyksta visuose Vilniaus AVMI aptarnavimo padaliniuose kiekvieną ketvirtadienį, 9 val. ir 15 val.

Vilniaus AVMI inf.