Mes turime 333 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2810
mod_vvisit_counterŠią savaitę:27940
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:75266
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Ar galime sutaupyti ekonomiškai važiuodami? Galime

2020 m. sausio 4 d., šeštadienis, Nr.1 (1916)

Ar dažnai vairuodami automobilį pamąstome apie tai, kaip čia vieną kitą litrą kuro sutaupius? Važiuoti lėčiau? Bet lėtas važiavimas ne visada yra ekonomiškas, kartais rezultatas būna atvirkštinis. Beje, dabar kaip tik daug kalbama ne tik apie ekonomišką vairavimą, bet ir ekologiją. Manau, kad šie du dalykai vienas su kitu glaudžiai susiję, nes, logiškai galvojant, mažiau kuro sunaudoji, mažiau ir gamtą terši. Pabandysiu pasidalinti patirtimi, kurią stengsiuosi aiškinti būsimiems vairuotojams bei, žinoma, kai ir pats vairuoju transporto priemonę. Tai kas gi yra tas ekonomiškas ir ekologiškas vairavimas?

Ekonomiškas ir ekologiškas vairavimas apima ekonomišką, ekologišką ir saugų transporto priemonės vairavimą. Ekonomiškas ir ekologiškas vairavimas yra vienas iš būdų taupyti degalus, tausoti transporto priemonę, mažiau kenkti gamtai ir pasiekti kelionės tikslą greitai ir svarbiausia saugiai.

Šiais laikais degalai yra brangūs, o jų vartojimas sukelia neigiamą poveikį aplinkai dėl išmetamųjų dujų (CO2 ir kt.) kenksmingumo. Važiuojant transporto priemone, esant didelėms variklio apsukoms, ypač didėja degalų sąnaudos. Vengiant nereikalingo greitėjimo ir stabdymo, tinkamai naudojant oro kondicionavimo ir elektroninę įrangą būtų galima padidinti degalų naudojimo efektyvumą. Jeigu vairuodami atsižvelgsite į šiuos patarimus, galėsite efektyviau naudoti degalus, taip pat bus mažiau teršiama aplinka. Norėčiau priminti, kad vairuojant automobilį ne tik rankos ir kojos dirbtų, bet ir galvotumėte apie pasirinktą maršrutą, eismo sąlygų pokyčius. Tai svarbu ne tik saugumui, bet tuo pačiu ekonomiškam ir ekologiškam vairavimui.

Prognozavimas, žinoma, svarbus veiksnys, bet reikšmingas ir vairavimo stilius.

Visada galite padidinti savo būsimų veiksmų pasirinkimo apimtį, jei laikysitės tinkamo atstumo iki kitų transporto priemonių (padidintas saugus atstumas, lygus ~ 3-4 sekundėms iki priešais važiuojančios transporto priemonės, optimizuoja galimų veiksmų pasirinkimą ir subalansuoja greičio pasikeitimus transporto sraute, suteikia galimybę važiuoti tolygiai pastoviu greičiu).

Laikykitės didesnio atstumo iki priešais važiuojančios transporto priemonės, kad galėtumėte pagal galimybes maksimaliai išnaudoti transporto priemonės inercijos jėgas.

Palaikykite pastovų ir tinkamą transporto priemonės greitį esant mažoms variklio apsukoms: vairuokite tolygiai ir švelniai, pagal galimybes naudokite kiek įmanoma aukštesnę pavarą esant mažoms variklio apsukoms (variklis turi netrūkčioti ir negesti); prisiminkite, kad važiavimas dideliais greičiais (daugiau kaip ~ 90 km/h) ar esant didelėms variklio apsukoms gerokai padidina degalų sąnauda.

Stenkitės kuo anksčiau įjungti aukštesnę pavarą: pagal galimybes stenkitės perjungti pavarą, kai variklio apsukos nedidelės (~ 2 000 aps./min., priklausomai nuo transporto priemonės techninių specifikacijų); apgalvokite eismo situaciją, saugos poreikius ir transporto priemonės valdymo specifiką.

Reguliariai tikrinkite oro slėgį padangose (nors kartą per mėnesį ir prieš ilgas keliones ar važiavimą dideliais greičiais, pvz., automagistralėmis ar greitkeliais) (tinkamas padangų slėgis, atsižvelgiant į transporto priemonės pakrovimą, turi būti nurodytas automobilio eksploatavimo vadove ir gali būti nurodytas degalų bako dangtelio vidinėje pusėje, ant transporto priemonės kėbulo, atidarius vairuotojo dureles ir pan.). Padangos turi būti tinkamai pripūstos, kadangi per mažas oro slėgis padangose gali kelti pavojų eismo saugai, taip pat eikvojama daugiau degalų.

Turėkite omenyje, kad papildomai energijai išgauti reikia daugiau degalų ir pinigų: naudokite oro kondicionierių ir elektros įrenginius protingai ir išjunkite juos, jei nereikia, nes papildomos energijos reikalaujantys elektros prietaisai padidina degalų sąnaudas, taip pat išlaidas degalams (elektros energija gaunama iš papildomų degalų, kurie sudeginami vidaus degimo variklyje, taigi elektros prietaisai neveikia „nemokamai“); nesivežiokite nereikalingų daiktų ir venkite nereikalingos oro varžos (pvz., bagažinė ant stogo, nenuvalytas sniegas ir pan.).

Kas dar svarbaus, kalbant apie ekonomišką vairavimą? Matyt, neatrasiu Amerikos sakydamas, kad važiuodami trumpais atstumais sunaudojate daugiau degalų, tad kiek įmanoma venkite trumpų kelionių. Šaltas variklis naudoja daug daugiau degalų nei variklis, kuris įšilo iki darbinės (80-90°C) temperatūros, taip pat šaltas variklis labiau teršia aplinką. Trumpų kelionių metu variklis nepasiekia optimalios darbinės temperatūros. Tai padidina variklio susidėvėjimą ir sumažina jo ilgaamžiškumą.

Dar viena klaida – automobilio šildymas užvedus variklį. Pradėkite važiuoti iš karto užvedę variklį, nereikia šildyti variklio jam veikiant tuščiąja eiga (jei automobilio langai užšalę ar aprasoję, savaime aišku, visų pirma reikėtų pasirūpinti geru matomumu, ir tik atšilus ar atrasojus langams, pradėkite kelionę).

Išjunkite variklį sustoję ilgesniam laikui (arba naudokite automatinę Start/Stop sistemą (šiuolaikiškuose automobiliuose), jei tokia įrengta). Priimta manyti, kad variklį išjungti apsimoka tada, kai tikimasi, kad sustojimas truks ilgiau kaip 20 sekundžių (degimas turi būti įjungtas). Uždarykite langus važiuodami dideliais greičiais, nes atidaryti langai padidina aerodinaminę varžą ir tai padidina degalų sąnaudas. Naudokite tinkamas ir kokybiškas alyvas, taip pat padangas, kurių riedėjimo varža maža. Reguliariai tikrinkite automobilio techninę būklę. Rinkitės automobilius, kurie ekonomiškai naudoja degalus ir mažiau teršia aplinką. Naujesnėse dyzelinėse transporto priemonėse turėtų būti įrengti kietųjų dalelių filtrai. Atkreipkite dėmesį į prietaisų skydelyje pateikiamą informaciją apie degalų sąnaudas (jei tokia yra) ir stenkitės taupyti degalus. Apsvarstykite galimybes pasinaudoti ne asmeniniu automobiliu, o alternatyviomis transporto rūšimis, nes apie 25 % visų kelionių automobiliu sudaro kelionės iki 2 kilometrų, 50 % kelionių – iki 5 kilometrų kelionės.Važinėjimas dviračiu ir vaikščiojimas pėsčiomis ne tik turi teigiamą poveikį aplinkai, bet ir Jūsų sveikatai ir biudžetui. Viešojo transporto naudojimas taip pat padeda taupyti pinigus ir mažinti aplinkos teršimą. Apsvarstykite galimybes pakaitomis pavežti draugus ar kolegas ar naudotis automobilių dalijimosi paslauga. Tai padės taupyti degalus ir mažinti kelionių išlaidas.

Henrikas VOITECHOVIČIUS

Vairavimo mokyklos savininkas