Mes turime 256 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4631
mod_vvisit_counterŠią savaitę:23175
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:70501
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Lediniai eglutės žaislai

2019 m. gruodžio 28 d., šeštadienis, Nr.95 (1915)

Kiekvienos didžiosios metų šventės mums primena: naudojame per daug! Ir ne tik naudojame: labai daug ką mes išmetame, teršdami savo planetą. Švenčių metas tokias mūsų kultūros spragas išryškina labiausiai. Ką daryti per šias Kalėdas? Nuo ko pradėti? Pradėkime nuo savo eglutės. Žinoma, ji turi būti natūrali, ne plastikinė – juk plastikas vieną dieną taps taršos objektu, o eglutės galės tapti biologiniu kuru. Kol kas iki to toli, dabar eglutę įnešame į namus...

Ne visų kalėdinė eglutė stovi namuose, šiltame kambaryje – kai kas puošia kieme, aikštėje, po langu augančią gyvą eglę. Turintiems tokių medžių, kasmet netenka kirsti eglės, rūpintis šakomis – tereikia susirasti žaisliukus, sukabinti ant šakelių ir džiaugtis.

Tačiau jeigu jau nutarėte turėti kaip įmanoma natūralesnę eglutę, vargu ar tiks bet kokie žaislai, ypač plastikiniai, stikliniai. Ant didelio, plačiom šakom medžio maži žaisliukai atrodys keistai, todėl teks ieškoti pačių didžiausių. O juos radus ir pakabinus ant šakelių pamatysime, kad jie čia nelabai dera. Maža to, po Trijų karalių, nupuošus eglę, turėsime sukti galvas, kur dėti juos, į kokias dėžes sukrauti ir kaip saugoti. Ar yra alternatyva tokiems žaislams? Yra, ir ji labai paprasta.

Aš siūlau lauke augančias eglutes (kėnius, pušeles ar net lapuočius medžius) puošti lediniais žaislais, kurie yra patys natūraliausi. Jie gaminami naudojant vandenį ir paprastus priedus, juos pasiruošti gali bet kas. Ko reikės norintiems savo eglę puošti tokiais žaislais?

Visų pirma – kuo daugiau įvairių formų indų, plastikinių, molinių, stiklinių formelių. Be to – spalvotų uogų, augalų lapelių, sudžiovintų žiedlapių, sulčių ar maistinių dažų, siūlo. Į kiekvieną formą įdedamas siūlo galas, pridedama žaislui spalvotą margulį suteiksiančių uogų, lapelių, žiedlapių. Po to formos užpildomos paprastu arba valgomaisiais dažais ar sultimis nuspalvintu vandeniu ir tokie ruošiniai sudedami į šaldymo kamerą. Jeigu lauke yra bent 5 laipsniai šalčio, savo dirbinius galima išnešti į kiemą ar balkoną. Rytą jie jau bus gatavi, vanduo formose virs ledu. Žaisliukus iš formų lengva išimti leidus jiems šiek tiek pabūti kambario temperatūroje. O po to lediniai žaislai gali būti pakabinti ant šakelių. Jie gana sunkūs, tad pasirinkite storesnes, tvirtesnes šakas.

Na štai, mūsų kieme stovi lediniais žaislais papuošta eglelė. Tie žaislai žvilga, visą laiką juda, kruta – jeigu nelauktai švystelėtų saulelė, pamatytume naują jų grožį. Mums visai nebaisu, kad juos kas nors pažeis, kad nuplėš vėjas ir jie nukris į sniegą. Mes tikrai neturime skubėti jų nurinkti per Tris karalius – tegul sau sukasi, tirpsta ir vėl apšarmoja – juk tai žaislai, kilę iš pačios gamtos. Tik mes padėjome jiems tokiais tapti.

Selemonas PALTANAVIČIUS