Mes turime 252 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:688
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19232
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:66558
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Žiemišką nuotaiką kūrė ir muzika, ir dekoracijos, ir mielos detalės

2019 m. gruodžio 11 d., trečiadienis, Nr.91 (1911)

Praėjusios savaitės pabaigoje Švenčionėlių meno mokykloje vyko tradicinis plačiai žinomas ir daugelio jau pamėgtas Respublikinis muzikos ir meno mokyklų instrumentinės muzikos konkursas-festivalis „Žiemos pasaka“. Tai buvo jau devintasis toks konkursas-festivalis, kurį kaip ir kasmet organizuoja Švenčionėlių meno mokyklos direktorė Rita Politienė, mokytoja metodininkė Virginija Beržinskienė ir mokytoja ekspertė Loreta Šidlauskienė. Konkurso-festivalio tikslas – skatinti moksleivių meninę saviraišką, kūrybinę iniciatyvą bei puoselėti atlikimo džiaugsmą. Taip pat tokių renginių metu savo metodines žinias pagilina ir pedagogai, kurie susipažįsta su profesinėmis naujienomis, muzikinėmis tendencijomis, naujausiais šiuolaikinių kompozitorių kūriniais ir dar neatrastomis instrumentų galimybėmis.

Šiųmetinė „Žiemos pasaka“ sukvietė muzikuojančius moksleivius ir jų mokytojus iš Vilniaus, Molėtų, Zarasų, Visagino, Nemenčinės, Panevėžio, Rudaminos, Kėdainių, Ignalinos, Utenos, Riešės, Vievio ir Pabradės. Devintoji „Žiemos pasaka“ išsiskyrė ypač didele instrumentų įvairove: saksofonas, fortepijonas, smuikas, triūba, fleita, gitara, violočenlė, akordeonas, kanklės.

Moksleivių pasirodymus vertino kompetentinga komisija: Nemenčinės muzikos mokyklos mokytoja metodininkė Jūratė Danielienė (pirmininkė), nariai: Vilniaus Balio Dvariono muzikos mokyklos mokytoja metodininkė Danutė Serbentienė ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Akordeono katedros lektorius ir Vilniaus Balio Dvariono muzikos mokyklos mokytojas Tadas Motiečius. Beje, pastarasis – garsus akordeonistas, kelių dešimčių tarptautinių konkursų laureatas, daug koncertuojantis ir atliekantis įvairią muziką nuo klasikos iki modernių originalių kompozicijų akordeonui.

Nors šiemet „Žiemos pasaka“ nebuvo nubarstyta tikru sniegu, bet šventinės nuotaikos pakako. Renginį pradėjo Karina Pokaliuk, išraiškingai padeklamavusi eilėraštį apie žiemą, fortepijonu skambino Lukas Kuleš. Abu – mokytojos ekspertės Loretos Šidlauskienės buvę mokiniai, nuolat dalyvaujantys įvairiuose renginiuose ir kaip vedėjai. Švenčionėlių meno mokykla ir salė, kurioje vyko konkursas-festivalis, jau buvo pasipuošusi šventiškomis dekoracijomis. Mokytojos ekspertės Loretos Šidlauskienės fortepijono specialybės 4 klasės mokinės Austėja ir Odilija Balčiūnaitės iš siūlų, kurių parūpino mergaičių mamytė, pagamino dailias mažytes žiemines kepurytes, kurios buvo įteiktos kiekvienam dalyviui ir suteikė renginiui nepakartojamo žiemiško žavesio. Beje, nė vienas renginio dalyvis iš Švenčionėlių neišvyko tuščiomis – visi buvo pasveikinti, pagerbti ir apdovanoti.

Tarp daugiau kaip septynių dešimčių konkurso-festivalio dalyvių ir švenčionėliškiai pasižymėjo aktyviu dalyvavimu bei geru muzikavimu. Diplomantais tapo Amelija Maldžiūtė ir Matvej Darasevič (mokytoja metodininkė Tatjana Šapokienė), Danielius Zacharovas (mokytoja metodininkė Jūratė Mažvilienė), puikiai pasirinktus kūrinius atliko ir Sofija Sargsian, Enrikas Rudzinskis bei kiti.

Iš mūsų rajono „Žiemos pasakoje“ dalyvavo ir Pabradės meno mokyklos atstovai: diplomais apdovanoti Darija Stepanovaitė (mokytoja metodininkė Marija Beperšč), Amelija Gaidamovičiūtė (mokytoja metodininkė Oksana Lavin Arbelo), taip pat šauniai pasirodė ir pabradiškės Austėja Cijūnaitytė ir Irmantė Michailovaitė.

Po renginio konkursantų mokytojai ir komisijos nariai pasidalijo įžvalgomis, aptarė metodinio bendradarbiavimo galimybes bei išreiškė norą daugelyje meno ar muzikos mokyklų surengti profesinius tobulinimosi seminarus. Juk, kaip taikliai pastebėjo viena iš „Žiemos pasakos“ organizatorių L.Šidlauskienė, reikia ir muzikoje kartu su visais žygiuoti XXI amžiaus ritmu.

Irena POŽĖLIENĖ