Mes turime 350 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4499
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20700
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96730
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Bitinininkystės vakaronėje Svirkose – premjerinis spektaklis ir penkių bendruomenių bičiulystė

2019 m. gruodžio 11 d., trečiadienis, Nr.91 (1911)

Lapkričio 30 dieną, advento išvakarėse, Svirkų kaimo bendruomenės namuose vyko tradicinė rudens vakaronė, kurią organizavo kaimo bendruomenė „Svirkų centras“, aktyviai talkininkaujant Svirkų seniūnijai. Šiųmetis renginys „Saldu gardu kaip du medu“ buvo skirtas bitininkystei – nuo seno Svirkų krašte plėtojamam verslui. Į vakaronę atvyko ne tik bitininkai, Svirkų ir artimiausių kaimų gyventojai, bet ir kaimyninių bendruomenių – Adutiškio, Gilūtų, Milkuškų bei Strūnaičio – atstovai. Kaimo bendruomenės namai vos begalėjo sutalpinti visus, norinčius patekti į šventę.

Žiūrovai nekantravo pamatyti teatrinės grupės „Girdėnų ūlyčia“ premjerinį spektaklį „Vesalia“, ankstesnių spektaklių „Svotai atvažiuoja“ ir „Vainikelis“ tęsinį. Šią trilogiją sukūrė ir režisavo teatrinės grupės vadovė Virginija Sinkevičienė, kaimo bendruomenės „Svirkų centras“ pirmininkė. Vakaronės pradžioje ji tarmiškai apžvelgė svarbiausias šių metų bendruomenės veiklas, padėkojo savo pirmtakui Sergėjui Jermolajevui, pasidžiaugė bendruomenės aktyvumu: renginių, projektų, švenčių, kelionių, žygių akimirkos buvo parodytos nuotraukose. Paskui visi jaukiai įsitaisė žiūrėti spektaklio „Vesalia“. Svirkiečiai jau spėjo pamilti trilogijos veikėjus: nenuoramą koketę Zuzaną, valdingąją motiną Grasilią, ištekėti trokštančią Galeną, geidžiamiausią jaunikį Ciprijoną ir kitus. O svečiai iš tolimesnių kraštų galėjo ne tik mėgautis reginiu, bet ir išgirsti autentišką Svirkų krašto tarmę. Spektaklis šįkart baigėsi dvejomis vestuvėmis, tad tęsinio, regis, nebus. Tačiau trupės planuose kita premjera – spektaklis „Spaviedzis“, kurį ketinama parodyti prieš pat šv. Kalėdas.

Antroje vakaronės dalyje buvo daug dainų, šokių, žaidimų, viktorinų ir, žinoma, bendravimo. Visa salė dainavo kartu su charizmatiškąja atlikėja Gintare Lukijanskaite. Vakaronės pramogos sukosi apie bitininkystę, medų ir jo produktus. Susirinkusieji ragavo iš medaus pagamintą vietinę medaūchą, smaguriavo įspūdingo dydžio medumi aplietu „Skruzdėlynu“, vaišinosi iš vietinių produktų pagamintu lašiniuočiu. O kai užgrojo dainininkas Vitalijus Laptevas, šokėjai užpildė visus dar likusius laisvus Svirkų kaimo bendruomenės namų kampus. Prasideda adventas, ramybės ir susikaupimo metas, tad norėta pasilinksminti iš širdies.

Džiugu, kad per keletą metų svirkiečiai įprato laukti bendruomenės „Svirkų centras“ rengiamų švenčių ir juose mielai dalyvauja. Tokie susibūrimai suteikia galimybę kaimyniškai pabendrauti, juose atsiskleidžia žmonių kūrybingumas ir talentai. Dar labiau džiugina, kad bendruomenė ir Svirkų seniūnija dirba išvien, šio krašto žmonių labui. Kartu su seniūnija bendruomenė vykdė Active Citizens programos socialinį projektą „Svirkų bendruomenės užimtumo skatinimas“, kurio metu sukurtas vasaros kino teatras „Kinas po Svirkų žvaigždėmis“. Šiuo metu bendruomenė dalyvauja VVG „Švenčionių partnerystė“ vietos projekte „Svirkų krašto žmonių bendruomeniškumo ugdymas per kūrybines ir krašto tradicijų tęstinumą užtikrinančias veiklas“, kuriame numatyta ne tik suorganizuoti šią vakaronę, bet ir semtis įkvėpimo sostinės teatre, dalyvauti edukaciniuose užsiėmimuose. Juose neabejotinai gims naujų idėjų ir kūrybinių sumanymų, kurie, prasidėjus naujam metų ciklui, vėl suburs jaunus ir senus svirkiečius naujoms šventėms. Juk sakoma: kas moka nuoširdžiai švęsti, mokės ir iš širdies dirbti!

Jolita URBANAVIČIENĖ