Mes turime 282 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3151
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21695
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:69021
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Gimdyvių Utenoje laukia kokybiška ir profesionali priežiūra

2019 m. lapkričio 30 d., šeštadienis, Nr.88 (1908)

VšĮ Utenos ligoninės Chirurgijos klinikos Akušerijos ir ginekologijos sektorius sulaukia gimdyvių ne tik iš Utenos ir rajono, bet ir iš aplinkinių miestų – Anykščių, Zarasų, Ignalinos, Rokiškio, Švenčionių, Švenčionėlių bei Molėtų. 2017 metais gimė 325 naujagimiai, 149 gimdyvės buvo iš kitų rajonų, 2018 metais – 376 naujagimiai, iš jų – 166 ne Utenos rajono gyventojai. Naujausia medicinos įranga užtikrina, kad gimdyvei ir naujagimiui bus suteikta kokybiška pagalba. Šviesiose, erdviose ir moderniai įrengtose palatose jauku ne tik mamai, bet ir mažyliui, o 2017 metais pelnytas Naujagimiui palankios ligoninės statusas leidžia užtikrinti, kad naujai į pasaulį atkeliavęs vaikutis, esant galimybėms, visada bus su mama ir maitinamas tik mamos pienu.

 

Sektorius atsinaujino

Utenos miestas yra Utenos apskrities centras, todėl iš visų šiai apskričiai priklausančių rajonų galima jį pasiekti patogiai ir greitai. Tai itin svarbu, kai reikia skubėti į pasaulį pradėjus belstis naujai gyvybei. Kone iš visų Utenos apskrities kampelių apskrities centrą galima pasiekti maždaug per valandą laiko. Remiantis statistiniais duomenimis, gimdymų skaičius Utenos ligoninėje gana stabilus, o jų tarpe nemažai gimdyvių iš aplinkinių miestų, kurių ligoninėse nebėra gimdymo skyrių.

Utenos ligoninėje teikiamos antrinio lygio sveikatos priežiūros paslaugos, todėl, kaip pabrėžė Akušerijos ir ginekologijos sektoriaus vyr. ordinatorė gydytoja akušerė-ginekologė Jovita Šapolienė, besilaukiančios moterys iš Utenos ir kitų rajonų gali būti siunčiamos čia atlikti pirmo bei antro trimestro vaisiaus ultragarso, prieš gimdymą – ir B grupės streptokoko tyrimus, o tuo pačiu gali apžiūrėti sektorių, gimdyklą, palatas bei pasvarstyti, ar norėtų čia gimdyti. Be to, kiekvieno mėnesio paskutinį ketvirtadienį 14 val. Utenos ligoninėje vyksta paskaitos nėščiosioms, kur jos supažindinamos su įvairiais būsimoms mamoms svarbiais dalykais. Jas gydytoja kvietė lankyti ir besilaukiančias moteris iš kitų rajonų. „Mes labai džiaugiamės, kad galime priimti ne tik uteniškes, bet ir aplinkinių rajonų moteris, – sakė J. Šapolienė. – Šveicarų projekto dėka, turime moderniausią, prilygstančią didžiosioms Vilniaus ar Kauno ligoninėms, įrangą, patogias, suremontuotas, šviesias palatas ir kvalifikuotą personalą, baigusį visus reikalingus naujausius tiek akušerijos, tiek žindymo mokymus, kad galėtumėme suteikti visą reikalingą ir kvalifikuotą pagalbą.“

 

Naujagimiui – tik tai, kas geriausia

Sektoriuje yra 13 lovų, išskirstytų po jaukias bei patogias vienvietes ir dvivietes palatas, kurių kiekviena turi dušą ir tualetą. Galima pasirinkti ir mokamą šeimyninę palatą, kurioje su ką tik gimusiu vaikeliu bei mama visą parą gali pasilikti ir tėtis. Anot vyr. ordinatorės, ši palata atsieina 15 eurų vienai parai.

Kadangi Utenos ligoninė pelnė Naujagimiui palankios ligoninės statusą, čia yra vadovaujamasi dešimčia žingsnelių, kurių laikymasis padeda vykdyti reikalavimus, keliamus šį vardą turinčiai ligoninei. Akušerijos ir ginekologijos sektoriaus darbuotojų pareiga yra suteikti pagimdžiusiai moteriai visą informaciją, kad ji galėtų kuo teisingiau, taisyklingiau ir ilgiau maitinti vaikutį. Ką tik gimęs naujagimis, jei galimybės leidžia, J. Šapolienės teigimu, iškart dedamas pagimdžiusiai moteriai ant krūtinės, o ligoninėje mama ir kūdikis visada būna kartu.

Gydytojos teigimu, vis dažniau gimdyme dalyvauja būsimieji tėveliai, tačiau pasitaiko, kad moteris renkasi, jog šalia jos būtų ne vyras, o kitas artimas giminaitis. sektoriuje buvo ir atvejų, kai gimdyme vietoje vyro moterį palaikė dula – gimdyvės padėjėja. J. Šapolienė patvirtino, kad tai normalu ir, jei moteris to pageidauja, jokių kliūčių ar draudimų tam nėra. Vyrai, pasak pašnekovės, nebūtinai dalyvauja pačiame gimdyme, bet jie dažnai būdami šalia palaiko savo moteris, padeda morališkai ar tiesiog paduoda stiklinę vandens dar iki tol, kol prasideda kūdikio užgimimas. „Mūsų tikslas ir pareiga yra įkvėpti moteriai pasitikėjimo savimi bei tvirtybės ir suteikti visokeriopą pagalbą“, – teigė gydytoja.

 

Gimdyvės giria

Rokiškyje gyvenanti trisdešimt šešerių Kristina sakosi Utenos ligoninėje gimdyti pasirinko todėl, kad čia studijavo ir dar prieš gimstant vaikeliui nuvažiavo į Akušerijos ir gimdymo sektorių apsižiūrėti, susipažinti su personalu. Moteris sakė, kad jai viskas patiko, todėl ir nusprendė atėjus laikui gimdyti atvažiuoti čia. Dabar, kai jau sūpuoja vaikelį ant rankų, Kristina patvirtino, kad nenusivylė savo pasirinkimu, nes buvo šiltai priimta, po gimdymo sulaukė naudingų patarimų dėl vaikelio priežiūros bei žindymo ir tikrai rekomenduotų Utenos ligoninėje gimdyti visoms savo pažįstamoms.

Iš Molėtų atvažiavusi Gitana tvirtino, jog sektoriaus gydytojai ir slaugytojos labai draugiškos. Palatos, anot moters, patogios ir jaukios. „Mano vaikutis tik gimęs nevalgė iš krūties, todėl iš personalo sulaukiau pagalbos, mane pamokė ir patarė, – pasakojo jaunoji mama. – Dabar viskas gerai – jau valgome.“

Eglė, gyvenanti Ignalinos rajone, sakė, kad paskutinį kartą gimdė prieš vienuolika metų, ir pridūrė, jog sąlygos gimdyvėms ir naujagimiams labai pagerėjo. Anot moters, sektoriaus personalas paslaugus, o prireikus visada padeda. „Šiuo metu jau dirba kiti gydytojai, nei prieš vienuolika metų, – pastebėjo pašnekovė. – Dabartiniai tikrai labai malonūs. Palatose viskas patogu, vietoje galima apsiprausti, yra ir šaldytuvas. Kai galiu sulyginti, kaip buvo anksčiau ir kaip yra dabar, tikrai labai skiriasi.“

Vita iš Anykščių rajono buvo labai patenkinta savo pasirinkimu gimdyti Utenos ligoninėje. Moteris prisipažino, jog su vyru svarstė galimybę važiuoti į Vilnių, visgi pasirinko Uteną, dėl to, kad arčiau namų. Be to, šeima buvo girdėjusi gerų atsiliepimų apie čia dirbančius gydytojus, kelios pašnekovės draugės taip pat gimdė Utenoje ir atsiliepė teigiamai.

Sofija JURELIENĖ