Mes turime 219 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:510
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19054
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:66380
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Aukštaitijos verslo centre – mokslo ir kūrybos sintezė

2019 m. lapkričio 30 d., šeštadienis, Nr.88 (1908)

Praeitos savaitės pabaigoje Palūšėje Aukštaitijos verslo centre vyko įdomus renginys: dr. Jono Šečkaus geologo kelionių ekspozicijos „Uolienos – Žemės istorijos metraštis“ ir Sauliaus Paukštės dirbinių parodos „Hobis“ pristatymas. Beje, uolienų ekspozicija Aukštaitijos verslo centre bus nuolatinė.

Charizmatiškas geologijos mokslų daktaras Jonas Šečkus trumpai supažindino susirinkusius su savo moksliniais tyrinėjimais ir organizuojama švietėjiška pažintine veikla. Geologas, apie kiekvieną savo kolekcijos akmenėlį galintis kalbėti turbūt valandų valandas, įdomiai pasakojo, kokią informaciją apie Žemės raidą, gyvybės atsiradimą ir evoliuciją praneša uolienos. Juk per 4,6 milijardų Žemės raidos metų įvyko daugybė gamtinių reiškinių ir juos tyrinėti yra labai įdomu. Dr. J.Šečkus yra Lietuvos geologų sąjungos pirmininkas, Geologijos įmonių asociacijos direktorius, Klaipėdos universiteto ir Vytauto Didžiojo universitetų lektorius. J.Šečkus nuolat užsiima geologijos mokslo sklaida visuomenėje, organizuoja ir įvairiausias geologines keliones. (Jį galima susirasti „Facebook‘e“ arba kreiptis į Aukštaitijos verslo centrą). Svarbiausia, kad apie geologijos mokslą jis pasakoja taip įdomiai, aiškiai ir visiems suprantamai, kad tiesiog uždega sužinoti bei pamatyti vis daugiau ir daugiau. Tad visi, norintys sužinoti daugiau apie Žemę, Lietuvą, Vilnių ar Aukštaitiją, tikrai gali kreiptis į dr. J.Šečkų ir patirti unikalių įspūdžių bei gauti vertingų žinių. Pasak Jono, Lietuvoje apstu slinkusių ledynų paliktų ženklų, o išraiškingiausi gamtovaizdžiai susikūrė ledyno pakraštyje. Tokių vietų apstu Aukštaitijos nacionaliniame parke. Visa tai pamatyti ir prakalbinti galima jo organizuojamose geologo kelionėse.

Drožėjas Saulius Paukštė, kuriam kaukių drožyba ir unikalių peilių gamyba – hobis, yra kilęs iš Švenčionių rajono, o šiuo metu gyvena Vilniuje. Drožėjas mažiau kalbus, bet jo darbai tarsi patys kalba už save. Sauliaus kolekcijoje nėra nė vieno vienodo peilio, nė vienos vienodos kaukės. Daugeliui peilių ir geležtes jis pats pagamino, o ką jau kalbėti apie kriaunas ir dėklus. Užsiimdamas kūryba Saulius sakė puikiai pailsintis ir atsipalaiduojantis po dienos darbų. Jo sukurti unikalūs peiliai gali būti puikiausia dovana medžiotojui, žvejui, grybautojui ar tiesiog tokiam žmogui, kuriam tai praverstų „prie ūkio“, o kaukės – papuoštų ne vieną kaimo turizmo sodybos interjerą.

Aukštaitijos verslo centro steigėjai Linas Perveneckas ir Vaidotas Petronis džiaugėsi, kad gyvenimas juos atvedė į Palūšę, supažindino su jos bendruomene ir su daugeliu veiklių, kūrybingų ir iniciatyvių žmonių. O dviejų – Jono ir Sauliaus – veikla pristatyta renginyje. Verslininkai pasidžiaugė, kad renginys sutraukė nemažą būrį žmonių: Palūšės bendruomenės narių, kaimynų, draugų, taip pat ir Ignalinos r. savivaldybės, seniūnijos atstovų ir daug kitų. Geologą, drožėją ir verslo centro steigėjus sveikino Ignalinos r. mero pavaduotojas Manfredas Žymantas, savivaldybės administracijos atstovė, Ignalinos kredito unijos atstovė, seniūnas, Palūšės bendruomenė, europarlamentaro Bronio Ropės padėjėjas Henrikas Šiaudinis ir kiti.

Šis įdomus renginys – tai tik nedidelis lašelis aktyvioje Aukštaitijos verslo centro veikloje. Beveik prieš trejus metus pradėję kurtis Palūšėje, buvusiame Lietuvos pašto pastate, verslininkai Linas ir Vaidotas ne tik moderniai suremontavo pastatą, jaukiai įrengė vidaus patalpas ir pritraukė čia kurtis verslininkus, bet ir aktyviai įsiliejo į kultūrinį bei visuomeninį šio krašto gyvenimą. Pasak verslininkų, Aukštaitijos verslo centre įsikūrę ir įvairią veiklą dabar vykdo jau 12 įmonių. Palūšę pasirinko verslininkai, kuriuos žavi šios vietovės gamta, ramybė, kurortinė dvasia, todėl jie čia ir dirba, ir ilsisi. Linas ir Vaidotas nori, kad Palūšėje būtų poilsio ir paslaugų centras šeimai. Kad čia dirbti ir ilsėtis bus dar daugiau galimybių, matyti ir iš naujai pastatytos valtinės-pavėsinės, nuolat gražinama aplinka. Ir ties tuo neketinama sustoti – verslininkai planų turi labai daug, o jėgų ir palaikymo jiems įgyvendinti taip pat netrūksta.

 Irena POŽĖLIENĖ