Mes turime 191 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3410
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17409
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:64735
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Jubiliejų švenčiantis kolektyvas suka nenutrūkstančios energijos ratą

2019 m. lapkričio 13 d., trečiadienis, Nr.83(1903)

Praėjusį šeštadienį, darganotą lapkričio 9-osios pavakarę, Pabradės m. kultūros centro Magūnų skyriaus salė greitai prisipildė žiūrovų – į koncertą pakvietė 40-metį švenčiantis moterų vokalinis ansamblis „Magūnianka“. Ansamblis garsėja savo pasirodymais ne tik savo rajone, bet ir kituose rajonuose, užsienio šalyse, tarptautiniuose renginiuose. Kolektyvo repertuare – ir lenkiškos, ir lietuviškos, ir rusiškos, ir ukrainietiškos dainos. „Magūnianka“ – jau daug metų publikos mylimas kolektyvas, augantis, tobulėjantis ir siekiantis vis didesnio meistriškumo.

Kad Magūnuose susikurtų pirmiausia lenkų liaudies kultūrą populiarinantis ansamblis, prieš keturis dešimtmečius iniciatyvą iškėlė Pelagėja Jaskevič, tapusi ir ilgamete ansamblio nare. Daug prie ansamblio gyvavimo prisidėjo Ana Kondratovič.

Pirmoji „Magūniankos“ vadovė – Vanda Miloš. Tuomet jauna muzikantė ir kultūros specialistė kantriai žiemą ar vasarą važinėdavo iš Švenčionėlių į Magūnus, būrė kolektyvą, šlifavo pasirodymus, rinko dainas, muziką, derino sceninius drabužius. Ponia Vanda visada į kūrybą ir kiekvieną su tuo susijusį darbą įdeda visą širdį, ir tai žmonės pastebi bei vertina. Tad ne veltui jubiliejinį vakarą pirmajai „Magūniankos“ vadovei V.Miloš buvo skirta labai daug šiltų žodžių, padėkų, gėlių ir dovanų. O kai ji paėmė į rankas akordeoną ir pakvietė į sceną kartu su ja ilgus metus dainavusias Magūnų moteris, atrodė, jog žiūrovų plojimai nuneš salės stogą.

Vėliau į sceną kilo kitas ansamblio sąstatas, kuriam vadovauja dabartinė vadovė Jelena Grincevičienė. Populiarios dainos taip pat nepaliko nė vieno abejingo: salė plojo, siūbavo į taktą, dainavo kartu su atlikėjomis. Beje, Jelena Grincevičienė ne tik puiki vadovė, bet ir solistė, muzikos ir dainų kūrėja. Akordeonu ji nuostabiai atliko keletą populiariosios muzikos kūrinių, visiems gerai žinomų dainų. Visus jaudino ir mylimam gimtajam Vilniaus kraštui skirtos dainos.

Nepailstantis ansamblis „Magūnianka“ kelis kartus per vakarą keitė sceninius drabužius, jubiliates taip pat sveikino ir Jelenos Grincevičienės vadovaujamas Švenčionėlių moterų vokalinis ansamblis „Svajonė“.

Su dovanomis bei padėkos raštais atvyko ir LR Seimo nariai Gintautas Kindurys, Vytautas Rastenis ir Zbignev Jedinskij, Švenčionių r. mero pavaduotoja Violeta Čepukova. Šiltus žodžius kolektyvui skyrė ir Magūnų seniūnijos bendruomenės „Vilija“ pirmininkė Ana Kondratovič, Pabradės miesto kultūros centro direktorė Lolita Vilimienė ir daug kitų.

Puiku, kad susideda daug faktorių: mėgstama veikla norintys užsiimti mėgėjų meno puoselėtojai, juos vienijantys, auginantys ir teisinga linkme vedantys vadovai ir kultūrą palaikantys valdžios atstovai. Na, ir žinoma, ištikimi žiūrovai – plojantys, kartu dainuojantys ir besikeičiantys energija kartu su atlikėjais.

Ir tikrai, LR Seimo narys Z.Jedinskij, kalbėdamas apie dabartinę „Magūniankos“ vadovę p. Jeleną, labai taikliai parinko jai apibūdinimą – „perpetuum mobile“ (liet. - amžinasis variklis), pajuokaudamas, kad kol visas pasaulis ieško amžinojo variklio paslapties, šiame krašte jis jau seniai išrastas... Ir negali sakyti, kad ta energija randasi iš niekur (nors iš pirmo žvilgsnio taip gali ir atrodyti), greičiausiai vyksta visuotinis apsikeitimas: daina, muzika, repeticijos, kelionės, koncertai, atlikėjai, žiūrovai... Ir šis ratas nenutrūksta, ir, tikėkimės, nenutrūks dar ilgus dešimtmečius.

Irena POŽĖLIENĖ