Mes turime 375 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2155
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18356
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94386
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

JURISTAI24.LT teisės naujienos. Pavojų vartotojų sveikatai galėjo sukelti kelioninis įkroviklis ir dantų pasta

2019 m. spalio 30 d., trečiadienis, Nr.80 (1900)

Du nesaugūs produktai – elektros smūgį galėjęs sukelti kelioninis įkroviklis bei draudžiamą medžiagą sudėtyje turėjusi dantų pasta – išimti iš Lietuvos rinkos. Importuotojai nubausti už Produktų saugos įstatymo pažeidimus. Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (toliau – Tarnyba) atliko patikrinimą Vilniuje esančiame UAB „Eripo“ prekybos salone, kur bandymams atrinko abejonių dėl saugos sukėlusį kelioninį įkroviklį QL-268. Įkroviklio izoliacija neišlaikė elektrinio atsparumo bandymo, todėl įkroviklis pripažintas pavojingu žmogaus sveikatai – naudojant šį produktą pagal paskirtį, kyla pavojus patirti elektros smūgį. Be saugos, reikalavimų neatitiko ir ženklinimas – ant produkto ar jo pakuotės nebuvo nurodytas gamintojo pavadinimas arba prekės ženklas, taip pat naudotas netinkamas CE simbolis.

Importuotojas UAB „Eripo“ informavo, kad iš viso į Lietuvą įvežė 5 kelioninius įkroviklius ir nei vienas iš jų parduotas nebuvo. Įvertinus tyrimo metu nustatytas aplinkybes, nedidelį pažeidimo mastą, trukmę ir tai, kad nukentėjusiųjų asmenų nėra, už Produktų saugos įstatymo pažeidimą UAB „Eripo“ skirtas įspėjimas.

O štai importuotojui UAB „Nevelmė“ įspėjimu apsiriboti nepavyko. Tarnyba gavo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – Visuomenės sveikatos centras) protokolą dėl UAB „Nevelmė“ Produktų saugos įstatymo pažeidimo. Kaip nustatė Visuomenės sveikatos centras, platindama 4 rūšių dantų pastą – APATITE Denta Care 130 g Toothpaste, APATITE 7 % 130 g Toothpaste, APATITE Newchito Plus-1 130 g Toothpaste ir APATITE Whitening 130 g Toothpaste – bendrovė nesilaikė kosmetikos gaminiams nustatytų reikalavimų. Iš Pietų Korėjos importuota dantų pasta savo sudėtyje turėjo kosmetikos gaminiuose draudžiamą naudoti medžiagą aminokaprono rūgštį, kuri yra vaistinė medžiaga, skirta naudoti medicinoje siekiant sustabdyti kraujavimą. Visi 4 kosmetikos gaminiai pripažinti nesaugiais – tokios cheminės sudėties jie kelia pavojų vartotojų sveikatai.

UAB „Nevelmė“ įpareigota nedelsiant pašalinti nesaugius produktus iš rinkos, įspėti vartotojus ir susigrąžinti iš jų nesaugius produktus. Įvertinus tyrimo metu nustatytas aplinkybes, pažeidimo mastą, į rinką pateiktų produktų skaičių, trukmę ir tai, kad nukentėjusiųjų asmenų nėra, už Produktų saugos įstatymo pažeidimą UAB „Nevelmė“ skirta 796 eurų bauda.

Tarnybos nutarimas per 20 kalendorinių dienų nuo nutarimo priėmimo dienos gali būti apskųstas teismui Administracinių bylų teisenos įstatymo nustatyta tvarka.

Informacijos šaltinis: www.vvtat.lt
Savo klausimus, pasiūlymus ar pastabas galite tiesiogiai siųsti „JURISTAI24.LT – teisinės paslaugos ONLINE“ elektroniniu paštu info@juristai24.lt.
Dėl privačios konsultacijos, dokumentų parengimo ar kitų teisinių paslaugų galite tiesiogiai kreiptis į JURISTAI24.LT juristą Eugenijų Gaščenką telefonu 8~624 83 459. Anonimiškumas garantuojamas.
Pastaba. JURISTAI24.LT teisės naujienų skyrelyje talpinamos informacijos atžvilgiu yra informacijos perdavėjas, bet ne jos autorius.
Daugiau informacijos interneto tinklalapyje www.juristai24.lt ir socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje www.facebook.com/juristai24.lt.

 

 
Reklaminis skydelis