Mes turime 395 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4307
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20508
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96538
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

„Vilniaus vandenys“ primena reguliariai tikrinti nuosavų gręžinių ir šulinių vandenį

2019 m. spalio 12 d., šeštadienis, Nr.75 (1895)

Geriamasis vanduo yra gyvybiškai būtinas žmogaus organizmui, todėl labai svarbu, kad jis būtų kokybiškas ir saugus. Centralizuotai tiekiamą vandenį geriantys vilniečiai ir kitų miestų gyventojai dėl jo kokybės kontrolės gali būti ramūs, o štai nuosavų gręžinių ar šulinių vandenį naudojantys gyventojai turėtų nepamiršti periodiškai jį patikrinti.

„Vilnius yra vienas didesnių Europos miestų, kurio gyventojams tiekiamas kokybiškas požeminis vanduo. Toks vanduo yra apsaugotas nuo išorės cheminės ir mikrobiologinės taršos bei prisotintas įvairių žmogaus organizmui naudingų mineralinių medžiagų. Jo kokybei nustatyti kasdien atliekame laboratorinius tyrimus ir pagal iš anksto su Maisto ir veterinarijos tarnyba suderintą planą per metus ištiriame apie 8000 vandens rodiklių“, –sako „Vilniaus vandenų“ laboratorijos vadovė Aurelija Rutkauskaitė.

Anot jos, vandenyje turi būti patikrinama apie 50 mikrobiologinių, fizikinių ir cheminių rodiklių. Vanduo yra kokybiškas, saugus ir geras, kai jis atitinka visus Lietuvos higienos normos HN 24:2017 „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“ nustatytus kriterijus.

Tokie patys kriterijai taikomi ir geriamajam vandeniui iš nuosavų vandens telkinių, todėl jų savininkai turi patys sekti savo vandens kokybę ir reguliariai ištirti.

 

Kodėl svarbu atlikti vandens tyrimus?

Daugiausiai rizikos dėl geriamojo vandens kokybės kyla šulinių savininkams. Vanduo į šulinius patenka iš gruntinio vandens, į kurį kartu su lietaus vandeniu lengvai nuteka aplinkos teršalai. Dėl ūkinės žmogaus veiklos į vandenį patekę azoto junginiai –nitritai ir nitratai –yra netgi pavojingi žmogaus gyvybei.

„Nitritais ar nitratais užterštas vanduo neturi specifinio skonio ir kvapo, todėl jis gali atrodyti tinkamas vartoti. Deja, tokio vandens dažnai pasitaiko gyventojų šuliniuose, o šios medžiagos ypač pavojingos kūdikiams ir nėščiosioms, nes organizme išsivysto vidinis deguonies „badas“, todėl kūdikiai gimsta silpnesni, mažesnio svorio, jiems kyla pavojus uždusti“, – įspėja Laboratorijos vadovė.

A. Rutkauskaitės teigimu, papildomos rizikos kelia ir atvira šulinių konstrukcija, dėl kurios kyla pavojus užteršti vandenį tiesiogiai. Žmogui išgėrus vandens, užteršto patogeniniais mikroorganizmais, gali pakilti temperatūra, atsirasti pykinimas, vėmimas, viduriavimas. Virinant vandenį mikrobai žūsta, tačiau, jei šulinių vanduo užterštas chemine tarša, nei virinimas, nei filtravimas buitiniais filtrais cheminių medžiagų iš vandens nepašalina.

 

Kaip patikrinti vandens kokybę?

Specialistai pataria gręžinių geriamąjį vandenį patikrinti bent kartą metuose, o šulinių vandenį rekomenduojama tikrinti ir du kartus per metus (rudenį ir pavasarį), nes jo kokybė labai priklauso nuo aplinkos ir nuolat kinta.

Tiriant gręžinio vandens kokybę, rekomenduojama atlikti geležies, nitritų, nitratų, amonio, mangano kiekio nustatymo ir vandens pH, savitojo elektros laidžio tyrimus. Norint išsitirti šulinio vandenį, patariama atlikti: mikrobiologinį vandens tyrimą, nitritų, nitratų kiekio nustatymo, bei vandens pH, savitojo elektros laidžio tyrimus.

Vandens tyrimus galima atlikti „Vilniaus vandenų“ laboratorijoje.

Klientų patogumui UAB „Vilniaus vandenys“ savo aptarnaujamoje zonoje siūlo mėginio paėmimo paslaugą. Išsikvietus „Vilniaus vandenų“ atstovą, jis paims mėginį vietoje ir jums nereikės rūpintis specialiais indais mėginio paėmimui ar jaudintis, jog patiems imant mėginį jis bus paimtas netinkamai ir tokiu būdu užterštas.

Paslauga užsakoma telefonu 1889 arba laisvos formos prašymu el. paštu info@vv.lt.

Daugiau informacijos apie „Vilniaus vandenų“ laboratorijoje atliekamus tyrimus ir jų kainas galima sužinoti bendrovės internetinėje svetainėje www.vv.ltskiltyje  NAMAMS / PAPILDOMOS PASLAUGOS pasirinkus temą Vandens tyrimai.

 
Reklaminis skydelis