Mes turime 252 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:234
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18778
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:66104
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

DĖMESIO! JAUKŲ SU PASIUTLIGĖS VAKCINA NEGALIMA LIESTI

2019 m. spalio 5 d., šeštadienis, Nr.73 (1893)

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau – VMVT) š. m. rugsėjo 19 dpasienyje su Lenkijos ir Baltarusijos respublikomis pradėjo vykdyti rudeninę laukinių gyvūnų vakcinaciją nuo pasiutligės.

Atkreipiame dėmesį, kad miškuose ar laukuose rastų jaukų su pasiutligės vakcina negalima liesti.

Jeigu vakcina atsitiktinai patenka ant odos, reikėtų ją nuplauti  dideliu kiekiu vandens ir muilu bei kreiptis į gydymo įstaigą. Gydytojas, įvertinęs galimą užsikrėtimo pasiutlige riziką, spręs dėl asmens skiepijimo nuo šios pavojingos ligos.

Jeigu jaukai su vakcina aptinkami prie gyvenamųjų namų, apie tai reikia pranešti teritorinei VMVT.

 

Pasiutligės rizika

Užsikrėsti pasiutlige galima įkandus arba apseilėjus sergančiam gyvūnui.

Lietuvoje 2018 m. nustatytas vienas gyvūno pasiutligės atvejis (nugaišusi lapė). 2016 m. ir 2017 m. Lietuvoje gyvūnams pasiutligė nebuvo nustatyta. Dėl kasmet rudenį ir pavasarį vykdomos laukinių gyvūnų vakcinacijos, išmėtant jaukus su vakcina, nuo 2006 m. beveik 100 proc. sumažintas gamtinių pasiutligės židinių skaičius.

Per pastaruosius penkiolika metų Lietuvoje nuo pasiutligės mirė 2 asmenys – 2004 m. ir 2007 m. Nors Lietuvoje rizika užsikrėsti pasiutlige yra labai maža, tačiau vis dar didelė pasiutligės rizika – keliaujantiems į pasiutligės endemines šalis (Afrika ir Azija). Europoje 2016–2018 m. kasmet registruota po vieną įvežtinį žmogaus pasiutligės atvejį.

NVSC Vilniaus departamento Švenčionių skyriaus duomenimis, pernai Švenčionių rajone dėl apkandžiojimų medicinos pagalbos į medikus kreipėsi 63 asmenys, tačiau nuo laukinių gyvūnų nei vienas asmuo nenukentėjo.

Vienintelis būdas išgelbėti asmens gyvybę – neuždelstas skiepijimasis nuo pasiutligės po kontakto su gyvūnu.

Ingrida Kazakevičienė

NVSC Vilniaus departamento Švenčionių skyriaus

visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė