Mes turime 274 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2085
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12272
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88302
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Mūsų publikacijų pėdsakais. Pradėjusius lūžinėti tiltelius per pievas sutvirtino

2019 m. rugsėjo 25 d., trečiadienis, Nr.70 (1890)

ES pinigai investuoti į balą

Taip taip, tiesiogine prasme į balą – į Žeimenos pakrantę prie Švenčionėlių. Aišku, jeigu miestas blizgėtų, o žmonėms terūpėtų pasivaikščiojimai vis tuo pačiu taku (iki jo dar reikia nukakti), galima būtų atlaidžiau žiūrėti į tokias rajono valdžios investicijas. Dabar gi, kai pusė gatvių duobėtos ir neapšviestos, o tos, kurios lyg ir apšviestos, bet tik porą valandų iš vakaro ir kas kažkelintas žibintas, verčia suabejoti racionalumu. Kam tokio projekto reikėjo? Jo niekas neįpiršo – pati savivaldybė išsirinko iš daugybės įvairių galimų. Nors ekspertai masiškai kritikuoja tokį beprasmišką, jokio atsipirkimo neturintį ES lėšų skandinimą į balą, „vežimas“ iš inercijos ir toliau  darda į niekur. Ne tik pas mus - daug kur nuošalios vietos, kur žmogaus koja nežengusi, nusėtos pažintiniais takais, labai brangių vaikų žaidimų aikštelių pristatyta ten, kur nėra vaikų, o kur dar pavėsinės, suolelių virtinės, skulptūros miškuose ir t.t. Viskas 5 metams – projekto laikotarpiui. Po jo vėl viskas užželia, sugriūna, supūna. Savivaldybės labai pamėgo tokius projektus. Neginčytina nauda, kol vyksta projektas. Atsakomybės – jokios. Šimtai tūkstančių eurų nuskandinti į balas, ir dar ne pabaiga, nes jau reikia remontuoti aplūžusias konstrukcijas, kurios buvo suręstos „ant snarglių“.

„Kraštovaizdžio formavimo ir ekologinės būklės gerinimo Švenčionėlių mieste“, o paprastai sakant, Žeimenos pakrantės tvarkymo, projektas kainavo apie pusę milijono eurų. Projektą nuo pat pradžių gaubė migla. Kaip jau rašėme, paraiška buvo tvirtinama kaip ant gaisro – skubiai sušaukus neeilinį rajono tarybos posėdį, be privalomo svarstymo rajono tarybos komitetuose. Jame tarybos nariai aiškių atsakymų nesulaukė - vis aplink ir abstrakčiai. Savivaldybės pateiktoje paraiškoje buvo numatyta vienokia suma, tarybos sprendimu patvirtinta kitokia. ES lėšos liko tos pačios - 437 760 Eur. O štai savivaldybės dalis išaugo daugiau kaip 100 000 Eur. Pateiktoje paraiškoje iš savivaldybės biudžeto jau buvo numatyta skirti 182 600 Eur. Be jokių rajono tarybos svarstymų ir papildomų sprendimų. Tvarkomas plotas nuo 6 ha, bent jau planuose išaugo iki galimų 12 ha.

Vos paklojus takus per pievas palei Žeimeną, atsitiko tai, dėl ko projektuotojai buvo perspėti projekto viešo svarstymo metu, kuris vyko 2016 m. rugpjūčio 9 d.  Iš terasų įrengimui skirtų medžiagų padarytas takas neatlaikė jau pirmųjų pasivaikščiojimų -  aplūžinėjo. Projekto pristatyme dalyvavęs „Žaliamiškio“ atstovas tada įspėjo, kad taip bus, ir siūlė jų gaminamas impregnuotos medienos konstrukcijas, kurios gali dešimtmečius gulėti baloje ir nepūna, bet rajono valdžios tai nesudomino – buvo pasirinktos terasų įrengimui skirtos lentutės.

Po mūsų publikacijos su akivaizdžiais įrodymais – fotografijomis, savivaldybė suskubo taisyti padėtį – plonų lentučių tiltelių kraštai buvo sutvirtinti metalo juostomis. Tik vargu, ar tai padės išlaikyti sukurtą projekto turtą bent jau tuos privalomus 5 metus. Jeigu tilteliai aptriušo nuo kojų, kaip jie atlaikys išbandymus ledonešiu ir potvyniais?

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
 
Reklaminis skydelis