Mes turime 338 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2814
mod_vvisit_counterŠią savaitę:35190
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:116939
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Tarp rugsėjo žvaigždžių – šviesus Paukščių takas, ryškus Jupiteris ir slaptinga Zodiako šviesa

2019 m. rugsėjo 4 d., trečiadienis, Nr.64 (1884)

Visu savo grožiu sušvis Paukščių takas

Vasaros naktų nustelbtas Paukščių takas giedromis rugsėjo naktimis sušvis visu savo gražumu. Vakarais driekdamasis šiaurės-pietų kryptimi jis iškils aukštai virš mūsų galvų, pasak mūsų senolių, taps kelrodžiu paukščiams skristi į Dausas – įsivaizduojamą šviesos ir šilumos erdvę – aukščiausiojo Dievo buveinę, plytinčią virš dangaus skliauto.

Rugsėjo vakarais pirmąja vakaro „žvaigžde“, kaip ir ankščiau, bus Jupiterio planeta, įsižiebianti neaukštai virš pietvakarių horizonto. Jai įkandin ties zenitu įsižiebs ryškioji Vega. Į rytus nuo jos išryškės Gulbės žvaigždynas su savo ryškiausia žvaigžde – Denebu. Vakarų link leisis ryškusis Arktūras. Jam iš dešinės riedės Grįžulo ratai. Į šiaurės rytus slinks Vežėjo žvaigždynas su šviesiąja Kapela. Pietuose Erelio žvaigždyne aukštokai žibės Altayras. Tuo metu virš rytų horizonto kops Andromedos ir Pegaso žvaigždynai. Abu kartu savo pavidalu primindami kelis kartus padidintus Grįžulo ratus. Kairiau ir aukščiau (šiaurės rytuose) tarp Paukščių tako žvaigždžių išsiskirs išraiškinga W raidės pavidalo Kasiopėja. Įdėmesni stebėtojai galės atrasti taip pat ir zodiakinius Avino, Žuvų ir Vandenio žvaigždynus, o nuo jų dešiniau Ožiaragio ir Šaulio žvaigždynus.

 

Dominuos Jupiteris ir Saturnas

Jupiteris ir toliau bus vienvaldis naktų šeimininkas. Kaip ryškiausia vakaro žvaigždė, sušvisdamas neaukštai palei pietvakarių horizontą „kybančiame“ Gyvatnešio žvaigždyne, jis gerokai savo šviesumu lenks kiek kairiau jo, pietuose, Šaulio žvaigždyne švytintį Saturną. Rugsėjo 5 ir 6 dienomis pro Jupiterį praslinks pilnėjantis pusmėnulis, rugsėjo 8 d. jau tapęs priešpilniu jis atsidurs kiek kairiau Saturno.

 

Rudens lygiadienis pradės astronominį rudenį

Rugsėjo 23 d. 10 val. 50 min. Saulės disko centrui atsidūrus dangaus pusiaujo ir ekliptikos sankirtos taške – įvyks rudens lygiadienis. Nuo šiol Saulė persislinks į dangaus pietų pusrutulį ir šiauriniame Žemės pusrutulyje prasidės astronominis ruduo. Rugsėjo 25 d. Saulė tekės tiksliai rytuose ir leisis tiksliai vakaruose, dienos bei nakties trukmė trumpam susilygins. Nuo šiol pusei metų dienos taps trumpesnės už naktis.

 

Pasirodys slaptinga Zodiako šviesa

Rugsėjo ir spalio mėnesiais, maždaug pusvalandis prieš auštant, susidarys sąlygos rytinėje dangaus skliauto pusėje pamatyti Zodiako šviesą. Taip vadinama nuo Saulės sistemos ekliptikos plokštumoje besitelkiančių kosminių dalelių atsispindėjusi Saulės šviesa. Maždaug 2-jų savaičių laikotarpiu, kuris šiemet kaip tik prasidės prieš rugsėjo 28 d. įvyksiančią Mėnulio jaunatį, žvelgiant į rytų padangę palei tekantį Liūto žvaigždyną galima bus pamatyti švytintį silpnos išsklaidytos šviesos kūgį, nukreiptą į žemę ir susieinantį įsivaizduojamoje ekliptikos juostoje. Saulei priešingoje ekliptikos dalyje galima matyti ir taip vadinamą atošvaistę – difuziškai švytinčią 10x30 dydžio šviesos dėmę. Zodiako sukeliančios dulkės atsirado susidarant Saulės sistemos planetoms, o dabar pasipildo dulkėmis atsirandančiomis susiduriant asteroidams ir meteoroidams.

Jonas VAIŠKŪNAS