Mes turime 389 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3441
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19642
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95672
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Už Vyriausybės veiklą kaltė suverčiama Seimui

2011 m. gegužės 21 d., šeštadienis Nr. 37 (1084)

Pokalbis su Seimo nariu Konstantu RAMELIU apie žlugusias interpeliacijas, žmonių sąskaita „suvaldytą“ krizę, popieriuje augantį BVP ir pensijas.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 

altKodėl, Jūsų nuomone, šalies gyventojai taip prastai vertina Seimą? Ar čia ne Vyriausybės „nuopelnas“?

Besąlygiškai taip. Šios Vyriausybės parengti siūlymai neretai yra nepamatuoti, blogina žmonių gyvenimą. Nors sprendimus iš esmės priima Seimas, tiksliau, Seimo dauguma, vis dėlto politiką formuoja Vyriausybė. Kaip ir patys Tėvynės sąjungos nariai teigia, jie taip pat nepatenkinti vadovybės elgesiu, kadangi sprendžia tik nedidelė grupelė žmonių, o jos blogus sprendimus reikia vykdyti visiems – paklusniai balsuoti. Žinoma, drausmė pas juos įvesta – visi balsuoja, balsų užtenka. Sakoma - Seimas priėmė, o kad didelė dalis Seimo narių tam nepritaria ir balsuoja kitaip, tauta kol kas neskirsto. Seimas - ir viskas.

Kita priežastis, dėl kurios žmonės blogai vertina Seimą, grupė Seimo narių (jų apie 20), kurie elgiasi ne taip, kaip turėtų elgtis Seimo nariai. Jie rūpinasi savo reikalais, darbo kaip reikia neatlieka, kyla nemažai skandalų. Jie šešėlį meta visam Seimui, kadangi mes negalime su jais susitvarkyti, vėlgi – dėl balsavimo, nes opozicijai neužtenka balsų. Dėl tos pačios priežasties žlugo ir apkaltos.

Be to, formuojama visuomenės nuomonė, kad Seimas - viena iš aukščiausių valdžios institucijų - blogas. Kada „muša“ aukštą valdžios instituciją, tai tautai sukelia šiokį tokį pasitenkinimą...

 

Ar valstiečių liaudininkų atstovai dar remia valdančiąją daugumą?

Ne, jau seniai nutraukėme paramą. Nebent gal kai kuriais klausimais su atskirais nariais Premjeras arba Seimo Pirmininkė individualiai susitaria, ir jie arba nedalyvauja balsuojant, arba pabalsuoja kitaip.

 

Buvo daug triukšmo dėl išrinktų savivaldybių tarybų narių pareigų nesuderinimo, bet jokių sprendimų nepriimta. Kita vertus, juk ir kai kurie ministrai sėdi ant dviejų kėdžių – tuo pačiu metu jie ir Seimo nariai? Ar tai suderinama?

Taip, remiantis galiojančiais įstatymais, deja, suderinama. Atlyginimą jie gauna vieną – ministro, bet darbas, aišku, nukenčia. A.Kubilius dažnai sėdi Seimo posėdžiuose, kai svarbus balsavimas ir daugumai gali pritrūkti balsų. Tuo laiku jis nedirba savo tiesioginio darbo – kaip Vyriausybės vadovas. Ministrai taip pat ateina į Seimo ir komitetų posėdžius, pabalsuoja ir tuoj pat išeina. Žinoma, kad tai nenormalu. Kalba visi, kad negerai, o paskui nebalsuoja. Taip buvo ir dėl šimtais mandatų atsisakančių išrinktų tarybos narių. Buvau pateikęs įstatymo pataisą, bet ji nepraėjo, nes kai reikėjo balsuoti, pusė socialdemokratų dingo, pritrūko 2 balsų.

 

Kodėl mokyklos direktorius ar vyr. gydytojas negali būti tarybos nariu?

Aišku, kad gali. Jeigu būtų priimta mano parengta pataisa, kitą dieną būčiau registravęs dar vieną – dėl nesuderinamų pareigų mažinimo. Manyčiau, gerokai perlenkta nemotyvuotai apribojant mokyklų, gydymo ir kitų biudžetinių įstaigų, įmonių vadovų galimybes būti tarybos nariais. Visi Seime palingavo galvas, pritarė, bet tuo ir baigėsi.

 

Vyriausybė giriasi, kad bendras vidaus produktas (BVP) vėl pašėlusiai auga, bet didinti trejus metus įšaldytą minimalią algą kažkodėl atsisakoma. Ką reiškia tie skaičiai, jeigu žmonės jokio pagerėjimo nejaučia?

Reikia pažiūrėti, iš ko tas BVP susideda. Paimtos milžiniškos paskolos, pinigai panaudojami vidaus rinkoje ir laikoma, kad jie įplaukė. Maža to, ūkis nekyla iš viso ir BVP neauga iš viso, išskyrus tarpusavyje susijusius eksportą ir transportą. Padidėjo žaliavų eksportas – miškas eina į Skandinaviją ir kt. šalis, pakilo kaina. Kaip matome, nieko nesukūrė – mišką pjauna. Antra, labai išaugo pervežimai, veža žaliavas – ir čia nieko nesukūrė. Daugelio žmonių gyvenimo tai neliečia, atlyginimai nedidėja, jie nejaučia jokio pagerėjimo. Kam atlyginimai ir kažkiek padidėjo, pasidžiaugti nepavyko – maisto, paslaugų ir šildymo kainos neregėtai auga.

 

Seimas praktiškai apsisprendęs vėlinti pensinį amžių. Kaip manote, ar kiekvienas sulaukęs 62 ar 63 metų žmogus, ypač gyvendamas tokiomis sąlygomis, dar pajėgus dirbti?

Kad ne kiekvienas pajėgus dirbti tokio amžiaus, tai yra elementari statistika. Pasižiūrėkime, kiek tokio amžiaus žmonių jau išėjusių Anapilin. Be to, ir išėjus į pensiją sunku – pensijos labai jau menkos. Naują skaičiavimo tvarką valdantieji atideda ir atideda – dabar iki 2012 metų. Matyt, kai patys nesitiki būti valdžioje.

Tiesa, šiuo klausimu nors kas pavyko – privertėm valdančiuosius, kad nuo kitų metų sausio 1 d. pensijos bus atstatytos į buvusį lygį.

 

Bet sumažintos dalies už tą laikotarpį negrąžins? Tai biudžetą per krizę valdžia gelbėjo prievarta nusavintais pensininkų pinigais?

Taip, prievarta. Tai, žinoma, galima dar buvo prievarta ir atlyginimą atimti – būtų dar daugiau sutaupę. Tiesą sakant iš daugelio biudžetinių įstaigų darbuotojų, išskyrus pedagogus, jis ir buvo atimtas brukant nemokamas atostogas, sutrumpintą darbo laiką. Kubiliaus pasigyrimas, kad jis subalansavo biudžetą, stebina. Kiek aš žinau, Europos Sąjungoje buvo nusistebėta, kad po tokio subalansavimo Lietuvoje žmonės nebuvo išėję į gatves.

 

Lietuvis sunkiai išeina, geriau išvažiuoja...

Didesnė dalis žmonių vis dėlto gyvena palyginti gerai. Žemdirbių jokia krizė nepalietė – supirkimo kainos augo, išmokas gavo. Tie, kurie sunkiai gyveno, išvažiavo ir tebevažiuoja svetur.

 

Ką mano apie tai valdžia?

Įsivaizduokite, emigracija rekordinė, o viešai pasigirsta „teorija“, kad emigracija nėra blogai, kadangi išvykusieji ten užsidirba pinigų, čia juos atveža. Antra, tie žmonės čia nesinaudoja lengvatom – nereikia sveikatos paslaugų teikti, pašalpų mokėti. Savotiškas palengvinimas biudžetui. Teko girdėti aukštuose sluoksniuose ir tokią nuomonę, kad emigracija vos ne išganymas.

Iš tikrųjų situacija reikalauja ne tokių vertinimų ir kalbų, o sprendimų.
 

 
Reklaminis skydelis