Mes turime 295 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5092
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15279
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91309
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas atsisakė priimti Švenčionių savivaldybės skundą ir nurodė skubiai įvykdyti teismo sprendimą

2019 m. rugpjūčio 14 d., trečiadienis, Nr.59(1879)

Švenčionių rajono savivaldybė apsijuokė prieš Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą (LAT), pateikusi skundą, kuris neatitiko jokių reikalavimų ir buvo nepagrįstas. Rajono valdžią aptarnavusiems teisininkams tai turėjo būti aišku.

LAT Civilinių bylų skyriaus teisėjų atrankos kolegija, susidedanti iš teisėjų Virgilijaus Grabinsko, Sigitos Rudėnaitės (kolegijos pirmininkė) ir Gedimino Sagačio, pažymėjo, kad kasacinis teismas tikrina žemesnės instancijos teismų sprendimų (nutarčių) teisėtumą tik išimtinais atvejais, kai tam pagrindą sudaro pagrįsti įrodymai, ir atmetė savivaldybės kasacinį skundą.

 

Nuo musės – iki dramblio...

Savivaldybės vadovai, kariaudami su vietos verslo įmone, priėjo iki visiško absurdo. Pralaimėjusi bylą prieš UAB „Svirka“ dėl Švenčionių autobusų stoties nuomos, savivaldybei derėjo tyliai sumokėti priteistą sumą už valdžios politinių žaidimų padarytus nuostolius įmonei ir džiaugtis, kad niekas kol kas nepareikalavo asmeninės valdininkų atsakomybės už rajono biudžeto lėšų švaistymą. Tuo tarpu suįžūlėję valdininkai, pažeidę įstatymus, dar bandė ginti savo ambicijas (ne biudžeto lėšas!) Aukščiausiajame Teisme, pateikdami kasacinį skundą, nevertą tokios institucijos dėmesio ir neatitinkantį jokių reikalavimų. Kaip sakoma, „ant durniaus“. Menką, kaip ir pats ginčo objektas – nušiurusi Švenčionių autobusų stotis.

Visa bėda, kad už tokius politinius vietinių „karaliukų“ žaidimus moka visas rajonas – mokesčių mokėtojai. Teismai priteisė iš savivaldybės UAB „Svirka“ naudai kiek daugiau kaip 10 tūkst. eurų kompensuoti nuostoliams, kuriuos įmonė patyrė dėl vietinių karaliukų užgaidų.

Teismo sprendimo savivaldybės administracija per protingą terminą nevykdė, tad išieškojimo teko imtis antstoliui. O tai – dar papildomos išlaidos iš kaltininko.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas atsisakė priimti Švenčionių rajono savivaldybės administracijos kasacinį skundą ir nurodėskubiai išmokėti UAB „SVIRKA“ antstolio depozitinėje sąskaitoje esančias lėšas, skirtas išmokėti pagal Vilniaus apygardos teismo 2019-07-16 vykdomąjį raštą Nr. e2-303-232/2018: 10794,69 Eur. Savivaldybės išleistas sumas viso bylinėjimosi metu gali atskleisti tik auditas. Beje, to gali pareikalauti ir aktyvūs piliečiai, jeigu tokių rajone dar liko. Bent jau tam, kad žinotų, ką daro jų išrinkta valdžia.

 

Laimėjo NE TAS, arba Valdininkai dar buvo naivūs?

Nors rajono centre stotis turėtų būti rajono vizitinė kortelė, Švenčionių rajone ji nušiurusi, penkeri metai, kaip šeimininko nemato ir daro gėdą rajonui. Formaliai priskirta „Švenčionių švarai“, bet šiai ne iki stoties.

Užmojai buvo geri - išnuomoti stotį, kad nuomininkas suremontuotų ir dar nuomos mokestį mokėtų. Savivaldybė, nieko nedarydama, kasmet galėjo gauti po 6000 eurų už nuomą.Bet čia įvyko nenumatytas dalykas – laimėjo „Svirka“, pasiūliusi didžiausią nuomos kainą.

Matyt, dar neperpratę „šeimininko“ reikalavimų, savivaldybės tarnautojai 2016 metų pradžioje įvykdė viešąjį stoties nuomos konkursą pagal įstatymus ir, kaip priklauso, paskelbė laimėtoją – UAB „Svirka“ bei oficialiai informavo apie tai įmonę, pranešė, kad „artimiausiu metu bus pasirašyta nuomos sutartis“. Bet čia, matyt, suveikė „faktinio rajono vadovo“ čiuptuvai – procesas buvo sustabdytas. Vietoj nuomos sutarties pasirašymo prasidėjo teismai, trukę iki rugpjūčio 9 d., kai Lietuvos Aukščiausiasis Teismas padėjo tašką šioje iš pažiūros niekinėje, o iš tikrųjų apnuoginusioje valdžios korupciją, asmeniškumus, kerštą ir nežabotą naudojimąsi valdžia asmeninėms ambicijoms tenkinti, byloje. 

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas paskelbė nutartį 2019 m. rugpjūčio 9 d.: „Kasacinį skundą atsisakyti priimti“. Ši nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Vadovaujantis orientaciniais teisinių paslaugų įkainiais, manoma, savivaldybė šiam bylinėjimuisi galėjo išleisti apie 20 tūkst. eurų rajono biudžeto lėšų. Savų pinigų taip lengvai netaškytų, bet čia gi - mokesčių mokėtojų... Ko tada stebėtis, kad rajono valdžia į gyventojų prašymus dažniausiai atkerta: „Nėra lėšų“. Ar ne todėl Švenčionėlių miestas daugiau kaip savaitę skendėjo visiškoje tamsioje – net miestelio centre nešvietė nei vienas šviestuvas, vėliau imta apšvietimą jungti vakarais - valandai kitai?..

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 

 
Reklaminis skydelis