Mes turime 184 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:634
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14633
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:61959
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Genė Lapėnienė – konkurso „Lietuvos kaimo spindulys 2011“ laureatė

2012 m. balandžio 21 d.,šeštadienis Nr.31 (1174)

Jau kelinti metai Žemės ūkio ministerijos organizuojamo konkurso „Lietuvos kaimo spindulys“, kurio simbolis angelas, šviesa sušvito ir Kaltanėnuose. Balandžio 17 dieną Kaune vykusiame baigiamajame „Lietuvos kaimo spindulys 2011“ renginyje nominacijoje „Kaimui paskirtas gyvenimas“ laureate tapo Švenčionių PSPC Kaltanėnų ambulatorijos slaugytoja Genė Lapėnienė, kuri ir parvežė į Kaltanėnus iš žemės ūkio ministro Kazio Starkevičiaus rankų gautą simbolinį angelą. Šis apdovanojimas buvo didelė staigmena ir pačiai laureatei, Kaltanėnuose išdirbusiai 40 metų, nes ją konkursui pateikę Kaltanėnų miestelio gyventojai išlaikė paslaptį, o kai gavo pakvietimą atvykti į apdovanojimo ceremoniją Kaune, gerb. Genė Lapėnienė sunkiai patikėjo, kad tai tiesa. Su jauduliu ji vyko ir į apdovanojimo ceremoniją, kuri, kaip jau minėjau, vyko balandžio 17 d. Kaune.

Konkurso laureatams ir juos atlydėjusiems asmenims buvo surengta ekskursija po Kauno rotušę, po to Kauno Šv. Apaštalų Petro ir Povilo arkikatedroje buvo aukojamos šv. Mišios. Jas aukojo „Lietuvos kaimo spindulys 2011“ laureatas Kauno arkivyskupijos metropolitas Sigitas Tomkevičius, o po to visi patraukė į Kauno valstybinį muzikinį teatrą, kur ir vyko „Lietuvos kaimo spindulys 2011“ nominacijų įteikimas ir laureatų pagerbimas.

Visus į gražią prasmingą šventę susirinkusius pasveikino LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius. Jis ir pirmajai iš visų laureatų nominacijoje „Kaimui paskirtas gyvenimas“ simbolinį angelą ir garbės raštą įteikė gerb. Genei Lapėnienei. Šis apdovanojimas – tarsi savotiška nuoširdi padėka visų žmonių, kuriems ji per tuos 40 metų padėjo neskaičiuodama nei laiko, nei nuostolių. Už tą nuoširdumą, atsidavimą savo pasirinktai profesijai ir gerbia ją Kaltanėnų miestelio ir visos seniūnijos gyventojai, noras bent taip atsidėkoti mylimai medikei ir paskatino juos pateikti Genės Lapėnienės kandidatūrą konkursui „Lietuvos kaimo spindulys 2011“. Su Kaltanėnų seniūnu Tomu Rokickiu ir užsukome apie tai pasišnekėti su viena pagrindinių iniciatorių Janina Čibiriene.

- Kaip kilo mintis pateikti slaugytojos Genės Laėnienės kandidatūrą konkursui? – klausiu Janinos Čibirienės.

- Jau seniai turėjome mintį kaip nors atsidėkoti jai už gerumą, nuoširdumą, rūpestį, nes jokio materialaus atlygio jai neįsiūlysi. Kai „Švenčionių krašte“ perskaitėme apie organizuojamą konkursą „Lietuvos kaimo spindulys 2011“, Vytautas Bečelis pasiūlė pateikti Genės Lapėnienės kandidatūrą. Paskui prie mūsų prisijungė G.Pozemkauskienė ir bibliotekininkė Angelė Rukšėnienė. Net seniūnui nieko nesakėme, juolab pačiai Genutei. Galvojome, jei pasiseks, bus siurprizas, jei ne – taip ir liks paslaptis. Dabar nuoširdžiai džiaugiuosi, kad Vytauto Bečelio pasiūlymas tapo padėka Genutei už tuos 4 dešimtmečius nuoširdaus darbo, už jos gerą širdį. Ji visa širdimi atsidavusi darbui, žmonėms ir, žinoma, savo gražiai šeimai. Tokių šeimų reikėtų gerokai paieškoti. Vienas kunigas ant man dovanotos knygos yra užrašęs: „Koks gražus pasaulis ir koks nuostabus paukštelių čiulbesys, bet už viską gražesnė yra žmogaus širdis“. Šie žodžiai labai tinka apibūdinti ir mūsų Genutę, - mintimis dalinasi Janina Čibirienė, o po trumpos pertraukėlės prideda: - Tai buvo mūsų tyli nuoširdi padėka už jos 40 metų darbą mūsų krašte, už gerą širdį, už norą padėti sergančiam.

O aš norėčiau prie šių pašnekovės žodžių paminėti XIX a. gyvenusio vengrų matematiko Janošo Baljai pasakytus žodžius: „Negalima gyventi ramiai ir būti laimingam, kol žemėje dar gyvena nors vienas nelaimingas žmogus. Žmogaus gyvenimo tikslas – visos žmonijos gerovė ir laimė“. Manau, kad šie žodžiai tinka apibūdinti „Lietuvos kaimo spindulys 2011“ laureatės Genės Lapėnienės gyvenimą, o nuo šiol apie tai, kad žmonės vertina jos darbą, nuoširdumą, norą padėti primins ir simbolinis angelas, jos gerumo dėka atskridęs į Kaltanėnus.

Algis JAKŠTAS