Mes turime 258 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1643
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20187
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:67513
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Švenčionių rajonas tuštėja, o valdininkų daugėja, kaip grybų po lietaus

2019 m. rugpjūčio 3 d., šeštadienis, Nr.56 (1876)

Per 2018 metus 46 savivaldybės mažino savo administracijas, o 12 – didino. Labiausiai nominaliai išaugo Šakių r., Švenčionių r. ir Tauragės rajonų, o sumažėjo Ignalinos r., Vilniaus r. ir Šilutės r. savivaldybių administracijos.

Lietuvos laisvosios rinkos instituto analizė rodo, kad per pastaruosius aštuonerius metus Lietuva susitraukė daugiau kaip dešimtadaliu, per tą patį laikotarpį savivaldybių administracijose darbuotojų sumažėjo vos pusantro procento. 12 savivaldybių, tarp jų ir Švenčionių, mažėjant gyventojų skaičiui, savivaldybės administracijos darbuotojų skaičius 2018 metais augo.

Statistikos  departamentas skelbia, kad šalyje gyventojų per pastaruosius aštuonerius metus netekome tiek, kiek gyvena visame Pajūrio regione, visuomenė sensta, o valdininkų jeigu ir mažėja, tai simboliškai, tad valdžios išlaikymas vienam dirbančiajam brangsta.

Analizė rodo, kad vienas savivaldybės administracijos darbuotojas didžiuosiuose miestuose vidutiniškai aptarnauja 407 gyventojus: Vilniaus m. savivaldybėje vienai užimtai administracijos pareigybei tenka 626 gyventojai, Kauno m. – 470, Šiauliuose – 415, Klaipėdos m. – 353, Panevėžio m. – 379, Alytuje – 316. 

Likusiose 54 šalies savivaldybėse vienas administracijos darbuotojas vidutiniškai aptarnauja 132 gyventojus. Mažiausiai gyventojų vienam savivaldybės administracijos darbuotojui tenka mažiausiose savivaldybėse: Neringoje – 58 žmonės, Pagėgiuose – 60, Birštone – 78, Rietave – 80. Ne ką geresnė situacija Švenčionių rajone, kuris yra 9 vietoje nuo galo, vienas savivaldybės administracijos darbuotojas aptarnauja tik 109 gyventojus. Tai byloja, kad savivaldybėje etatai išpūsti. Turbūt mažai kas žino, kad savivaldybė susikūrė net savo kaip ir policiją, kurią vadina viešosios tvarkos priežiūros specialistais. Iki šiol pakako rajono policijos komisariato. 

Vienos savivaldybės efektyvina veiklą, kitos atvirkščiai – pučia etatus ir švaisto biudžetų lėšas. Jei panašaus tipo ir dydžio savivaldybės turėtų panašaus dydžio administracijas, vien per 2018 m. teoriškai būtų buvę galima sutaupyti daugiau kaip 12 milijonų eurų.

Iš viso 60-yje šalies savivaldybių administracijų yra apie 12 900 užimtų pareigybių. Tai sudaro tik apie dešimtadalį visų savivaldybių viešojo sektoriaus darbuotojų, didžioji dalis kitų darbuotojų dirba savivaldybių biudžetinėse ir viešosiose įstaigose, savivaldybių įmonėse.  O kur dar įvairūs projektai, kur niekas net nesuskaičiuos, kiek savų priglausta.  Ir jie vis dygsta, kaip grybai po lietaus.   Lyg specialiai tarybos nariui Arūnui Čenkui buvo sukurtas naujas etatas Švenčionėlių socialinių paslaugų centre – direktoriaus patarėjo. Penkerius metus direktorius dirbo be patarėjo (pavaduotoja visada buvo ir yra) ir nereikėjo, o kai A.Čenkus liko be vietos, staiga direktoriui prireikė patarimų...

Nors akivaizdu, kad konkrečiose savivaldybėse etatai „išpūsti“, savivaldybių vadovų atsakomybės už neefektyvų vadovavimą ir neatsakingą biudžeto lėšų naudojimą niekas nepareikalvo.  Bent jau kol kas.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ