Mes turime 300 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2020
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12207
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88237
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Naujienos iš „Pasagos“ koncertų salės

2019 m. liepos 31 d., trečiadienis, Nr.55 (1875)

Senokai nerašiau apie Paliesiaus dvaro „Pasagos“ koncertų salėje vykstančius koncertus. Šį kartą norėčiau papasakoti apie tris, vos per pusantros savaitės vykusius, koncertus, kuriuose turėjau progą pabūti ir pasiklausyti keturių puikių muzikantų grojimo...

 

Gintaras Januševičius – ne tik puikus muzikantas

Jau, berods, trečią kartą klausausi pianisto Gintaro Januševičiaus atliekamų kūrinių, ir kiekvieną kartą žaviuosi ne tik virtuozišku Gintaro grojimo, bet ir su įdomumu klausausi jo pasakojimų apie kūrinių autorius, jų atsiradimo peripetijas. Ne išimtis buvo ir naujas fortepijoninis rečitalis „Naujasis kolosas“. Programą įkvėpė 1883 metais amerikiečių poetės Emmos Lazarus sukurtas sonetas „Naujasis kolosas“, kuris buvo dedikuotas prie Niujorko esančioje Laisvės saloje iškilusiai Laisvės statulai. Iš Gintaro Januševičiaus pasakojimo sužinojau, kad pinigus Laisvės statulos statybai rinko visa JAV, nes statulą padovanojo Prancūzija, o štai pinigų postamentui tai nebuvo... Bet ne tik Laisvės statulos pastatymo peripetijas sužinojome, bet ir apie kompozitorius, kurių kūriniai skambėjo koncerto metu. Mažai kas žino, kad vieno genialiausių JAV kompozitorių G.Geršvino (G.Gershwin) šaknys – Lietuvoje. Nors Gintaras Januševičius išgarsėjo 2004 m. tapęs jauniausiu tarptautinio Monrealio konkurso finalininku, bet kai su juo kalbėjausi prieš koncertą, tai jis sakė, kad džiaugiasi laiku nustojęs dalyvauti įvairiuose konkursuose, nes tai gana anksti jam suteikė kūrybinės laisvės, kai gali groti tai, kas tau patinka, o ne ruošiantis konkursui repetuoti konkretaus kompozitoriaus kūrinius... Rečitalio „Naujasis kolosas“ metu skambėjo ne tik žinomų kompozitorių kūriniai, bet ir Gintaro Januševičiaus sukurtos interpretacijos.

 

Pianistė Guoda Gedvilaitė mielai eksperimentuoja

Po savaitės, liepos 20-ąją, Paliesiaus dvaro „Pasagos“ koncertų salėje savo naująją programą „Meilė. Moteris. Muzika“ atliko pianistė Guoda Gedvilaitė. Klausydamas Klaros Šuman ir Roberto Šumano kūrinių, prisiminiau matytą spektaklį apie šių genialių žmonių gyvenimą, meilę, kūrybą. Juolab, kad ir pianistė Guoda Gedvilaitė prieš atlikdama kūrinius šiek tiek papasakodavo apie kompozitorius. Pirmoje koncerto dalyje skambėjo kompozitorių Frederiko Šopeno, Klaros Šuman ir Roberto Šumano kūriniai, antroje dalyje Guodos Gedvilaitės darytos žinomų kompozitorių Ferenco Listo, Sigismundo Talbergo, Frederiko Šopeno ir kt. aranžuotės.

Klausaisi Guodos Gedvilaitės grojimo ir pabandai įsivaizduoti, kiek vidinės energijos reikia atliekant tokius kūrinius, kuriuos ir vyrams pianistams atlikti nelengva. Bet pianistė Guoda Gedvilaitė mielai eksperimentuoja, ir jos atliekamos programos visuomet originalios, naujos ir pilnos fantazijos. Tą klausytojai turėjo progos išgirsti ir koncerto „Pasagoje“ metu.

 

Liepos koncertų puokštę užbaigė norvegų džiazo žvaigždės

Kartais net sunku įsivaizduoti, kaip į atokiai nuo didžiųjų miestų esančią Paliesiaus dvaro koncertų salę „Pasaga“ vidury savaitės gali susirinkti tiek klausytojų, kiek jų susirinko pasiklausyti norvegų džiazo žvaigždžių Tord Gustavsen (fortepijonas) ir Tore Brunborg (saksofonas). Žinoma, kai groja tokios žvaigždės, atstumas ne toks svarbus, ko gero, kur kas sunkiau buvo administratorei Dovilei susodinti beveik 200 žmonių. Pusantros valandos klausantis užburiančio muzikos lengvumo pralėkė labai greitai. Pristatyti atlikėjus norėčiau pianisto Viktoro Paukštelio prieš koncertą išsakytomis mintimis.

- Šiandieną su Tord Gustavsen gros vienas geriausių Skandinavijos saksofonistų Tore Brunborg. Kadangi šiek tiek klausiausi repeticijos, tai galiu pasakyti, kad koncertas bus įspūdingas. Šiandien išgirsite programą, kurioje daugiausia Gustavseno kompozicijos. Ką galėčiau pasakyti apie Tord Gustavsen? Dažnai žmonės užduoda klausimą, kaip vienoj ar kitoj sferoj būti pirmam? Atsakymas labai paprastas – sukurti savo stilių. Gustavsenas sukūrė savo stilių, ir jam nėra reikalo su kuo nors varžytis. Jis sukūrė savo stilių ir kaip kompozitorius, kuris yra paremtas klasikinės muzikos išvadomis, tokiomis kaip Bacho choralais ir norvegų liaudies dainomis. Ir kai visa tai susilieja su šiuolaikiniu džiazu, išeina nuostabus skambėjimas. Gustavsenas vienintelis taip daro, - prieš koncertą pristatydamas atlikėjus kalbėjomuzikantas ir dailininkas Viktoras Paukštelis, ir šie jo žodžiai visiškai pasiteisino.

 

„Pasagos“ koncertų salėje rugpjūtį koncertuos:

Rugpjūčio 3 d. 16 val. pianistas Alexander Palei;

Rugpjūčio 11 d. 14 val. programoje „Iš dainų gyvenimo“ dainuos Jonas Sakalauskas (baritonas) gros legendinis Lietuvos kompozitorius Giedrius Kuprevičius (fortepijonas);

Rugpjūčio 18 d. 16 val. „Margas dainų raštas“ (svečiuojasi Pažaislio muzikos festivalis);

Rugpjūčio 25 d. 14 val. koncertuos šveicarų džiazo žvaigždė Judith Wegmann (fortepijonas).

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis