Mes turime 133 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:546
mod_vvisit_counterŠią savaitę:3939
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:51265
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Visuotinis Tautiškos giesmės giedojimas švenčia dešimtmetį

2019 m. liepos 10 d., trečiadienis, Nr.49 (1869)

Prieš 10 metų, 2009 m., liepos 6-ąją, „Tūkstantmečio odisėjai“ pakvietus, įvairiuose šalies ir pasaulio kampeliuose vienu metu 21 val. Lietuvos laiku nuskambėjo „Tautiška giesmė“. Tuokart tokia unikalia akcija norėta pranešti pasauliui, kad Lietuvos vardui – 1000 metų. Kasmet vis daugiau iniciatyvių žmonių, bendruomenių, kultūros ir švietimo įstaigų organizavo ir kvietė jungtis visuomenę, minint Lietuvos valstybės (Karaliaus Mindaugo karūnavimo) dieną kartu giedoti himną. Paprasta, lengvai įgyvendinama, bet vienijanti ir įkvepianti akcija kasmet pritraukia vis daugiau dalyvių ir Valstybės (Karaliaus Mindaugo karūnavimo) diena tapo sunkiai įsivaizduojama be šio prasmingo suėjimo. Beje, šiais metais LR Seimas liepos 6-ąją paskelbė ir „Tautiškos giesmės“ diena.

Švenčionėliuose, aikštėje prie geležinkelio stoties, taip susirinko gausus būrys miestelėnų ir svečių. Buvo apstu tautinės atributikos, plevėsavo trispalvės, o ir renginio organizatoriai – Švenčionėlių m. kultūros centro kolektyvas – papuošė visus trispalvėmis apyrankėmis. Ant geltonų, žalių ir raudonų balionų „puokščių“ susirinkusieji rašė linkėjimus Lietuvai, o po to, apimti pakilios nuotaikos, juos paleido į orą, tikėdami, kad linkėjimai tikrai išsipildys. Susirinkusieji himną giedojo kartu su Trūdų bendruomenės pučiamųjų orkestru (vadovas Darijus Žemaitis), Švenčionėlių m. kultūros centro vokaliniu ansambliu „Gabija“ (vadovė Vanda Miloš) ir Švenčionėlių progimnazijos bei Mindaugo gimnazijos vokaliniais ansambliais (vadovė Agnė Šalnienė). Sugiedojus himną, niekas neskubėjo skirstytis: klausėsi jau minėtų atlikėjų koncerto.

Kasmet tradiciškai liepos 6-ąją kartu pagiedoti himno renkasi ir pašaminiškių branduolys kartu su kultūrinių renginių vadybininke Dale Basiūniene. Priklausomai nuo oro renkasi arba prie kryžiaus buvusios bažnyčios vietoje, arba kaimo klube. Kasmet ant trispalvių lapelių dalyviai surašo linkėjimus Lietuvai, o po metų – perskaito, dainuoja lietuviškas dainas, bendrauja. Nuolatinės visų renginių Pašaminėje dalyvės Anastazija Čerkauskienė ir Vanda Bendorienė šįkart dar trumpai papasakojo ir apie vienintelį Lietuvos karalių – Mindaugą, kurio biografijoje daugiau nežinomųjų negu tvirtai žinomų faktų.

Labai gražus ir gausus būrys himno giedotojų susirinko ir Sariuose. Pasipuošę tautiška atributika, kai kurie – tautiniais kostiumais, maži ir dideli, jauni ir pagyvenę susibūrė į prasmingą vienijančią ir pasididžiavimą keliančią akciją „Tautiška giesmė aplink pasaulį“. Ją suorganizavo Sarių skyriaus kultūrinių renginių vadybininkė Aldona Miloševskaja.

Irena POŽĖLIENĖ