Mes turime 327 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1702
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11889
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87919
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

PORINKIMINIAI DU SIURPRIZAI

2019 m. birželio 22 d., šeštadienis, Nr.46 (1866)

Juos pateikė šios savaitės pirmadienio posėdyje Švenčionių rajono savivaldybės tarybos mero Rimanto Klipčiaus valdančioji dauguma – komunalinių paslaugų tarifus pakėlė iki 3 kartų.

 

1. 118 daugiabučių namų rajono valdžia nustatė naujus maksimalius šildymo ir karšto vandens sistemų priežiūros (eksploatavimo) tarifus. Jie vidutiniškai didėja nuo 1,5 iki 2,3 kartų. Skaičiuojant, kad naujai nustatomi maksimalūs tarifai bus taikomi 12 mėnesių per metus, o ne šildymo sezono metu, tai gyventojų sąnaudos šių sistemų priežiūrai vidutiniškai padidės net 3 kartus.

2. 253 daugiabučių namams, kuriuose gyvena beveik pusė rajono gyventojų, vidutiniškai 17 procentų brangsta butų administravimo mokestis.

Šiuo metu daugiabučių namų šildymo ir karšto vandens sistemų priežiūros ir butų administravimo paslaugas teikia dvi savivaldybės kontroliuojamos įmonės - UAB ,,Švenčionių švara“ ir UAB ,,Pabradės komunalinis ūkis“. Jos vykdo Švenčionių savivaldybės užsakomuosius darbus pagal savivaldybės tarybos nustatytus tarifus.

2018 m. bendrovėje „Švenčionių švara“ pelningiausia buvo butų ūkio veikla, gauta net 83,8 tūkst. eurų pelno, o UAB ,,Pabradės komunalinis ūkis“ praeitų metų bendrasis pelnas - 39 tūkst. eurų. Nors šių įmonių veiklos pobūdis panašus, bet veiklos rezultatai yra skirtingi. Jei Pabradės įmonėje komunalinių atliekų surinkimas yra pelningas, tai „Švenčionių švaroje“ jis labai nuostolingas.

Manau, kad meras pasielgė neatsakingai rinkėjų ir nekorektiškai naujai išrinktų tarybos narių atžvilgiu. Tarybos naujokai neturėjo galimybių ir laiko įsigilinti į šiuos aktualius klausimus, jiems pakišo, jie ir pritarė. Priimtas lengviausias būdas – kelti paslaugų tarifus, neišanalizavus sąnaudų mažinimo galimybių.

Abi minėtos komunalinės įmonės yra monopolininkės, veikia rajone be konkurencinės aplinkos. Tokie valdžios veiksmai iškreipia balansą tarp pasiūlos ir paklausos, o pasekmės - žala gyventojams. Jie už paslaugas priversti mokėti brangiau.

Kęstutis TRAPIKAS

 
 
Reklaminis skydelis