Mes turime 269 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1808
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20352
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:67678
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Bičių laikymo taisyklių pakeitimai naudingi bitininkams, bet ne kaimynams

2012 m. balandžio 14 d., šeštadienis Nr.29 (1172)

Organizuota diskusija

Žemės ūkio skyriaus vedėjo Alberto Marmos surengtoje diskusijoje žinomas bitininkas Aleksandras Pupkevičius pristatė grupės bitininkų teikiamą taisyklių pakeitimo projektą, kurį pasirašė 19 bitininkų. Iš gana gausiai susirinkusių bičiulių tuoj pasigirdo replika, kad rajone yra 190 bitininkų, daugelis jų nieko nežino apie siūlomus pakeitimus ir jų nepalaiko, siūlė palikti senas taisykles. Tai – laikančių bites savo šeimos poreikiams nuomonė.

Bičių laikymo miestuose, miesteliuose, gyvenvietėse ir sodų bendrijose taisyklės tarybos patvirtintos ir galioja. Kurti naujų ar kažką jose keisti nebūtų būtinybės, bet esamomis taisyklėmis nepatenkinti stambesnieji bitininkai, kuriems šis užsiėmimas tapo verslu.

Pasak Žemės ūkio skyriaus vedėjo A.Marmos, siūlomi pakeitimai palankūs bitininkams, bet tik ne kaimynams. Reikia prieiti sutarimą, kad bitininkai netrukdytų žmonėms savo veikla, o žmonės netrukdytų bitininkauti. Galimus ginčus galima išspręsti tik turint aiškias ir teisingas taisykles.

Apie rengiamą diskusiją gyventojai buvo informuoti skelbimu laikraštyje ir savivaldybės tinklapyje. Gaila, bet labai mažai atvyko visuomenės atstovų, nors yra nemažai žmonių, alergiškų bičių įkandimui, kuris jiems gali baigtis net mirtimi. „Bičių neturiu, bet jų nebijau, net padedu kaimynams kopinėti, bet teko pakeisti požiūrį, kai anūką išvežė greitoji pagalba“, - kalbėjo adutiškietė. Ji sakė nesanti nusiteikusi prieš bitininkus, bet įsigaliojus naujoms taisyklėms, pas ją negalėtų atvažiuoti vaikai ir anūkai. Kiek dar tokių atvejų gali būti ir kodėl žmonės abejingi, kai kviečiami diskusijai, kai pats laikas ginti savo teises? Bičiuliai sakė esantys geraširdžiai, kaimynams kenkti negalėtų, ir tuo norisi tikėti, bet jų požiūris į bites juk visai kitoks, jiems sunku suprasti, kodėl kiti žmonės kartais labai bijo bičių. Todėl reikia abiejų pusių dialogo.

 

Nori mažesnių reikalavimų ir didesnio bičių tankumo

A.Marma apibendrino siūlomų pakeitimų esmę – bitininkai siūlo mažinti bičių laikymo apribojimus ir didinti leistiną bičių tankumą.

Ko gero, labiausiai bitininkų netenkina šiuo metu galiojantis taisyklių punktas, kad norint laikyti bityną miestuose, miesteliuose, gyvenvietėse ir sodų bendrijose, net įvykdžius visus reikalavimus, vis tiek reikalaujama besiribojančių sklypų savininkų raštiško sutikimo. Dabar net jeigu yra 1 avilys, kaimynui nepasirašius, jis turi būti išvežtas. Pasak A.Pupkevičiaus, kaimynai gali piktybiškai prieštarauti ir trukdyti bitininkauti.

Taisyklių pakeitimuose išbrauktos gyvenvietės, tokiu atveju jose taisyklių laikytis būtų visai neprivalu.

Pavojingai atrodo bitynų atstumo nuo vaikų ugdymo įstaigų, poilsio vietų, vandens telkinių ir etc. mažinimas nuo dabar galiojančio 100 metrų iki 10 metrų, jeigu įrengiama 2 metrų aukščio tvora, tanki gyvatvorė. Išeitų, bityną galima būtų laikyti beveik prie vaikų darželio tvoros.

Atstumą nuo ganyklų siūloma mažinti perpus – nuo dabar galiojančio 100 metrų iki 50 m.

Kratosi bitininkai ir atsakomybės – nori išbraukti iš taisyklių nuostatą, kad garantuoja, jog jų bitės nekels pavojaus aplinkinių sveikatai, gyvybei ir ramiam poilsiui. Esą, kaip galima garantuoti? Juk ir laikantys pavojingus šunis savininkai negali garantuoti, kad šuo nepabėgs ir neapkandžios. A.Marma atrėmė šį argumentą, kad patvirtintos gyvūnų laikymo taisyklės ne mažiau griežtos, numatyta atsakomybė už padarytą žalą kitam asmeniui.

Naujose taisyklėse bitininkai siekia įteisinti daug didesnį bičių tankumą. Pagal dabar galiojančias taisykles, bičių galima laikyti 5 metrų atstumu nuo sklypo ribos po 1 šeimą 3 arų žemės plote. Naujai siūloma norma – 1 are po 1 šeimą, kai kurie sakė norėtų ir daugiau arba kad savo darže laikytų, kiek nori, ir niekas nesikištų. Bitininkė tikino, kad jos sodyba apjuosta tankia aukšta gyvatvore, nors čia pat pripažino, kad jeigu kaimynui ir įgelia, tik todėl, jog vaikšto girtas.

 

Pasiūlymus rengs darbo grupė

Žemės ūkio skyriaus vedėjo Alberto Marmos nuomone, tokių aiškiai tik vienai pusei naudingų pakeitimų teikti tarybai tvirtinti negalima. Nuspręsta sudaryti darbo grupę iš bitininkų ir savivaldybės administracijos, ginančios viešąjį interesą, atstovų, taisyklių pakeitimams rengti. Tam pritarė ir bitininkų atstovai.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ