Mes turime 269 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2360
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20904
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:68230
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kūryba ir gelbėja, ir padeda išlikti žmogumi

2019 m. birželio 19 d., trečiadienis, Nr.45 (1865)

Šiemet Gedulo ir vilties dieną minimos jau 78-osios trėmimų pradžios metinės. Statistika skelbia, kad dėl sovietų vykdytų represijų, kalinimų ir trėmimų nukentėjo per 300000 Lietuvos gyventojų.

Prie visuotinės tylos minutės, kurią inicijuoja projektas „Misija Sibiras“ birželio 14-ąją 11.59 val. prisijungė ir Švenčionių viešoji biblioteka. Kadangi vasarą bibliotekos kolektyvas kviečia savo skaitytojus dalyvauti renginiuose netradicinėse erdvėse, tai ir šįkart tam pasirinktas jaukus Švenčionių miesto parkas bei švelniai čiurlenančio fontano fonas.

Švenčionių viešosios bibliotekos sumanymas tremtį, represijas, įkalinimus ir kitus okupantų žiaurumus parodyti per tremtinių poezijos prizmę sulaukė didelio šviesuomenės susidomėjimo ir nemažo būrelio dalyvių.

Pasak Švenčionių viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo ir bibliografinio-informacinio skyriaus bibliotekininkės Alytės Čečiurkienės, tą popietę parke taip pat skaičiusios tremtinių poeziją, kūryba buvo vienas iš būdų išlikti dvasiškai stipriems ir pačiomis sunkiausiomis sąlygomis. Ne vieną sunkiomis akimirkomis gelbėjo poezija kartu su malda, troškimu pamatyti Lietuvą, padėjo išlikti žmonėmis, kai atrodė, jog žmoniškumui jau nebėra vietos, nes daugelis išlikusių gyvų tremtinių iki šiol prisimena tą beprotišką alkį, kai kriaukšlė duonos buvo didžiausias pasaulio skanėstas, šaltį, persismelkiantį per nudyžusias drapanas, ir kankinantį tėvynės ilgesį... Be to, tremtinių kūryba – tai tarsi savotiškas dienoraštis, apie įvykius kalbantis jausmų kalba, kitąkart ne tiesmukai, o metaforomis.

Renginio „Pavasarį paukščiai į tėviškę grįžta, o mes ar sugrįšim kada?“ organizatoriai džiaugėsi, kad prie poezijos skaitymų ir dalyvavimo renginyje prisijungė ir Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos mokiniai, rajono tarybos nariai ir kiti. Daugiausia buvo skaitomi tremtinių Algimanto Cimbolaičio ir Zuzanos Vilkavickaitės eilėraščiai, kuriuos skaitė Bronius Lazaraitis, Juozas Juodagalvis, Laimutė Radžiūnienė, Audra Trusova, Jolanta Jurkuvėnienė, Alytė Čečiurkienė ir Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos mokiniai. Renginį vedė Laima Strakšienė.

Bibliotekoje veikė spaudinių tremties tematika paroda. Ypač didelio dėmesio sulaukė trėmimo vietų žemėlapis.

Irena POŽĖLIENĖ