Mes turime 193 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1133
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11320
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87350
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Estijoje akcizas alui mažintas 25 proc.

2019 m. birželio 15 d., šeštadienis, Nr.44 (1864)

Estijoje priimtas įstatymo pakeitimas, kuriuo 25 proc. mažinamas akcizas alkoholiniams gėrimams, įsigalios nuo šių metų liepos 1 d. Reaguodami į tai, Latvijos politikai taip pat ruošiasi mažinti alkoholinių gėrimų apmokestinimą. Lietuvoje nevyksta nieko, o tai lems, kad į Lietuvos biudžetą nepateks dešimtys milijonų eurų.

Estijos akcizų pajamos susitraukė trečdaliu – dešimtys milijonų eurų iškeliavo į Latviją. Tad ekonominis argumentas mažinti akcizus aiškus. Beje, į Estijos veiksmus reagavo ir Suomijos aludariai, kurie, siekdami geresnių konkurencinių sąlygų, irgi kreipėsi į vyriausybę dėl apmokestinimo mažinimo.

Pagrindinis argumentas Estijoje mažinti akcizus buvo itin išplitusi prekyba alkoholiu Latvijos pasienyje. Čia vyko ne tik Estijos gyventojai, bet ir suomių turistai, kurie anksčiau alkoholį pirkdavo Estijoje.

Labai panašu, kad Estija su Latvija įsitrauks į akcizų mažinimo lenktynes. O šioje situacijoje galioja dėsnis – kur du pešasi, trečias pralaimi. Tas trečias yra Lietuva. Todėl jau dabar laikas pagalvoti apie permainas. Priešingu atveju dešimtys milijonų eurų iš Lietuvos iškeliaus į kaimyninę Latviją. Žinoma, tuo metu oficiali statistika, kuri nefiksuoja pasienio prekybos, rodys, kad alkoholio vartojimas ir toliau mažėja.

Anksčiau skelbtas Baltijos šalių pasienio prekybos tyrimas atskleidė, kad estai kasmet užsienyje įsigyja 17,6 mln. litrų alaus, dėl ko šalies biudžetas netenka apie 25 mln. Eur pajamų iš pridėtinės vertės bei akcizo mokesčių. Tuo metu Lietuvos gyventojai užsienyje įsigijo 49,5 mln. litrų alaus, dėl ko į šalies biudžetą nepateko maždaug 40 mln. Eur.

 
Reklaminis skydelis