Mes turime 405 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5272
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21473
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:97503
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Ugniagesio gelbėtojo priedermė – skubėti į pagalbą

2019 m. birželio 12 d., trečiadienis, Nr.43 (1863)

Nors jau kuris laikas gaisrininkus vadiname ugniagesiais gelbėtojais, bet gyvenime dažniausia girdime žmones sakant: „Gaisrininkai nuvažiavo“. Prieš kurį laiką, kai dar nebuvo bendrojo pagalbos telefono 112, ne veltui 01 priklausė gaisrinei, o vėliau PGT, nes ugniagesiai gelbėtojai skuba ne tik gaisrų gesinti, bet ir į eismo įvykius ir kitais atvejais, kai žmogų ištinka nelaimė.

Šią savaitę net du Vilniaus apskrities Švenčionių PGT Švenčionėlių ugniagesių gelbėtojų komandos nariai Vaidutis Maluška ir Mykolas Bukelis švenčia gražius jubiliejus – kiekvienam jų sukanka po 60 metų. Su gražia sukaktimi juos pasveikino kolegos ir palinkėjo sėkmės, sveikatos, o viso to ugniagesiui gelbėtojui darbe, oi, kaip reikia. Reikia sėkmės, reikia ir sveikatos, nes dažnai tenka savo pareigą vykdyti ir sningant, ir lyjant, ir šalčiui spiginant, kai gesinant gaisrą nejunti šalčio, o tik bėgantį prakaitą. Nemažai ir psichologinės stiprybės reikia, ypač kai gelbėji žmones. Kartais mūsų pasirinkimą apsprendžia nematomi dėsniai. Tiek Mykolas Bukelis, tiek Vaidutis Maluška ne nuo jaunystės dirba ugniagesiais gelbėtojais. Mykolas Bukelis pirmą kartą ugniagesiu gelbėtoju pradėjo dirbti 1998 m. po to buvo mažinimas, ir jį, kaip vėliausiai atėjusį, atleido, bet 2005 m. vėl pakvietė, ir nuo to laiko jau 14 metų jis dirba ugniagesiu gelbėtoju. Vaidutis Maluška atėjo dirbti pora metų vėliau. Tuo metu jaunesnis brolis dirbo Švenčionių PGT, tai ir Vaidutis nutarė pabandyti. Kai paklausiau abiejų vyrų, ar buvo ypatingų gaisrų, nelaimių, išgirdau atsakymą: „Žinoma. Tai Ceikinių bažnyčios gaisras, Ožkinių kaime 4 gaisrai.“

- Visi gaisrai yra panašūs – visada randi ugnies ir visada pirmiausia kirba mintis, ar nėra žmonių degančiame pastate. Dabar jau važiuodamas gauni informaciją. Nes pagerėjo ryšio kokybė, o ir automobiliai visai kitokie. Kiek vandens į GAZ-66 tilpdavo, ir kiek veža dabar naudojamas „Iveco“. Žiemą dar ir senuką „ZIL-131“ naudojam, - sako Mykolas Bukelis ir Vaidutis Maluška, kuris už dviejų žmonių išgelbėjimą yra apdovanotas ugniagesio gelbėtojo žvaigžde.

Baigdamas norėčiau palinkėti abiems jubiliatams ir visai Švenčionėlių ugniagesių gelbėtojų komandai, kad kuo rečiau tektų išgirsti žodžius, kad ten ir ten įvyko nelaimė, ten ir ten – gaisras.

Algis JAKŠTAS

 
 
Reklaminis skydelis