Mes turime 336 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1560
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11747
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87777
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Pražūtingos rūkančiųjų klaidos: ugniagesiai gelbėtojai pataria, kaip jų išvengti

2019 m. birželio 1 d., šeštadienis, Nr.40 (1860)

Rūkymas lovoje negali būti nei atsipalaidavimo įprotis, nei ritualas žiūrint televizorių ar naršant išmaniuosiuose įrenginiuose. Ugniagesiai gelbėtojai įspėja, kad tai – tiesiausias kelias į žūtį. Mirtis tokiais atvejais žmones ištinka net neįsiplieskus gaisrui, jie dažniausiai apsinuodija degimo produktais.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) duomenimis, rūkymas lovoje Lietuvos žmonių namuose pernai sukėlė 286 gaisrus, per penkis pirmuosius šių metų mėnesius – 132 gaisrus. Paprastai dėl šios priežasties dažniausiai žūsta darbingo amžiaus vyrai. Neatsargus rūkymas lovoje pernai nusinešė 27 žmonių gyvybes, per penkis pirmuosius šių metų mėnesius tapo 14 mūsų šalies gyventojų mirties priežastimi.

 

Rūkymo lovoje atsisakyti neįstengia

„Rūkymas lovoje yra pražūtingas įprotis, kurio, remiantis mūsų statistika, Lietuvos žmonės net nesistengia atsisakyti. Statistika rodo, kad mūsų šalies gyventojai neįvertina rizikos ir vis dar tiki mitu, jog cigaretės sukeltas gaisras nepadarys didelės žalos, nebent atneš minimalius turto nuostolius“, – sakė PAGD Valstybinės priešgaisrinės priežiūros valdybos viršininkas Jūris Targonskas.

Pasak J. Targonsko, dažniausi tokių nelaimių scenarijai kartojasi: žmogus atsigula į lovą, prisidega cigaretę ir užsnūsta. „Deganti cigaretė iškrenta iš rankų ant čiužinio. Jis pradeda smilkti, ir tai gali tęstis net kelias valandas. Dėl šios priežasties žmogus dažniausiai uždūsta dūmuose net neprabudęs“, – kalbėjo PAGD Valstybinės priešgaisrinės priežiūros valdybos viršininkas.

Jo teigimu, tokie gaisrai paprastai nesunaikina viso turto, dažniausiai apdega lova, o joje randamas neatsargiai rūkiusio žmogaus kūnas.

 

Dūmas balkonuose – pražūtingas

J.Targonskas atkreipė dėmesį ir į rizikingą Lietuvos žmonių įprotį rūkyti balkonuose. Pasak PAGD atstovo, juose daugiabučių namų gyventojai dažnai laiko nereikalingus daiktus, baldus, atliekas ar degias medžiagas.

„Siekiant išvengti gaisrų, daugiabučiuose gyvenamuosiuose namuose balkonus draudžiama užgriozdinti ar užkrauti įvairiomis medžiagomis ir įrenginiais. Taip pat labai svarbu, kad tvarkingos būtų ir bendrojo naudojimo patalpos, liukai ir angos. Kilus gaisrui ir esant smarkiai uždūmintai laiptinei yra sunku evakuotis pro pagrindines duris, tad labai svarbu palaikyti tvarką balkone, kuris tuo metu gali būti būtent ta vieta, kur bus laukiama pagalbos“, – sakė J. Targonskas ir pridūrė, kad balkonuose geriau nelaikyti makulatūros bei kitų lengvai užsidegančių daiktų, nes į juos gali būti įmesta nuorūka ar petarda.

5 patarimai, kurių privalo laikytis rūkantys žmonės:

1. Rūkykite tam skirtose vietose ir niekada rūkymui nesirinkite lovos ar patogaus krėslo.

2. Neužgesintos cigaretės niekada nepalikite be priežiūros. Namuose ji gali nukristi ant degios dangos ir akimirksniu sukelti gaisrą.

3. Naudokite tik nedegias pelenines, jas laikykite tik ant stabilaus ir nejudančio paviršiaus.

4. Cigaretes gesinkite tik peleninėje ir periodiškai ją išvalykite. Prieš išmesdami nuorūkas į šiukšlių dėžę, jas apipilkite vandeniu.

5. Degtukus ir žiebtuvėlius laikykite vaikams nepasiekiamose vietose.

 
Reklaminis skydelis