Mes turime 286 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3736
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13923
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89953
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Skirtingoskalbos – ne problema: sceninis veiksmas turi savo kalbą

2019 m. gegužės 18 d., šeštadienis, Nr.36 (1856)

Visą savaitę Lietuvoje vyko Mažosios teatro akademijos tarptautinis projektas „Neįgaliųjų meno ugdymo dirbtuvės užimtumo specialistams“. Jame dalyvavo 9 šalies socialinės globos įstaigų užimtumo specialistai ir tarptautiniai partneriai iš Škotijos ir Prancūzijos. Trečiadienį projekto veiklos vyko Pabradės socialinės globos namuose. Projekto vadovė Silva Krivickienė apgailestavo tik dėl vieno –ribotas laikas ir ribotos lėšos leido pakviesti tik 9 socialinės globos įstaigų specialistus, nors šalyje yra daug gražių globos įstaigų, norėtųsi į prasmingą ir naudingą veiklą įtraukti jų daugiau. Stengdamiesi įtraukti daugiau specialistų, pernai projekto vykdytojai turėjo partnerius iš vienų globos įstaigų, šiemet – iš kitų. Pasak projekto vadovės Silvos Krivickienės, projekto patirtis labai reikšminga dirbantiems su socialinės globos įstaigų gyventojais specialistams, nes jie – kaip laidininkai tiems žmonėms, suteikiantys kūrybinį lavinimą.

Šių metų projekte kaip pedagogai dalyvauja partneriai iš Škotijos Modo miesto ir Prancūzijos Grenoblio miesto. Iš Grenoblio atvyko tarptautinio jaunojo žiūrovo festivalio vadovas ir režisierius. Grenoblio festivalis rengiamas jau 32 metus ir ypatingas tuo, kad drauge su profesionaliomis teatro trupėmis dalyvauja ir neįgaliųjų trupės, rengiamos edukacinės veiklos. Praėjusiais metais Grenoblio festivalyje turėjo garbės dalyvauti Pabradės socialinės globos namų teatro trupė „Piligrimai“.

Drauge su pedagogais projekte dalyvauja Modo miesto socialinė jaunimo teatro-cirko trupė „Modo“. Joje užsiima įvairių socialinių problemų turintis jaunimas.

S. Krivickienė pasakojo, kad 25 asmenų projekto dalyvių grupė jau per pirmąsias tris dienas taip artimai susibendravo, kad atrodo, lyg drauge dirbtų visą pusmetį. Nors dalyviai iš trijų šalių ir praktiškai kalba skirtingomis kalbomis, meno veikloje tai – ne barjeras. Yra verčiama, bet ir to nedaug reikia, nes sceninis veiksmas turi savo kalbą. Tai – žmogaus pajautimas, suvokimas, daug pasakoma per kūno kalbą, judesį, garsą, kur nereikia kalbos. Geriausias pavyzdys – teatro-cirko trupės „Modo“ parodytas spektaklis „Kalbų susimaišymas“ (režisierius: Martin Danziger).

Spektaklis „Kalbų susimaišymas“, kurį sukūrė trupė, yra lengvas atsakas į „Brexit“. Tai fizinis teatras, jungiantis cirko, klounados ir gatvės teatro elementus, kuriuos lydi atmosferinė muzika. Spektaklio premjera įvyko Italijoje 2017 m. birželio mėn., o nuo to laiko jis sėkmingai rodomas Europoje ir Škotijoje.

Komiškas cirko sąmyšis, išryškėjusiame chaose ir pakvailiojimuose, kuriuos seka grupė, susibūrusi po bendra vėliava, kad sukurtų naują pasaulį. Kai jie stato civilizacijos bokštą, atrodo, kad jiems nėra nieko neįmanomo. Tačiau kyla trikdžių, bokštas sunaikinamas, jų kalbos yra susimaišiusios, žmonės išsibarstę po visą žemę. Bet kaip išeiti, paliekant brangiausius žmones? Komiškumą ir chaosą jautriai perskrodžia žmogiškoji drama.

Malonu pastebėti, kad Pabradės socialinės globos namų teatro trupės „Piligrimai“ pasirodymai nenusileidžia užsienio svečiams, o kai kurie kūriniai galbūt netgi gilesni.

Projektą „Neįgaliųjų meno ugdymo dirbtuvės užimtumo specialistams“ remia LR Kultūros taryba.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis