Mes turime 410 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4370
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14557
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90587
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Investicijos į žemės ūkio valdas didina konkurencingumą

2019 m. gegužės 11 d., šeštadienis, Nr.34 (1854)

Balandžio 30 d. baigėsi pirmasis paraiškų teikimo etapas pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemonės „Investicijos į materialųjį turtą“ veiklos sritį „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“. Šiam etapui skirta 25 mln. Eur paramos lėšų. Ūkininkai ir žemės ūkio kooperatyvai, suinteresuoti ūkių konkurencingumo ir inovatyvumo didinimu, galėjo pasinaudoti supaprastinta paramos teikimo tvarka. Parama finansuojama iš Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai ir valstybės biudžeto.

 

Įgyvendinimo taisyklėse – pakeitimai

„Domėtis reikia nemažai, bet iš esmės truputį padirbėjus paramą gauti tikrai įmanoma“, – sako mėsinių galvijų augintojas iš Šalčininkų r. Aidyn Zulfijev. Praėjusiais metais jam suteikta beveik 300 tūkst. Eur parama ūkiui modernizuoti.

Lyginant su 2017 m., paramą gauti iš tiesų paprasčiau, mat įgyvendinimo taisyklėse atsisakyta perteklinių reikalavimų. Anksčiau pareiškėjas, teikiantis paraišką pagal minėtą veiklos sritį, privalėdavo dvejus metus nepertraukiamai vykdyti žemės ūkio veiklą ir gauti iš šios veiklos pajamų, dabar pakanka 12 mėnesių „stažo“. 2017 m. patvirtintose įgyvendinimo taisyklėse buvo nustatyti aštuoni atrankos kriterijai ir 50 atrankos balų, dabar atrankos kriterijų liko septyni, o minimalus privalomas balų skaičius sumažintas iki 35.

Maža to, pradėta remti nauja žemės ūkio technika (kombainai ir traktoriai), o jauniesiems ūkininkams, investuojantiems penkerių metų laikotarpiui po įsikūrimo, paramos intensyvumas padidintas 20 proc.

Žemės ūkio ministerija įgyvendinimo taisyklėse įvedė ir daugiau lengvinančių pakeitimų. Pavyzdžiui, nustatė fiksuotus statybos įkainius, projekto priežiūros rodikliuose panaikino finansinius rodiklius, numatė, kad paramos lėšos pareiškėjams gali būti mokamos ir sąskaitų apmokėjimo būdu.

 

Paskata įkurti modernią fermą

A. Zulfijev pasakoja, kad už gautą paramą jo ūkyje iškils moderni ferma. Joje ūkininkas planuoja laikyti beveik šimtą mėsinių galvijų.

Paramos lėšomis finansuojama nauja žemės ūkio technika ir nauja žemės ūkio įranga; nauja įranga, būtina specializuoto žemės ūkio sektoriaus ūkinių gyvūnų biologiniam saugumui užtikrinti;nauji technologiniai įrengimai, skirti specializuoto žemės ūkio sektoriaus pirminiams žemės ūkio produktams apdoroti ir (arba) perdirbti ir (arba) paruošti realizacijai;nauja kompiuterinė ir programinė įranga, susijusi su įsigyjamos įrangos ar technologinio proceso valdymu;naujos statybinės medžiagos;infrastruktūra valdoje;kelių įrengimas, rekonstravimas ar kapitalinis remontas; vietinio vandentiekio ir vietinės kanalizacijos sistemų įrengimas, rekonstravimas ar kapitalinis remontas; artezinių gręžinių, laistymo įrenginių įrengimas, rekonstravimas ar kapitalinis remontas bei kiti projektai, įvardyti įgyvendinimo taisyklėse.

Didžiausia paramos suma vienam projektui – 50 tūkst. Eur, o visu 2014–2020 m. laikotarpiu paramos gavėjui ji negali viršyti 400 tūkst. Eur. Susijusių įmonių, sutuoktinių didžiausia bendra gauta paramos suma tuo pačiu laikotarpiu negali viršyti 800 tūkst. Eur.

Gyvulininkystės, sodininkystės, daržininkystės ir uogininkystės sektoriuose finansuojama 50 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų. Kaip jau minėta, jos gali būti 20 proc. padidinamos, jeigu dėl paramos kreipiasi jaunieji ūkininkai, investuojantys penkerių metų laikotarpiu po įsikūrimo, taip pat pripažinti žemės ūkio kooperatyvai, įgyvendinantys kolektyvines investicijas.

Augalininkystės sektoriuje finansuojama 40 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų, kurios vėlgi gali būti 20 proc. padidintos jauniesiems ūkininkams, investuojantiems penkerių metų laikotarpiu po įsikūrimo. 

Kai vykdomas valdoje pagamintų arba išaugintų prekinių žemės ūkio produktų apdorojimas, perdirbimas ir tiekimas rinkai arba pripažinto žemės ūkio kooperatyvo tik iš savo narių jų valdose pagamintų ar išaugintų žemės ūkio produktų supirkimas ir realizavimas, taip pat supirktų iš savo narių jų valdose pagamintų ar išaugintų žemės ūkio produktų perdirbimas ir iš jų pagamintų maisto ir ne maisto produktų realizavimas, finansuojama 50 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų. Jauniesiems ūkininkams, investuojantiems penkerių metų laikotarpiu po įsikūrimo, ir pripažintiems žemės ūkio kooperatyvams pridedama 20 proc. punktų (yra papildomų sąlygų).

 

Nespėję paraiškas galės teikti rudenį

Šalčininkų r. ūkininkaujantis A. Zulfijev prisipažįsta tikėjęsis gauti paramą. „Pasiskaičiavau balus ir supratau, kad šansų tikrai turiu“, – pastebi jis ir ragina kitus ūkininkus ateityje nepraleisti progos.

Antrasis paraiškų teikimo etapas pagal priemonės veiklos sritį „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“ vyks nuo šių metų spalio 1 iki lapkričio 29 d.

Dėl paramos gali kreiptis ne jaunesni kaip 18 m. fiziniai ir juridiniai asmenys. Fiziniai asmenys turi užsiimti žemės ūkio veikla ir būti įregistravę ūkininko ūkį ir valdą. Juridiniai asmenys turi užsiimti žemės ūkio veikla ir savo vardu būti įregistravę valdą. Reikalavimas įregistruoti savo vardu valdą netaikomas pripažintiems žemės ūkio kooperatyvams, kurie superka ir realizuoja iš savo narių jų valdose pagamintus ar išaugintus žemės ūkio produktus arba pastaruosius perdirba ir realizuoja iš jų pagamintus maisto ir ne maisto produktus.

 
Reklaminis skydelis