Mes turime 260 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3445
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21989
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:69315
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

TEMĄ PASIŪLĖ SKAITYTOJAI. Konformizmą gimdo skurdas ir baimė

2019 m. gegužės 4 d., šeštadienis, Nr.32 (1852)

Greta nepotizmo (kitaip sakant, „šeimyninės rangos“ valdiškame darbe) šalies provinciją kaip vijoklis apraizgė dar ir konformizmas. Neaplenkė jis ir mūsų rajono.

 

Kur ieškoti teisybės?

Neseniai viena gyventoja pasimetusi klausė, kas darosi rajone, kad jau savininkams net nepranešus kertami medžiai privačioje žemėje. Moteris sako nieko prieš, jeigu tie medžiai trukdė vykdomiems darbams, bet juk galima žmoniškai - įspėti savininkus, kad patys juos nupjautų ir išsivežtų. Dabar gi žmonės jaučiasi pažeminti ir apvogti. Jiems nežinant medžiai nupjauti, kamienai, iš kurių būtų buvusi gera mašina malkų, dingo, o šakos liko suverstos jų žemėje. Žmonės, sako, nežinantys, kur ieškoti teisybės. Siūlau kreiptis į vietinę valdžią, bet moteris net užbaigti neleidžia – mano, kad ne be jų žinios tai darosi. Bet gi, sakau, ką tik išrinkote - balsavote? Pašnekovė sako nežinanti, nei kas, nei kaip ten balsavo, bet daug kuo stebisi: Vigelio kadrai dabar jau garbina Klipčius, iki rinkimų girdėjusi kalbas, jog antro turo nebus, o „Klipčiai ruošiasi paimti 16 vietų“, ir „pranašystės“ išsipildė. „Mano galva, tai labai keista“, - svarstė moteris.

Ne ji viena stebisi. Rinkimų ypatumus analizuoja ir specialistai, ir paprasti gyventojai. Drąsesni atvirai išsako abejones dėl rinkimų, kurių rezultatus taip sunkiai patvirtino VRK. Patvirtino, taip ir neištyrusi daugybės skundų ir aplinkybių vien todėl, kad sunku arba neįmanoma ištirti. Štai Švenčionių r. rinkimų apygardos komisijos posėdyje jaunas vyras sakė, kad išoriškai sudaromas įspūdis neva viskas „švaru, tvarkinga“, o iš tikrųjų visi jaučia, kad taip nėra. Jis pats prisipažino sulaukęs grasinimų.

Vienas buvęs rinkimų dalyvis sako įžvelgęs piramidės schemą.

 

Užgožė senbuvius

Buvęs ilgametis tarybos narys Vytautas Bulka paskutiniame praeitos kadencijos posėdyje porinkiminę situaciją rajone apibūdino taip: „Faktiškai rinkimus laimėjo Darbo partijos kadrai“. Sunku būtų prieštarauti tokiai nuomonei – vienvaldžiais rajone tapusių liberalų sąraše – daugiau buvusių darbiečių, negu saviškių senbuvių, bent jau sąrašo viršuje. Be to, buvę V.Vigelio komandos nariai savo žinomumu lenkia 20 metų opozicijoje išsėdėjusius gerokai blankesnius Klipčiaus partijos senbuvius, tad juos gerokai užgožia. Pradžioje atrodę nejaukiai, po šių rinkimų perbėgėliai jau, atrodo, net tuo didžiuojasi, nors ir vengia save vadinti liberalais.

Perbėgimas iš vienos partijos į kitą vadinasi konformizmu. Visumoje šis reiškinys menkina asmenybę, ir didžiuotis čia tikrai nėra ko – pridedame konformizmo apibrėžimą, kurį pateikia „Lietuvių enciklopedija“ (taip pat ir kiti šaltiniai).

 

Jaukas - darbas ir užsakymai

„Pagrindiniai laimėtojai rinkimuose – skurdas ir baimė“, - iš karto po savivaldos rinkimų rašė apžvalgininkas Arūnas Milašius (DELFI). Pasak jo, rinkimus laimėjo ne politikai, o tiesiog apsukrūs žmonės, gebantys viską, ką gali, išspausti iš vadinamojo administracinio resurso - gyvenančiųjų iš biudžeto pinigų ir priklausančių nuo valdžios malonės. Visų tų, kurie jau prisiderino prie valdžios ar prisigerino ir sugebėjo išlikti. Jie bijo permainų, visko, kas nauja. Reikės vėl stengtis prisiderinti, prisigerinti ir t.t. Sunku, ir jokių garantijų, kad pavyks. O jeigu išliks ta pati valdžia ir turės duomenų, kad vienas ar kitas individas neprisidėjo prie senojo vadovo pergalės? Beje, ši fobija kamuoja ne tik biudžetininkus, bet ir nedideles vietines įmonėles, kurioms vietinė valdžia pamėtėja užsakymų. Jų darbininkai savo ruožtu irgi bijo netekti darbo... Štai jums ir „vergų choras“, pasirengęs KONFORMIZMUI: išsižadėti pažiūrų, principų ir viso kito, kad tik neprarastų darbo ir atlygio. Valdant tokį resursą ir nesibodint „nešvarių rankų“, net jokios „Baltosios pirštinės“ ar rinkimų stebėtojai – ne kliūtis jau įsitvirtinusiems valdžioje siekiant jos vėl ir vėl ...

„Savivaldos rinkimuose kova vyksta ne dėl idėjų, o dėl darbo vietų ir užsakymų vietos verslui. Žmogui, kuriam artėja pensija, o už pečių - keli dešimtmečiai darbo valstybiniame sektoriuje, rasti kitą pragyvenimo šaltinį gūdžioje provincijoje praktiškai neįmanoma. Jis tikrai eis į rinkimus ir atsives visus draugus bei pažįstamus, nes sprendžiamas jo ir jo šeimos likimas. Pridėkime vietos įmonių, kurios maitinasi iš savivaldybės užsakymų, darbuotojus ir savininkus. Įveikti šią masę sudėtinga“... - rašė A.Milašius.

Ką gi – bręsta poreikis tobulinti Rinkimų įstatymą?

 

Kas yra konformizmas

Konformizmas - prisitaikėliškas elgesys, pasyvus esamos tvarkos, vyraujančių nuomonių, standartų, stereotipų, tradicijų priėmimas veikiant išorinėms sąlygoms ir aplinkybėms, savo nuomonės neturėjimas ar jos atsisakymas. Konformizmo požymiai: individualumo nebuvimas, standartiškumas, pasidavimas manipuliacijoms (kur vėjas papūs arba kaip vadas palieps).

Konformizmui susiformuoti lemiamą įtaką pagal aplinkybes gali turėti baimė, propaganda, fanatizmas, stiprus grupės solidarumo jausmas, aklas visuotinių standartų sekimas. Paklusimas grupės normoms, jos nuomonei gali būti akivaizdus (priverstinis) arba paslėptas (kai įtaką daro tradicijos, daugumos nuomonė).

Į konformizmą linkęs individas vengia savarankiškų sprendimų, nusiteikęs pasyviai priimti jau esamus elgesio, vertinimo standartus, prie jų prisitaikyti. Susvetimėjimą, vergišką priklausomybę nuo valdžios ar visuomenės stereotipų, prietarų konformistas gali suvokti kaip savaime suprantamą ar net vienintelę įmanomą padėtį.

(Šaltinis „Lietuvių enciklopedija“)

Irena PAULIUKEVIČIENĖ