Mes turime 249 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3785
mod_vvisit_counterŠią savaitę:22329
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:69655
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kelią skinasi tarptautinio bendradarbiavimo projektai

2019 m. balandžio 27 d., šeštadienis, Nr.31 (1851)

Kviečiame teikti paraiškas paramai pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemonės „LEADER programa“ veiklos sritį „Vietos veiklos grupių (VVG) bendradarbiavimo projektų rengimas ir įgyvendinimas“ gauti. Paraiškos pagal veiklą „Tarptautinio bendradarbiavimo projektai“ Nacionalinėje mokėjimo agentūroje bus priimamos nuo balandžio 15 iki gegužės 17 d. Šiam etapui skirta 550 tūkst. Eur paramos lėšų iš Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai (EŽŪFKP) ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto.

 

Reikalavimai gauti paramą

Paramos gali kreiptis kaimo vietovių VVG ir dvisektorės VVG, o jų partnerėmis gali būti kaimo vietovių VVG, dvisektorės VVG, miesto VVG, žuvininkystės VVG bei kitas viešasis juridinis asmuo, t. y. viešojo ir privataus sektoriaus partnerių grupė, įgyvendinanti vietos plėtros strategiją ir veikianti kaimo vietovių teritorijoje. Didžiausia galima paramos suma gali būti iki 100 tūkst. Vykdant tarptautinio bendradarbiavimo projektus visos tinkamos investicijos kompensuojamos 100 proc.

Pagal šią veiklą tinkamos finansuoti yra projekto koordinavimo išlaidos: kelionių ir (arba) transporto nuomos, nakvynės, medicininių išlaidų draudimo ir nelaimingų atsitikimų draudimo, apimančio mirties, neįgalumo ir traumų rizikas, ir kitų dokumentų (vizų, leidimų išvykti į trečiąją šalį) tvarkymo, dienpinigių (tik tais atvejais, kai komandiruotė yra ne Lietuvos Respublikos teritorijoje ir kai vyksta VVG darbuotojas), mokėjimo už kelius, automobilio stovėjimo mokamose automobilių stovėjimo vietose išlaidos, ryšių (pašto ir telekomunikacijų), vertimo, susitikimų su projekto partneriais (renginio vietos nuomos, maitinimo) išlaidos. Be to, kompensuojamos ir projekto įgyvendinimo išlaidos: bendrosios išlaidos, naujos prekės, darbai ir paslaugos, kai darbų ir paslaugų rezultatais gali naudotis visi projekto partneriai, kurių veikla finansuojama iš EŽŪFKP ir valstybės biudžeto lėšų. Taip pat remiamas projekte numatytai veiklai vykdyti skirtų gamybinių ir kitų būtinų statinių rekonstravimas / kapitalinis remontas bei inžinerinių statinių sukūrimas ir (arba) atnaujinimas, leidinių leidyba.

Pagal šią sritį kompensuojamas PVM, kurio pareiškėjas pagal Pridėtinės vertės mokesčio įstatymą neturi ar negalėtų turėti galimybės įtraukti į PVM atskaitą.

 

Atrankos kriterijai

Pareiškėjų projektai pagal veiklos srities „Vietos veiklos grupių bendradarbiavimo projektų rengimas ir įgyvendinimas“ visas veiklas bus vertinami pagal atrankos kriterijus, už kuriuos suteikiami balai: įgyvendinant projektą dalyvaujančių projekto partnerių (VVG) skaičius: jei 4 ir daugiau partnerių, – suteikiama 30 balų; jei 3 partneriai, – 20 balų. Kreipiamas dėmesys į projekte dalyvaujančių partnerių įvairovę: kaimo vietovių VVG, miesto VVG ir dvisektorė VVG –  20 balų; kaimo vietovių VVG, miesto VVG ir žuvininkystės VVG – 10 balų; dviejų skirtingų rūšių VVG: kaimo vietovių VVG ir dvisektorė VVG – suteikiami 5 balai; kaimo vietovių VVG ir miesto VVG – suteikiami 5 balai; kaimo vietovių VVG ir žuvininkystės VVG – suteikiami 5 balai.

 Už pagrindinį projekto tikslą – siekti šio Europos Sąjungos kaimo plėtros prioriteto tikslinės srities įgyvendinimo: 6 prioriteto „Skatinti socialinę įtrauktį, skurdo mažinimą ir ekonominę plėtrą kaimo vietovėse“ A veiklos sritį „Veiklos įvairinimas, mažų įmonių kūrimas ir plėtojimas, taip pat darbo vietų kūrimo lengvinimas“ – 30 balų; 3 prioriteto „Skatinti maisto tiekimo grandinės organizavimą, įskaitant žemės ūkio produktų perdirbimą ir rinkodarą, gyvūnų gerovę ir rizikos valdymą žemės ūkyje“ A veiklos srities „Pirminės produkcijos gamintojų konkurencingumo didinimas geriau juos integruojant į žemės ūkio maisto produktų grandinę taikant kokybės schemas, kuriant žemės ūkio produktų pridėtinę vertę, propaguojant vietos rinkas ir pasitelkiant trumpas tiekimo grandines, gamintojų grupes ir organizacijas, taip pat tarpšakines organizacijas“ – 30 balų; 6 prioriteto „Skatinti socialinę įtrauktį, skurdo mažinimą ir ekonominę plėtrą kaimo vietovėse“ B veiklos srities „Vietos plėtros kaimo vietovėse skatinimas“ – 20 balų; 5 prioriteto „Skatinti efektyvų išteklių naudojimą ir remti perėjimą prie klimato kaitai atsparios mažo anglies dioksido kiekio technologijų ekonomikos žemės ūkio, maisto ir miškininkystės sektoriuose“ C veiklos srities „Atsinaujinančiųjų energijos išteklių, šalutinių produktų, atliekų, liekanų ir kitų nemaistinių žaliavų tiekimo ir naudojimo palengvinimas bioekonomikos tikslais“ – 20 balų; 4 prioriteto „Atkurti, išsaugoti ir pagerinti su žemės ūkiu ir miškininkyste susijusias ekosistemas“ A veiklos srities „Biologinės įvairovės atkūrimas, išsaugojimas ir didinimas, be kita ko, „Natura 2000“ teritorijose ir teritorijose, kuriose esama gamtinių ar kitokių specifinių kliūčių, gamtiniu požiūriu didelės vertės ūkininkavimui skirtose teritorijose, taip pat Europos kraštovaizdžių būklei“ – 10 balų.

Už Projekto tikslinę grupę: socialiai pažeidžiamos visuomenės grupės, tai yra senyvo amžiaus ar negalią turintys asmenys, skurdžiai gyvenančios ar daugiavaikės šeimos, bedarbiai – suteikiama 20 balų; jauni, iki 40 metų, žmonės – 10 balų.

Mažiausias paramos paraiškų atrankos balų skaičius yra 40. Tiek balų nesurinkusios paraiškos bus atmestos.

Paramos paraiška ir dokumentai turi būti pildomi lietuvių kalba. Jeigu kartu su paramos paraiška pridedami dokumentai yra ne lietuvių kalba, turi būti pateiktas jų vertimas į lietuvių kalbą. Turi būti pateikiamas vienas originalus paramos paraiškos egzempliorius ir reikalaujamų dokumentų originalai arba kopijos, patvirtintos pareiškėjo parašu, arba dokumentų nuorašai ir išrašai, patvirtinti notaro Lietuvos Respublikos notariato įstatymo nustatyta tvarka. Kiekvienas paramos paraiškos ir jos priedų lapas turi būti patvirtintas pareiškėjo parašu. Kitais būdais, pavyzdžiui, per kurjerį, faksu arba elektroniniu paštu pateiktos paraiškos nepriimamos. Teikiant paraišką, reikia turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

 

Pažintys  su užsieniečiais įkvepia

„Nacionalinės mokėjimo agentūros kvietimas teikti paraiškas pagal veiklą „Tarptautinio bendradarbiavimo projektai“ mus taip pat sudomino“, – sakė jau ne vieno kitokio pobūdžio projekto iniciatorė,  Veiviržėnų amatų centro vadovė  tautodailininkė Valė Krauleidienė.

Šio centro, beje, 2015-aisiais įsteigto taip pat iš paramos lėšų, gautų dalyvaujant VVG „LEADER programoje“ pagrindinis tikslas yra išsaugoti ir puoselėti gimtojo krašto etninės kultūros paveldą, jį populiarinti.Veikla čia vyksta pagal programas, tarp kurių – audimas, odininkystė, keramika, pynimas iš vytelių, duonos kepimas, medžio drožimas, juostų rišimas, o į užsiėmimus nuolat renkasi įvairių socialinių sluoksnių kaimo, taip pat Gargždų, Klaipėdos miestų žmonės nuo 3 metų iki garbaus amžiaus senjorų,  įtraukiami ir neįgalieji.

Veiviržėnų amatų centras gražiai bendradarbiauja su Klaipėdos miesto tautinių mažumų centru.   Gavę Europos Parlamento Informacijos biuro Lietuvoje  pasiūlymą ir dalyvaudami socialiniame projekte „Kvietimas draugauti“, veiviržėniškiai yra užmezgę ryšį su ne vienu Lietuvoje gyvenančiu užsieniečiu, mokosi vieni iš kitų, kartu dalyvauja skirtingose edukacijose, iš arčiau susipažįsta su svetimomis kultūromis, sužino apie kitų šalių tradicijas. Tai įkvepia bendriems įdomiems  tarptautiniams projektams, ypač kai Žemės ūkio ministerija siūlo finansinę paramą.