Mes turime 294 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3081
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13268
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89298
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Panaikinta buferinė zona. Kas toliau?

2019 m. balandžio 20 d., šeštadienis, Nr.30 (1850)

Praėjo beveik penkeri metai, kai lyg žaibas iš giedro dangaus, trenkė žinia apie afrikinį kiaulių marą (AKM), kuris 2014 m. peržengė ir Švenčionių rajono ribas. Siekiant užkirsti AKM plitimą, VMVT direktoriaus įsakymais buvo nustatyta AKM buferinė zona ir patvirtinta tvarka dėl kiaulių laikymo šioje zonoje. Po penkerių metų, 2019 m. kovo 28 d. AKM buferinė zona buvo panaikinta, tačiau tai nereiškia, kad ligos rizika iš šių zonų išnyko. Apie tai, kokie pokyčiai laukia norinčių laikyti kiaules Švenčionių rajone, paskelbus apie buferinės zonos panaikinimą, kalbėjausi su Švenčionių VMVT viršininku Gediminu Adomavičiumi ir vyr. veterinarijos gydytoju-inspektoriumi Gintaru Markevičiumi. Čia ir pateikiu jų išsakytas mintis.

Potencialūs kiaulių laikytojai, sužinoję, kad buferinė zona mūsų rajone jau panaikinta, domisi galimybėmis vėl laikyti kiaules. Jiems svarbu žinoti svarbiausius biologinio saugumo reikalavimus, kurių privalu laikytis norint auginti kiaules. Nors AKM buferinė zona Švenčionių rajone panaikinta, čia vis dar surandama AKM užsikrėtusių šernų, o tai reiškia, kad teritorija tebėra užkrėsta virusu ir išlieka didelis pavojus ligai vėl patekti į ūkius.  Todėl kiaulių laikytojai privalo griežtai vykdyti visus nustatytus biologinio saugumo reikalavimus, tinkamai įrengti vietą kiaulių laikymui. Mažiems kiaulių ūkiams svarbu, kad namų valda būtų aptverta. Įeinant į tvartą turi būti įrengtas ir nuolat naudojamas dezinfekcinis kilimėlis, kuriame reguliariai papildoma dezinfekcinių medžiagų, taip pat numatyta vieta ar patalpa persirengti, kad su rūbais ir apavu, kuriais buvo tvarte, žmogus po teritoriją nevaikščiotų. Nevalia pamiršti ir asmeninės higienos, pavyzdžiui plauti rankas prieš einant į tvartą, o ne tik pabaigus visus darbus.

Visi kiaulių laikytojai privalo reguliariai, kartą per ketvirtį pranešti apie ūkyje laikomų kiaulių skaičių, informacinėje sistemoje turi atsispindėti visa informacija apie įsigytus ar paskerstus gyvulius. Labai svarbu, kad auginimui paršelius žmogus įsigytų ir atsivežtų tik iš registruotų ūkių, kur visos kiaulės ir parduodami paršeliai suženklinti, veterinarijos gydytojas patikrinęs jų sveikatą ir išdavęs atitinkamą pažymą. Švenčionių rajone tokių ūkių, kurie būtų registruoti ir augintų paršelius pardavimui, nėra. Vadinasi, tokio ūkio teks ieškoti kituose rajonuose, o suradus – kreiptis į Švenčionių VMVT. Čia specialistai patikrins visą informaciją apie ūkį ir jei viskas bus pagal reikalavimus, žmogus galės pats atsivežti įsigytus paršelius ar pardavėjas juos atveš, tai susitarimo reikalas, tačiau tiek įsigijimas, tiek paršelių perkėlimas iš vienos laikymo vietos į kitą turės matytis dokumentuose.

Svarstantiems galimybę vėl pradėti auginti kiaules svarbu žinoti, kad yra panaikinta prievolė kiaulių laikytojams pateikti raštišką pasižadėjimą, kuriuo kiaulių laikytojas įsipareigodavo padengti visas AKM židinio likvidavimo išlaidas, paaiškėjus, kad jis nesilaikė nustatytų biologinio saugumo reikalavimų ir protrūkis kilo dėl jo kaltės. Reikalavimas pasirašyti tokį įsipareigojimą gerokai sustabdydavo žmonių entuziazmą laikyti kiaules.

Pasak Švenčionių VMVT specialistų, jei atsiras norinčių laikyti kiaules, jie tą galės daryti, tačiau tik laikantis biosaugos, gyvūnų ženklinimo ir registravimo reikalavimų. Liga vis dar grėsminga ir nusiraminti negalima. Jau šiemet rajone rasti du šernai, užsikrėtę AKM, pernai jų buvo 6. Be to, specialistai pastebi, kad šernų populiacija atsigauna. Tai akivaizdžiai įrodo faktas, kad medžiotojai jau vėl sumedžioja šernų. Vien vasario mėnesį buvo sumedžioti 25 šernai. Patikrinus jų mėginius laboratorijoje, užsikrėtusių AKM nebuvo aptikta.

Visus, norinčius ar svarstančius galimybę auginti kiaules, specialistai ragina kreiptis į Švenčionių VMVT. Specialistai patars, ką reikia padaryti, norint atsivežti paršelius auginti, ir detaliai paaiškins visus biologinės saugos reikalavimus. Prieš atsivežant paršelius ūkis turės būti patikrintas, išduotas leidimas. „Reikia tikėtis, jog palengva atsiras norinčių ir vėl laikyti kiaules, tačiau kol kas oficialiai dar nėra įregistruota nė vieno smulkaus kiaulių laikytojo“, - baigdami mūsų pokalbį sako mano pašnekovai, o apibendrinant galima pasidžiaugti, kad buferinė zona, įvesta dėl AKM, panaikinta, bet potencialiems kiaulių augintojams (jei tokių atsiras, nes dauguma buvusių kiaulių augintojų jau apsiprato ir be jų gyventi) reikalavimai nesumažėjo, na, tik pasižadėjimo nereikės rašyti...

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis