Mes turime 256 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1225
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11412
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87442
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Viena partija – viena tiesa?

2019 m. balandžio 20 d., šeštadienis, Nr.30 (1850)

Panašu, kad rajonas atkrito ne į 1990-uosius, kaip buvo įspėjusi Darbo partija rinkiminiame leidinyje, o dar giliau, kai šalį valdė Komunistų partija ir buvo viena partija – viena tiesa. Tokia padėtis, bent jau kol kas, - vos keliuose rajonuose. 16 mandatų laimėjusiems liberalams jokių koalicijų kurti nereikia – gali valdyti vieni.

 

Demokratijos saulėlydis?

Ketvirtadienį įvyko pirmasis naujai išrinktos rajono tarybos posėdis. Kaip pastebėjo jame dalyvavęs Seimo narys Zbignev Jedinskij, Švenčionių rajonas „apsikrėtė“ nuo Šalčininkų ir Vilniaus rajonų, kai valdo viena partija. Seimo narys atsargiai sakė nežinantis, kaip čia vertinti tokią situaciją. Valdantiesiems tai labai komfortiška padėtis, bet ir atsakomybė didelė. Tiesa, plačiau Seimo narys savo minties neplėtojo, o ir sudėtinga būtų tai daryti, kai salėje sėdi sūnus – tarybos narys, buvęs mero patarėjas ir, ko gero, vėl nieko prieš juo pabūti.

 

Koalicija su… savimi?

Nors koalicijos ir nereikia, liberalai, gal kad atrodytų liberaliai, paskelbė koaliciją... patys su savimi, t. y., sutartį pasirašė keletas liberalų sąraše išrinktų narių asmeniškai ir pakvietė prisijungti kitus. Lenkai, kurie ne kartą yra viešai sakę, kad jie gali būti tik su valdančiaisiais, kol kas kvietimą nuleido negirdom. Tiesa, lenkų grupė save vadina labai sudėtingu pavadinimu: Lietuvos lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicija „Krikščioniškų šeimų sąjunga“, nors iš tikrųjų iš Rusų aljanso nieko nėra – tik 4 lenkai. Neliko rajono taryboje ir ilgamečio lenkų atstovo, už nuopelnus Lenkijai apdovanoto trimis medaliais Vaclavo Vilkoit. Pritrūko balsų, ir jis liko už ribos. Atidavę balsus už šią koaliciją ilgu pavadinimu rajono rusai taip pat liko be nieko – jų kandidatei, pritraukusiai koalicijai nemažai balsų, pačiai mandatui neužteko.

Liberalai suskubo ir „pirmais-antrais“ išsiskaičiuoti: išsidalino į krūvą frakcijų po tris. Ankstenėse tarybose frakcijos paprastai buvo formuojamos partijų pagrindu ir buvo stambios. Nauja mada įsigalėjo nuo praeitos kadencijos – kuo daugiau frakcijų, tuo mažiau šansų reikštis opozicijai. Kam to reikėjo dabar, kai visa valdžia vienose rankose? Nebent tai nerimo sindromas iš praeities...

 

Iš rajono tarybos – į teismą...

Stebėjusiems posėdžio transliaciją akis krito įdomi detalė: daug liberalų, sąraše patekusių į tarybą, kažkodėl deklaravo, kad nepriklauso šiai partijai. Kaip paskutiniame posėdyje sakė Vytautas Bulka, iš tikrųjų daugiausia balsų gavo Darbo partija, Klipčių partijoje darbiečių gal net daugiau, negu jų partiečių. Beje, šaltiniai pranešė, kad vieno tikrai jų partiečio – Gintauto Steckio, kurio teisinę neliečiamybę teismo prašymu VRK panaikino rinkmų kampanijos metu, bylą teismas nagrinės penktadienį, balandžio 19 d.

 

V.Čepukova postą išsaugojo, A.Šarėjus ir A.Čenkus neteko

Mero pavaduotojo postą išsaugojo sena darbietė Violeta Čepukova, iš tribūnos užuominomis kalbėjusi apie politinį kelią, kuris kartais būna „vingiuotas ir skausmingas“, ir „nesvarbu, kiek kas apėjo namų, kiek surinko balsų“... Svarbiausia, kad postą išsaugojo, nors jo, šaltinių teigimu, jau gviešėsi jauna ir ambicinga. Tiesa, slapto balsavimo metu iš 24 biuletenių 2 buvo negaliojantys. Ne „prieš“, o tiesiog sugadinti. Nejaugi taryboje atsirado nemokančių balsuoti?

O štai buvusiam administracijos direktoriui Andriui Šarėjui ir pavaduotojui Arūnui Čenkui meras tik padėkojo už gerą darbą ir pažadėjo po 1 mėnesio pareiginės algos dydžio išeitinę pašalpą. Jie abudu atleisti iš pareigų, o direktoriaus pareigas laikinai eiti pavesta Finansų skyriaus vedėjai Jolantai Suboč.

… Šaltinių teigimu, tarybos posėdis turėjo tęsinį. Valdantieji žiaugėsi valdžia  Kaltanėnuose, pas rinkimų komitetą „Piliečių balsas“ savo klastingu pasitraukimu š sąrašo sužlugdžiusį, šnipų byloje apklaustą verslininką. „Žaidimas“ buvo vertas „žvakių“?

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis