Mes turime 165 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2345
mod_vvisit_counterŠią savaitę:5738
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:53064
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Talkos ne tik švarina aplinką, bet ir moko bendruomeniškumo

2012 m. kovo 31 d., šeštadienis Nr.26 (1169)

Ketvirtadienį rajono savivaldybėje surengtame pasitarime aplinkos tvarkymo klausimais dalyvavo ir aptarė bendrus veiksmus atsakingi administracijos darbuotojai, seniūnai ir daugelio rajone esančių tarnybų vadovai.
 

Talka vyks balandžio 20 d.

Svarbiausias pasitarimo klausimas – didžioji talka, kuri jau kelerius metus vyksta su visuotine tapusia akcija „Darom“, kai net Prezidentė drauge su visais talkininkais eina rinkti šiukšlių.

Su minimaliom lėšom per talkas aplinkai palengvinama našta tonomis surinktų šiukšlių, akiai tampa maloniau.

Prie akcijos „Darom“ prisideda ir Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras (sąvartynas Kazokiškėse, į kurį vežamos šiukšlės iš mūsų rajono), talkos dieną netaikydamas „vartų“ mokesčio. Bet kaip tuo pasinaudoti, jeigu talkininkai per dieną dirba, o šiukšlėms išvežti prireikia savaitės? Todėl ir nuspręsta rengti talką akcijos išvakarėse, balandžio 20 d. („Darom“ paskelbta balandžio 21 d.), kad 21-ąją atliekų tvarkytojai nuo pat ryto galėtų vežti šiukšles į sąvartyną be „vartų“ mokesčio. Pasak talkos organizatorių, lėšų turima labai nedaug, tik 10 tūkst. litų, bet jų turėtų pakakti bent didesnei daliai šiukšlių išvežti.

Kaip rodo ankstesnių metų patirtis, kai kurie gyventojai, ypač vasaros sodybų savininkai, bando pasinaudoti talkos diena ir išmesti į bendras krūvas susikaupusias šiukšles iš savo sodybų. Taip išauga šiukšlių kalnai, kurių niekaip negali įveikti vežėjai. Tuo tarpu akcija „Darom“ skirta tik viešųjų erdvių tvarkymui. Savo kiemus reikia išsikuopti patiems. Pasitarime seniūnams nurodyta griežtai kontroliuoti, kad akcijos dalyvių surinktų šiukšlių krūvų nepapildytų iš namų nešamos šiukšlės.

 

Švaros mėnuo – visas balandis

Kai tik leis orai, įstaigų kolektyvai ir gyventojai kviečiami tvarkytis nelaukiant talkos dienos, kad balandžio 20-ąją galėtume visi draugiškai kibti į parkų, skverų ir visuomeninių objektų teritorijų tvarkymą. Pernai rajone talkoje dalyvavo beveik 2000 gyventojų, pusė iš jų – moksleiviai. Ekologas Algirdas Jurkevičius tikisi, kad ir šiemet talkininkų bus daugiau. Juk toks visuomeninis darbas ugdo bendruomeniškumą ir pilietiškumą. Tikėtina, talkose dalyvavę moksleiviai ir gamtoje poilsiaudami elgsis atsakingai – juk patys tvarkė.

 

Seniūnams – dideli įgaliojimai

Pagal Aplinkos tvarkymo taisykles gyventojai privalo prižiūrėti ne tik savo kiemą, bet ir kelkraštį bei važiuojamąją gatvės dalį iki vidurio, o ne laukti, kol viešųjų darbų darbininkai išgrėbstys patvorius. Neturintiems sutarčių dėl atliekų šalinimo rajono gyventojams ir atvykstantiems sodybų šeimininkams seniūnai įpareigoti dar kartą priminti, kad jie sudarytų sutartis ir įsigytų konteinerius. Nesilaikantiems Aplinkos tvarkymo taisyklių gyventojams miestuose seniūnai įgalioti surašyti administracinės teisės pažeidimų protokolus, o kaimo seniūnų galios dar didesnės - gali ir baudas skirti.

 

Pakeles tvarkys kelininkai

„Vilniaus regiono kelių“ Švenčionių kelių tarnybos viršininko pavaduotojas Raimondas Bruvinskas sakė, kad pas juos talka trunka visus metus. Rajone yra 400 km valstybinės reikšmės kelių, todėl nesunku įsivaizduoti, kiek darbo tokiame ruože surinkti šiukšles. Manoma, kad iš sodybų išvažiuodami poilsiautojai stotelėse arba pakelėse palieka pūpsoti maišus šiukšlių. Todėl ir kelininkai labai suinteresuoti, kad vasarotojai pagaliau įsigytų konteinerius ir patys susimokėtų už jų išvežimą. R.Bruvinskas patikino, kad talkos dieną kelininkai iš pakelių šiukšles surinks.

 

Miestuose ir miesteliuose augalinių atliekų deginti negalima

Pasitarime dalyvavęs Švenčionių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos valstybinės priešgaisrinės priežiūros poskyrio viršininkas Česlovas Jutelis priminė kasmet besikartojančią neįveikiamą bėdą – žolės deginimą. Negana to, pernai padaugėjo gaisrų atvirose teritorijose, kurie kilo sodybose nuo laužų.

Gyventojai dažnai painioja, o gal tik apsimeta, kur galima deginti augalines atliekas. Įsidėmėtina, kad miestuose ir miesteliuose negalima deginti jokių augalinių atliekų, tad pavasario ore neturi tvyroti dūmų tvaikas, nes už tai numatytos baudos.

Kaimo vietovėse, laikantis visų saugumo reikalavimų augalines atliekas deginti galima.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ