Mes turime 374 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5150
mod_vvisit_counterŠią savaitę:30280
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:77606
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Trys „dovanėlės“ mylimiems rinkėjams

2019 m. balandžio 6 d., šeštadienis Nr.26 (1846)

Paskutinis rajono tarybos posėdis anaiptol nebuvo simbolinis senos kadencijos užbaigimas. Akylesnis stebėtojas jame įžvelgė mažiausiai dvi kiaulystes, kurios gerai patuštins didelės gyventojų dalies pinigines. Kadangi rajono valdžia nesikeičia, tik plačiau užsėda kėdes, šaltinių teigimu, suskubo finansines kiaulystes pakišti po senos kadencijos skvernu, kad paskui galėtų jai kaltę suversti.

Išsamiau apie tai kalbamės su kadenciją baigiančiu tarybos nariu – opozicijos lyderiu Vytautu BULKA.

 

Minėjote, kad rajonas tampa nepatrauklus investuotojams?

Jeigu rajonas būtų patrauklus investuotojams, tiek žmonių neišvažiuotų darbo ieškoti kitur. O paskutiniame posėdyje skubėta priimti labai keistų verslo „skatinimo“ mokesčių. Kai norinčios pritraukti investicijas kitos savivaldybės taiko minimalius nekilnojamojo turto mokesčius – 0,3 proc. turto vertės, Švenčionių valdžia patvirtino triskart didesnius – net 0,9 proc. Vadinamo apleisto turto mokesčiai, rajono valdžios supratimu, kaip verslo „skatinamoji priemonė“, išvis už sveiko proto ribų – 3 proc. Verslo liudijimai mūsų rajone - vieni brangiausių Lietuvoje. Ar po to galima stebėtis, kad rajonas nesulaukia investuotojų ir nesikuria naujos darbo vietos, o žmonės priversti išvažiuoti?

 

Iš tiesų – tai bent dovanėlė verslui... Ūkininkams – taip pat?

Antra, kas yra labai žiauru, ši taryba 8 balsais „už“ patvirtino žemės mokestį, dėl kurio kentės ir verslas, ir ūkininkai, ir gyventojai. Tai – ypač skaudus kirtis ūkininkams, kurių žemės vertę Registrų centras automatiškai perskaičiuoja kas pusmetį ir, žinoma, ji kyla, ir nuo jos teks mokėti mokestį.

Pernai norėdami, kad žmonėms būtų lengviau, opozicija ir Lenkų rinkimų akcijos tarybos nariai tokio sprendimo nepalaikėme, todėl šiais metais šio mokesčio nereikės mokėti. Dėl to meras R.Klipčius ne kartą mus kaltino, kad rajono biudžetas negaus 0,5 milijono eurų. Bet juk ta suma liks žmonėms, ir tai puiku, o valdžia tegul mažiau išlaidauja.

Tik iš pažiūros atrodo, kad ūkininkai labai turtingi, prisipirkę naujos technikos. Iš tiesų mūsų žemės nederlingos, ūkininkus slegia paskolos, ir jiems nelengva. Svarstant šį klausimą į komiteto posėdį buvo atėjęs vienas stambiausių ūkininkų Petras Pošiūnas ir labai prašė nepriimti tokio sprendimo. Deja, tiesiogiai išrinktas meras pasinaudojo savo galiomis ir teikė tarybai tokį sprendimą. Todėl 2020 m. ūkininkų laukia nemenka mokesčių našta (žemės mokestis tvirtinamas ateinantiems metams).

 

Kam skirta trečioji liberalų „dovanėlė“?

Daugiabučių gyventojų, kurių dalis jau renovavo savo būstus ir tikisi už šildymą mokėti mažiau, laukia nemaloni staigmena. Numatomas centralizuotai tiekiamos šilumos brangimas 14 proc. Pristačius klausimą, kai aš pradėjau protestuoti, visi balsavo „prieš“. Belieka stebėtis, kodėl meras įtraukė į darbotvarkę tokį sprendimo projektą – kelti kainą 14 proc. Jis galėjo pareikalauti, kad administracija parengtų gyventojams palankų sprendimą ir tik tada jį teikti tarybai. Savivaldybė valdo 50 proc. „Fortum Švenčionių energija“ akcijų ir nepadarė nieko, kad apsaugotų gyventojus nuo šilumos brangimo. Savivaldybė galėjo atsisakyti savo pelno dalies ir siūlyti kainos nekelti. Pernai savivaldybė iš „Fortum Švenčionių energija“ gavo 400 tūkst. eurų dividendų, kita tiek atiteko kitam akcininkui – Suomijos „Fortum“. Įspūdingas pelnas. Kodėl tada prireikė kelti šilumos kainą? Kad susižertų dar daugiau dividendų, kuriuos galima panaudoti kad ir fiestoms, fejerverkams, abejotino poreikio statiniams ir kitiems „vasiukams“? Rajono vadovams reikia turėti sąžinės prieš gyventojus, juk šildymas – socialinė paslauga, daugiabučių gyventojai neturi alternatyvos.

Spalį gavę sąskaitas už šildymą žmonės galbūt atsipeikės ir „padėkos“ naujai išrinktai valdžiai, kuri nesuvaldė kainos augimo. Mat, yra tokia praktika, kad valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija patvirtina šilumos kainą nepaisant to, ar rajono taryba jai pritarė, ar ne.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ