Mes turime 294 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2299
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12486
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88516
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Pavasario mugė Švenčionėliuose viliojo ir geru oru, ir gera muzika, ir prekėmis

2019 m. kovo 27 d., trečiadienis Nr.23 (1843)

Kovo 23-čioji Švenčionėliuose aušo giedra ir rami. Kylanti saulė greitai naikino po nakties boluojančią šarmą ir viliojo pabūti lauke. Apie tokį orą sakoma – kaip užsakytas... Smagiai pradėti savaitgalį, pasižmonėti puikiai tiko prie kultūros centro išsidėščiusi pavasario amatų mugė. Pradėdamas koncertą ta tema taikliai pašmaikštavo ir Trūdų bendruomenės kapelos „Sodiečiai“ vadovas Darijus Žemaitis: „Užsakėme puikų orą, tad pasilinksminkime, apsipirkime, padainuokime ir pašokime kartu!“ Grojo, dainavo ir publiką išjudinti stengėsi „Sodiečiai“. Žmonės klausėsi, plojo, na, šokti nelabai ryžosi. Nėra taip lengva mus, santūriuosius, išjudinti... O koncertas buvo labai šaunus. Žavėjosi mugės lankytojai ir darniai derančiais dainininkų balsais, ir instrumentų įvairove, ir kapelos narių gausa. Susibūrę iš entuziazmo ir noro prasmingai leisti laisvalaikį, šaunieji Trūdų bendruomenės nariai jau daugelyje rajono renginių džiugina klausytojus, o jų repertuaras toks gausus, kad gali drąsiai rengti pilną koncertą. „Jiems būtinai reikia į „Duokim garo“, tai puikiai nuskambėtų ir rajono vardą pagarsintų, - žavėjosi daugelis.

O amatininkų, ūkininkų, rankdarbių kūrėjų, kepėjų, pynėjų, drožėjų, siuvėjų, mezgėjų buvo pilnas kiemelis – kiekvienam pagal skonį, poreikius ir piniginės storį. Žolelių arbata vaišino Rasa ir Algirdas Breidokai, iš jų galima buvo sužinoti ir vertingų patarimų, kokias gyduoles žoleles kada ir kur rinkti, kaip ir nuo kokių negalavimų ar profilaktiškai naudoti. O jeigu rinkti noro nėra ar žolynų nepažįsti, visada jų gali pas Rasą gauti ir dar nuoširdų patarimą.

Akį traukė ir kvapais viliojo mėsos gaminių stalelis, šalia puikavosi Rimvydo Bankausko paties išauginti ir išrūkyti šamai. Netoliese – Ignalinos rajono ūkininkės Jurgitos Baravykienės ožkų ir karvių pieno švieži ir brandinti sūriai, švenčioniškiams jau gerai žinomi, nes ūkininkė kiekvieną penktadienį savo produkcija prekiauja Švenčionių turguje. Todėl ir Švenčionėliuose neužsigulėjo – pirkėjai ir ragavo, ir noriai pirko.

Kaip visada, Švenčionėlių pavasario mugė neįsivaizduojama be Danutės Panavienės ir jos dukros Virgilijos keptų grybukų, rištų verbų ir mezginių. Gaminiai iš veltinio nuo seno garsėjanti Lilia Puzyriova visų vilnos paslapčių išmoko iš šviesaus atminimo tėvo, kuris turėjo karšyklą Švenčionyse. Apie šią šeimą ne kartą buvo rašyta „Švenčionių krašto“ laikraštyje. Džiugu, kad dukra sėkmingai tęsia tradicijas, kūrybingai jas praturtindama.

Ilgametė siuvėja Birutė Kalinovskaja taip pat sulaukė nemažai dėmesio, nes čia išsidėliojo pačios pasiūtus skiautinius, patalynės komplektus, prijuostes ir kita.

Apstu mugėje buvo ir kitų kepėjų, virėjų, siuvėjų, mezgėjų, nėrėjų, pynėjų ir medžio drožėjų, keramikų, graviruotojų bei kitokių kūrėjų – visus sunku ir išvardinti. Greičiausiai kiekvienas iš jų sulaukė savo interesanto ir pirkėjo, nes mugės lankytojai tuščiomis nevaikščiojo, kiekvienas rado tai, ko jam reikia ir norisi.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis