Mes turime 190 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1935
mod_vvisit_counterŠią savaitę:5328
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:52654
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kovo 11-oji Pašaminėje

2019 m. kovo 16 d., šeštadienis Nr.20 (1840)

Tradiciškai Pašaminės kaimo klube, kurio siela – Dalė Basiūnienė, švenčiamos visos valstybinės šventės ir kitos atmintinos dienos. Viename pastate įsikūręs ir kaimo klubas, ir bendruomenės namai, ir koplyčia, ir biblioteka, kurios bibliotekininkė Loreta Jusienė taip pat nestokoja idėjų ir noro suburti žmones, pasikviesti poetų, rašytojų, įdomių žmonių. Tad įdomių ir prasmingų renginių, užsiėmimų, edukacinių veiklų bei turiningų laisvalaikio leidimo būdų čia, Pašaminėje, apstu.

Dvidešimt devintųjų Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo metinių minėjimas Pašaminėje prasidėjo šv. Mišiomis kaimo koplyčioje, kurias ta intencija aukojo kunigas dr. Valdas Girdžiušas.

Po to visi persikėlė į antrojo aukšto salę, kuri buvo išpuošta lietuvišką trispalvę simbolizuojančiais karpiniais, trispalvėmis žvakutėmis ir moterų klubo pagamintomis verbomis. Akį traukė ir salėje eksponuojami Ignalinos kultūros ir sporto centro mokinių dailės darbai. Po verbą D.Basiūnienė įteikė klebonui ir ansamblio dalyviams.

Šventę sveikinimo žodžiais pradėjo mokytoja Giedra Umbražiūnienė, išmoningai pristačiusi ir kiekvieną Pašaminės kaimo liaudies muzikos ansamblio atliekamą dainą. Neilgoje ansamblio koncertinėje programoje, kuriai dėl gavėnios buvo pasirinktos santūrios Lietuvos karinės, partizanų, patriotinės dainos, suskambėjo tarsi visa Lietuvos istorija, kurią kuriame kiekvienas iš mūsų, įdėdami bet kokį net ir kukliausią indėlį. Taigi viena daina buvo ta, kurią išmokė Pašaminėje keliolika metų gyvenęs tremtinys ir didelis šio krašto patriotas Albinas Cibulskas, o kita, kurią užrašė viena japonų rašytoja, keliavusi anuomet dar po sovietinę Lietuvą ir išgirdusi graudžią dainą bei sužinojusi ir aprašiusi savo knygoje jos kilmę ir Lietuvos partizanų pasipriešinimo okupacijai istoriją.

Susirinkusieji neskubėjo skirstytis po namus, bendravo prie arbatos puodelio. Maloniai nustebino ir pradžiugino klebonas V.Girdžiušas, kuris taip pat dalyvavo renginyje, o paėmęs į rankas armoniką, o po to – akordeoną meistriškai vinguriavo įvairias melodijas, o kai prie klebono prisijungė ir pašaminiškis Kostas Jurėnas, tikras „Duokim garo“ festivalis išėjo.

Beje, pašaminiškiams dainininkams ir muzikantams Kovo 11-osios šventė tuo dar nesibaigė, kitą dieną jie vyko koncertuoti į Strūnaitį.

Irena POŽĖLIENĖ