Mes turime 282 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2668
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12855
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88885
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Žvaigždėtas dangus skubins pavasarį

2019 m. kovo 16 d., šeštadienis Nr.20 (1840)

Atsisveikina ryškieji žiemos žvaigždynai

Kovui įsibėgėjant ryškiausi žiemos žvaigždynai vakarais atsisveikindami dar gražiai išsirikiuoja virš pietų horizonto: Didysis ir Mažasis Šuo su ryškiuoju Sirijum ir Prokionu, įspūdingieji Šienpjoviai su Rygeliu ir Betelgeize, Tauras su Aldebaranu, Hiadų spiečiumi ir Sietynu bei įspūdingieji Dvyniai. Visas didysis ryškių žiemos žvaigždžių ratas pasiruošęs užleisti vietą daug blausesnėms vasaros žvaigždėms.

Besidriekiantis iš pietų į šiaurę Paukščių Takas nuo šiol kas naktį vis labiau glausis prie vakarų horizonto, stumdamas žemyn ryškiausias žiemos žvaigždes. Tuo pat metu vis aukščiau virš rytų horizonto kopia įspūdingasis Liūto žvaigždynas, o šiaurės rytuose ratais į viršų kyla Didieji Grįžulo ratai. Vidurnaktį Grįžulo ratai jau iškyla į aukštybes – spindi beveik tiesiai virš galvos. Kartu kulminuoja ir Liūtas, visa savo didybe spindėdamas po Grįžulo ratais – bemaž pusiaukelėje tarp pastarųjų ir pietų horizonto linijos. Į rytus nuo Grįžulo ratų, kur link rodo ratų iena, žėri Jaučiaganio žvaigždynas nesunkiai atrandamas pagal ryškiausią žvaigždę – Arktūrą. Tai viena ryškiausių mūsų dangaus žvaigždžių, šviesumu nusileidžianti tik Sirijui.

 

Vakarais spindi – Marsas, rytais – Jupiteris ir Saturnas

Kovo vakarais Marsas rausvai spindės pietvakariuose, blausiame Avino, o mėnesio pabaigoje – išraiškingame Tauro žvaigždyne.

Venera – Aušrinė tik labai trumpai prieš tekant Saulei sužibės skendėdama ryto žarose labai žemai iš už pietryčių horizonto tekančiame Ožiaragio žvaigždyne.

Jupiteris rytais švyti pietuose – Gyvatnešio žvaigždyne. Kovo 27 d. Dylantis Mėnulis prisislinks labai arti prie Jupiterio ir žibės šiek tiek aukščiau jo.

Saturnas paryčiais spindi kairiau ir žemiau nuo Jupiterio – Šaulio žvaigždyne. Kovo 29 d. įvyks Saturno ir Mėnulio jungtis. Pusiau sudilęs Mėnulis spindės arti (kiek žemiau) Saturno.

Merkurijus slepiasi Saulės spinduliuose.

 

Prasidės astronominis pavasaris

Kovo 18-ąją diena susilygins su naktimi ir abi truks po 12 valandų. Kovo 19 d. pavasario Saulė tekės tiksliai rytuose, ir apkeliavusi dangų, nusileis tiksliai vakaruose. Kovo 20 d. 23 val. 58 min. Saulei atsidūrus dangaus pusiaujuje – įvyks astronominis pavasario lygiadienis. Nuo šiol šviesus paros metas mūsų planetos šiaurės pusrutulyje trukme pamažu ims lenkti naktį – prasidės astronominis pavasaris. Tačiau, kol šviesos perteklius atgaivins gyvąją gamtą, dar kiek teks palaukti. Saulės kelias dangumi ilgės ir jos pakilimo aukštis didės iki pat vasaros saulėgrįžos.

Jonas VAIŠKŪNAS

 
Reklaminis skydelis