Mes turime 629 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:9558
mod_vvisit_counterŠią savaitę:27979
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:109728
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Rinkimų komiteto „Piliečių balsas“ brutalų pašalinimą iš rinkimų kovos sąrašo lyderis vadina politiniu banditizmu

2019 m. kovo 1 d., penktadienis Nr.17 (1837)

Laisva valia įsirašę į rinkimų komitetą, likus mėnesiui iki rinkimų trys jo nariai staiga išstojo. Kas privertė suaugusius žmones persigalvoti, iki šiol nežinoma. Apie tai kalbamės su „Piliečių balso“ iškeltu kandidatu, dabar jau buvusiu, į rajono merus Kęstučiu TRAPIKU.

 

Kas pakirto „Piliečių balsą“ pačiame rinkimų kovos įkarštyje?

Vasario 14 d. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) panaikino visuomeninio rinkimų komiteto „Piliečių balsas“ registraciją ir užkirto jam kelią į Švenčionių rajono savivaldos rinkimus. Komiteto registravimas panaikintas, nes jame nebeliko Savivaldybių tarybų rinkimų įstatyme numatyto būtino narių skaičiaus: visuomeniniame rinkimų komitete turi būti ne mažiau kaip dvigubas savivaldybėje renkamų tarybos narių skaičius. Švenčionių savivaldybės taryboje yra 25 nariai, tad minimalus komiteto narių skaičius – 50. VRK duomenimis, „Piliečių balse“ liko 49 nariai.

 

Kas privertė tris komiteto narius priimti tokį keistą sprendimą - išstoti? Juk po rinkimų komiteto buvimas savaime baigiasi. O čia dar reikėjo vykti pas notarą – gaišti laiką, sumokėti,

Įstatyme numatyta galimybė pasitraukti iš visuomeninio rinkimų komiteto net rinkimų dieną, o papildyti naujais nariais – tik likus iki rinkimų trims mėnesiams. Tokia įstatymo spraga pasinaudojo daugiausia mūsų rajone didelių rinkiminių plakatų iškabinę kandidatai į savivaldybės tarybą, labai norintys užimti rajono valdžios postus – Lietuvos laisvės sąjungos (liberalai) kandidatai.

 

Ar komiteto nariams buvo daromas spaudimas ir kas tai darė?

Taip, turiu tokios informacijos. Aktyviausi buvo mero tėvas Rimas Klipčius ir Gintas Steckis, kurio neliečiamybę pirmadienį VRK panaikino teismo prašymu ir davė sutikimą patraukti jį baudžiamojon atsakomybėn. Jiedu ir kiti jų aplinkos asmenys darė įtaką komiteto „Piliečių balsas“ nariams, kad komitetas žlugtų. Du nariai atlaikė bauginimus, šantažą ir psichologinį poveikį, o kiti trys paslapčiomis pasitraukė iš komiteto sąrašo net man apie tai iki šiol nepranešę ir nepaaiškinę priežasčių.

Mano nuomone, tai politinio banditizmo požymiai.

 

Kas tapo tomis politinio banditizmo aukomis?

Pavardžių nenoriu vardinti, nes pirmiausia aš jiems dėkingas už pilietinį sąmoningumą, kad sutiko būti komiteto, kuris veikia tik šių rinkimų kompanijos laikotarpiu, nariais. Didelė pagarba tiems dviems, kurie nepasidavė, ir užuojauta tiems, kurie neatlaikė. Čia mano klaida, kad neįvertinau mūsų rajono valdžios kriminalinės situacijos – minėta įstatymo spraga Švenčionių rajone tapo primityviu politinių manipuliacijų įrankiu. Man skambinę pažįstami merai, kurie yra rinkimų komitetų lyderiai, stebisi ir nesuvokia, kad galimos šiais laikais tokios diversijos prieš demokratiją rytinėje šalies dalyje.

 

O kaip gi rinkėjų teisė ir lūkesčiai? Įpusėjus rinkimų kampanijai, jau buvo apsisprendusių balsuoti.

Labai gaila, kad bus pažeisti teisėti rinkėjų lūkesčiai rinkimų dieną balsuoti už visuomeninio rinkimų komiteto „Piliečių balsas“ kandidatų sąrašą ir jų iškeltą kandidatą į rajono merus (Kęstutį Trapiką, - red. past.). Buvo vykdoma politinė agitacija, jautėm rimtą rinkėjų palaikymą. Švenčionių rajono savivaldybės rinkimų apygardos komisija Nr. 49 net paruošė ir išdalino rinkėjams mėlynas knygutes su informacija apie rinkimus ir partijų bei komiteto „Piliečių balsas“ rinkiminėmis programomis.

 

Ar piliečių balsas taip ir nutils?

Praėjusių metų spalio viduryje Labanoro pėsčiųjų žygyje „Pabusk ir gink girią“, kuriame dalyvavo keli tūkstančiai gamtos mylėtojų, kilo idėja išgirsti ir piliečių, kurie klaidžioja gyvenimo tankmėje, balsą. Kol kas nepavyko, nes minėtos partijos kai kurie kandidatai „užtildė“ šį komitetą rinkimų kompanijos eigoje. Dėkoju visiems, kurie šiandien dar sveikinasi ir skatina nepasiduoti. Todėl ryžtingai sakau: „Garsiakalbius dar įjungsime!“.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ