Mes turime 388 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3379
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19580
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95610
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Baigiasi paraiškų priėmimas seniems stogams į naujus keisti

2012 m. kovo 24 d., šeštadienis Nr.24 (1167)

Dėl asbestinių stogų dangos keitimo Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) prie Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) Švenčionių r. savivaldybėje surengė du seminarus. Ketinantiems keisti senus stogus į naujus didelis palengvinimas buvo ir NMA specialistų atvykimas į rajono savivaldybę priimti užpildytų paraiškų. Kovo 20-ąją, kaip ir buvo skelbta iš anksto, jau trečiąkart užpildytas paraiškas priiminėjo NMA specialistas Anton Levon, kuris ir anksčiau vedė vieną iš dviejų Švenčionyse šia tema surengtų seminarų.

Kaip jau anksčiau laikraštis „Švenčionių kraštas“ informavo, vasario 20-ąją NMA atstovas priėmė tik penktadalį, kovo 8-ąją – pusė į jį besikreipusių interesantų paraiškų. Kovo 20-ąją prie priimamojo durų vėl buvo būrelis žmonių, tarp jų ne vienas ir tų, kuriuos įsidėmėjau jau ir pirmąją, ir antrąją priėmimo dieną.

Asbestinių stogų dangai keisti Lietuvoje skirta 60 mln. Lt parama. Kiekvienam pareiškėjui (žinoma, jei paraiška bus priimta) ji sudaro 50 proc. projekto numatytos sumos. Bet kokiu atveju ši suma vienam savininkui neturi viršyti 10 tūkst. Lt.

Parama, atrodo, viliojanti. Taip daugeliui bent iš pradžių atrodė. O kai praktiškai pradėjo tvarkyti reikalingus dokumentus paramai gauti, iškilo daug rūpesčių. Vienas iš jų – statybų aprašo parengimas tiems, kurie gyvena saugomose teritorijose, o tokių teritorijų Švenčionių rajone daugiau negu trečdalis, taip pat ir Švenčionėlių bei Pabradės miestuose, nes juose priskaičiuojama daugiau nei po 3 tūkst. gyventojų. Tą aprašą gali padaryti architektas, statybos inžinierius. Už tokias paslaugas reikia mokėti. Pagaliau seno stogo nuėmimo, naujo stogo uždengimo darbai nefinansuojami. Už šiuos darbus namo savininkas turi apmokėti iš savo kišenės.

Ir dar. Galimi ir tokie atvejai, kad paraiškų bus daug daugiau, negu paramai skirtų pinigų. Žodžiu, gali tekti ir nusivilti – ir nuveikti darbai, ir rūpesčiai, ir sugaištas laikas – perniek. Tuomet gal būt beliktų laukti kito stogų dangos keitimo etapo. Bet ar toks etapas bus – neaišku. Tai kol kas tik teorinės spėlionės.

Kovo 20-ąją A.Levonas sulaukė 17-os interesantų, iš kurių priėmė 12 paraiškų. Žemės ūkio skyriaus vyresniosios specialistės Danutės Dalgedienės tvirtinimu, NMA atstovas Švenčionyse iš viso priėmė 24 paraiškas. Tačiau dalis švenčioniškių šiuo reikalu kreipėsi tiesiogiai į NMA Vilniaus teritorinį skyrių. Susumavus visus rezultatus, iki kovo 21-osios iš Švenčionių r. gyventojų NMA priėmė apie 30 paraiškų asbestinių stogų dangai pakeisti.

Iki kovo 20 d. NMA iš Lietuvos gyventojų priėmė 4,1 tūkst. paraiškų. Tai sudaro 43 proc. paramai skirtų lėšų. Pagal gautas paraiškas vidutinis paramos dydis vienam pareiškėjui – 6230 Lt.

Iš anksto buvo skelbta, kad NMA Švenčionyse paraiškas priiminės 3 kartus. Tačiau iki šiol liko dar ir nepriimtų paraiškų. Todėl jų priiminėti NMA atstovas į Švenčionis atvyks ir ketvirtąkart – kovo 27 d. (antradienį).

Tiems, kurie nesugebės ar nesuspės jiems rūpimų reikalų sutvarkyti vietoje, dar liks trejetas dienų juos tvarkyti NMA Vilniaus teritoriniame skyriuje (S.Dariaus ir S.Girėno g. 40, Vilnius).

Kovo 30-oji – paskutinė paraiškų priėmimo diena.

Bronius NARKŪNAS
 

 
Reklaminis skydelis