Mes turime 295 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5597
mod_vvisit_counterŠią savaitę:24141
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:71467
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Lietuvoje sergamumas gripu ir peršalimo ligomis sumažėjo

2019 m. vasario 20 d., trečiadienis Nr.14 (1834)

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai informuoja, sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) Lietuvoje sumažėjo.

Septintąją šių metų savaitę (2019 m. vasario 11–17 d.) bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis buvo 121,0 atv./10 tūkst. gyventojų. Pernai (2018 m.) tuo pačiu metu sergančiųjų buvo daugiau – 139,0 atv./10 tūkst. gyventojų.

Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis šių metų 7-ąją savaitę registruotas Utenos administracinėje teritorijoje, didžiausias – Klaipėdos administracinėje teritorijoje.

Praėjusią savaitę Lietuvoje dėl gripo į ligoninę paguldyta 218 asmenų, iš kurių – 32 vaikai iki dvejų metų, 104 vaikai – 2–17 m. amžiaus grupėje ir 82 suaugusieji. Intensyviosios terapijos skyriuje gydoma 16 asmenų, iš kurių – keturi vaikai ir 12 suaugusių asmenų. Ligoninėje gydytos dvi nėščiosios.

2018–2019 m. gripo sezono metu užregistruota 20 mirties nuo gripo atvejų.

Šiuo metu gripo epidemiją skelbia 32 iš 60 šalies savivaldybių. ULAC specialistai primena, kad sergamumas gali būti laikomas epideminiu, kai sergamumo gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) rodiklis yra ne mažesnis kaip 100 atvejų /10 tūkst. gyventojų per savaitę, o klinikinių gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 proc. visų registruotų gripo ir ŪVKTI atvejų.

Gripo epidemiją skelbia savivaldybės. Vertindamos sergamumą kaip epideminį, teritorinės visuomenės sveikatos priežiūros įstaigos taip pat atsižvelgia į atitinkamus administracinei teritorijai būdingus neepideminio laikotarpio sergamumo rodiklius, sergamumo dinamiką ir kitus ypatumus.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) skiepus pripažįsta veiksmingiausia gripo specifine profilaktikos priemone. Skiepai apsaugo nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų. Skiepijimasis būtent tam gripo sezonui skirtomis vakcinomis yra pati veiksmingiausia gripo profilaktikos priemonė.

Gripo vakcina rekomenduojama pasiskiepyti rudens–žiemos laikotarpiu, nes reikia maždaug dviejų savaičių, kad žmogaus organizme susidarytų antikūnai, kovai su gripo virusu.

Pajutus pirmuosius gripo simptomus, ULAC medikai rekomenduoja neužsiimti savigyda ir nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją.

ULAC inf.