Mes turime 302 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5815
mod_vvisit_counterŠią savaitę:27702
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:71685
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Pabradės socialinės globos namų fizinės medicinos ir reabilitacijos centre paslaugos teikiamos ne tik namų gyventojams

2019 m. vasario 15 d., penktadienis Nr.13 (1833)

Prieš kurį laiką bendraudamas su Pabradės socialinės globos namų direktoriumi Vytautu Vigeliu sužinojau, kad šios įstaigos fizinės medicinos ir reabilitacijos centre paslaugos teikiamos ne tik namų gyventojams, bet ir kitiems asmenims, juolab tos paslaugos su gydytojo siuntimu teikiamos nemokamai. Tai, kad su fizinės medicinos ir reabilitacijos paslaugų teikimu Švenčionių rajone situacija yra prasta – vieša paslaptis, tad žmonės važiuoja kas į Vilnių, kas į Uteną, kas į Nemenčinę ar Ignaliną, o aš, važiuodamas į Pabradę pasižiūrėti Pabradės socialinės globos namų fizinės medicinos ir reabilitacijos centro, galvojau, kad visas personalas bus gydytoja ir slaugytoja, bet pamačiau kolektyvą, kuriame dirba puikūs specialistai. Kol gydytoja Violeta Jurčiukonienė buvo užimta, konsultavo žmogų, su padalinio vadove sveikatos priežiūrai Rišarda Žinduliene užsukome pasižiūrėti vertikalios vonios patalpų, vėliau apžiūrėjome patalpas, kur teikiamos kineziterapijos, ergoterapijos, masažo ir fizioterapijos procedūros. Turėdamas kelias minutes laisvo laiko, susipažįstu su kolektyvu, dirbančiu fizinės medicinos ir reabilitacijos centre. Tai gydytoja Violeta Jurčiukonienė, padalinio vadovė sveikatos priežiūrai ir masažuotoja Rišarda Žindulienė, vyresnioji slaugytoja ir masažuotoja Laima Šerėjienė, kineziterapeutas Ezitis Dainis, kineziterapeutė Violeta Tiukšo, ergoterapeutė Snežana Kalinina ir slaugytojos Daiva Sluckaitė ir Irena Jankovskienė.

- Gerb. gydytoja, nuo kada fizinės medicinos ir reabilitacijos paslaugos pradėtos teikti ne tik Pabradės socialinės globos namų gyventojams, bet ir kitiems ligoniams?

- Pabradės socialinės globos namų gyventojams fizinės medicinos ir reabilitacijos paslaugos centre teikiamos nuo 2012 m., o direktoriaus pastangomis, sudarius sutartis su Ligonių kasomis, nuo 2018 m. gegužės 1 d. pradėjome teikti paslaugas ir ne namų gyventojams. Nuo 2019 m. vasario 1 d. teikiamos ir vertikalių vonių paslaugos. Ne globos namų gyventojams šios paslaugos mokamos.

- Kokie pagrindiniai tikslai, kuriuos keliate sau?

- Pagrindinis mūsų tikslas – teikti reabilitacijos paslaugas asmenims po įvairių ligų, traumų, turintiems fizinę negalią, siekiant jų savarankiškumo ir geresnės gyvenimo kokybės. Reabilitacijos centre teikiamos fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojo konsultacijos, atliekamas I reabilitacijos etapas bei pavienės medicininės reabilitacijos paslaugos. Įstaiga yra sudariusi sutartį su Vilniaus teritorine ligonių kasa dėl asmens sveikatos priežiūros paslaugų vykdymo, todėl pacientai gali gydytis su gydančio gydytojo ar gydytojo specialisto siuntimu (forma 027/a), tuomet kineziterapijos, fizioterapijos, ergoterapijos ar masažo paslaugų krepšelis apmokamas ligonių kasų lėšomis. Neturintys gydytojo siuntimo arba norintys gauti papildomas paslaugas, už jas susimoka patys pagal patvirtintą mokamų paslaugų ir procedūrų kainyną.

- Kokio amžiaus ir kokiomis ligomis sergantiems ligoniams teikiamos paslaugos?

- Reabilitacijos centre gydomi suaugę ir vaikai nuo 7 metų amžiaus, sergantys nervų sistemos ligomis (bendra įtampa, silpnumas, nuovargis, miego sutrikimai), stuburo ligomis (stuburo degeneraciniai pakitimai, osteochondrozė, stuburo tarpslankstelinių diskų išvarža, radikulopatija, netaisyklinga laikysena), sąnarių patologija (artrozės, artritai, po operacijų, plokščiapėdystė), po traumų.

- Gal galėtumėte keliais žodžiais apibūdinti jūsų komandą, turimas sąlygas bei įrangą.

- Centre dirba kvalifikuota reabilitacijos specialistų komanda: fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas, kineziterapeutai, ergoterapeutas, masažuotojai, FMR slaugytojos. Moderniai įrengtame fizinės medicinos ir reabilitacijos centre veikia kineziterapijos salė, vertikali vonia, ergoterapijos, fizioterapijos, masažo kabinetai. Centre atliekama individuali kineziterapija salėje, kineziterapija vandenyje (vertikalioje vonioje), gydomasis masažas, ergoterapija, fizioterapijos procedūros: impulsinių srovių terapija, ultragarsas, lazerio terapija, magneto terapija, intermituojanti kompresija ir kt, parafino vonelės plaštakoms.

- O kokios konkrečios paslaugos slepiasi po įmantriais paslaugų pavadinimais?

- Kineziterapija – tai gydymas judesiu, tai yra viena svarbiausių reabilitacijos priemonių. Tinkami kūno judesiai padeda atnaujinti, pagerinti ir išlaikyti kaulų, raumenų, širdies kraujagyslių bei kitų sistemų funkcinę būklę. Kineziterapijos tikslas – gydyti ligas, šalinti įsisenėjusius sveikatos sutrikimus bei gerinti sveikatą. Kineziterapija turi daugialypį poveikį, ji padeda atstatyti sutrikusią judėjimo funkciją, mažina skausmą, fizinius apribojimus ir negalią, gerina bendrą fizinę būklę ir sveikatą, padeda palaikyti gerą savijautą. Kineziterapija – tai ilgiau trunkantis gydymas, kuomet užsiėmimai vyksta periodiškai ir sistemingai gydytojo paskirtais gydymo kursais. Kurso metu palaipsniui didinamas užsiėmimų krūvis, pratimų pakartojimų skaičius, jų sudėtingumas bei intensyvumas, geriausi rezultatai pasiekiami tuomet, kai gydymas pritaikomas individualiems paciento poreikiams. Prieš skiriant procedūras yra įvertinamas ligos pobūdis, adaptacinės organizmo galimybės, paciento amžius. Sėkmingam rezultatui labai didelę įtaką turi sąmoningas ligonio dalyvavimas užsiėmimuose, jo bendradarbiavimas su specialistais.

Ergoterapija– pažeistos funkcijos sugrąžinimas (pilnas, dalinis arba su kompensacinėmis priemonėmis), savarankiškumo ugdymas apsitarnavime, buitinėje ir darbinėje veikloje.

Mankšta vandenyje(vertikali vonia) – viena efektyviausių procedūrų gydant stuburo uždegimines, degeneracines-distrofines ligas ir jų komplikacijas (Bechterevo ligą, deformuojančią osteochondrozę, diskogeninę radikulopatiją ir kt.) Vertikalioje vonioje sujungiamas vandens ir kineziterapijos gydomasis poveikis raumenų, raiščių, kaulų bei sąnarių sutrikusioms funkcijoms atstatyti. Dėl raumenų atsipalaidavimo ir dalinio nesvarumo žymiai lengviau ir beveik be skausmo galima atlikti aktyvius gydomuosius judesius. Po vertikalių vonių kurso sustiprėja raumenys ir raiščiai, padidėja stuburo paslankumas, judesiai tampa laisvesni ir mažiau skausmingi, o dažnai ir visai išnyksta. Pristabdomas stuburo patologinių procesų progresavimas, taip pat raumenų hipotrofija, stuburo deformacijų vystymasis.

Gydomasis masažas– taikant klasikinio masažo būdus: glostymą, trynimą, maigymą, vibraciją, tonizuojama kraujagyslių sistema, palengvinamas vidaus organų darbas, gerėja galvos smegenų žievės funkcinė būklė.

Fizioterapija– tai natūralių ir dirbtinių fizikinių veiksnių naudojimas ligoms, traumoms gydyti ir reabilitacijai. Šiandieninėje medicinoje naudojami fizioterapijos metodai leidžia greičiau sumažinti uždegimą, ūminį ir lėtinį skausmą, sustiprinti nusilpusius bei atpalaiduoti spazmuotus raumenis, pagerinti sąnarių veiklą, greitina žaizdų, opų gijimą, kvėpavimo, kitų sistemų veiklą, gerina kraujotaką ir trofiką audiniuose, skatina audinių atsinaujinimo procesus.

Impulsinių srovių terapija. Impulsinės srovės skirstomos pagal impulsų amplitudę, dažnį ir trukmę. Priklausomai nuo charakteristikos, šios srovės gali dirginti, stimuliuoti, slopinti, nuskausminti.

Magneto terapija– tai metodas, kai organizmas yra veikiamas žemo dažnio kintamu arba nuolatiniu magnetiniu lauku. Dažniausiai taikomas judėjimo atramos sistemos ligų gydymui, po traumų.

Intermituojanti kompresijayra skirta veninio nepakankamumo gydymui ir trombozės profilaktikai. Gydymo metu audiniuose pagerėja kraujotaka, limfotaka, medžiagų ir dujų apytaka.

Lazerio terapija. Gydomuoju tikslu naudojami mažo galingumo lazeriai, spinduliuojantys šviesą infraraudonoje spektro dalyje. Malšina skausmą, slopina uždegimą, mažina patinimus, skatina regeneraciją (audinių atsinaujinimą), stiprina imuninę sistemą. Taikomas sergant judamojo-atramos aparato ligomis (artritu, artroze, raumenų uždegimais, stuburo osteochondroze), nervų sistemos ligomis (neuritu, neuralgija), gydant trofines opas, traumas, nudegimus, keloidinius randus.

Gydymas ultragarsu– tai žmogaus ausimi negirdimas garsas, kurio dažnis viršija 20 kHz. Ultragarso sukeltos mechaninės bangos vibruoja audinius ir kaupia juose šilumą, todėl greitėja mikrocirkuliacija, suaktyvėja audinių metaboliniai procesai, regeneracija bei gijimas. Taikomas artrozės, osteochondrozės, egzostozės, kontraktūrų, tendinitų gydymui.

Parafino vonelės plaštakoms– dažniausiai taikoma kontraktūroms gydyti, kadangi nuskausmina, veikia spazmolitiškai, mažina sąaugas. Šildant gerėja kraujotaka, atpalaiduojami raumenys.

- Ką turi daryti žmogus, norintis patekti į jūsų centrą?

- Pradžia ta pati. Su gydytojo siuntimu ar be jo užsirašo į gydytojo konsultaciją. Po konsultacijos paskiriamos reikiamos procedūros. Viskas prasideda nuo specialistų konsultacijos, nes visur yra pagrindinis principas – nepakenkti. Mes žiūrime, kas galima, o kas – ne. Juk net to paties susirgimo atveju vienam žmogui gali būti skiriamos vienokios, o kitam - kitokios procedūros.

- Ar fizinės medicinos ir reabilitacijos paslaugų poreikis didėja ar mažėja?

- Didėja. Švenčionių rajone tokių paslaugų trūksta. Pas mus pacientų tikrai daugėja. Pažiūrėkite, kiek šiandien laukiančių, tad sprendimas teikti paslaugas ne tik namų gyventojams yra sveikintinas. Mes turim visas reikiamas licencijas, specialistus ir tinkamas sąlygas paslaugoms teikti. Jei po pirmos reabilitacijos išlieka biosocialinių funkcijų sutrikimas, rekomenduojame tęsti reabilitaciją kituose reabilitacijos etapuose.

- Ačiū už pokalbį.

Algis JAKŠTAS