Mes turime 304 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:120
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16321
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92351
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

JURISTAI24.LT teisės naujienos. Pacientai klaidinti dėl „stebuklingų“ organizmo valymo prietaisų paskirties

2019 m. sausio 30 d., trečiadienis Nr.8 (1828)

Valstybinei akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybai prie Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – Akreditavimo tarnyba) patikrinus gautą informaciją nustatyta, kad dauguma atvejų „stebuklingi“ sveikatos patikrinimo, ligų diagnostikos procedūroms naudojami prietaisai arba neatitinka medicinos priemonėms keliamų saugos reikalavimų, arba šias paslaugas teikiantys asmenys nurodo tikrovės neatitinkančią šių gaminių medicininę paskirtį.

Akreditavimo tarnyba, gavusi pranešimą, nustatė, kad Lietuvos asmens sveikatos priežiūros įstaigose naudojami teisės aktų reikalavimų neatitinkantys prietaisai, pacientams teikiama tikrovės neatitinkanti ir klaidinanti informacija. Nustatyta, kad įstaigose buvo teikiamos organizmo „valymo“ procedūros neaiškių gamintojų kojų vonelėmis „Detox“ ir „SPA Cleanse“. Teikiamų paslaugų aprašymuose buvo nurodyta, kad šie prietaisai šalina sunkiuosius metalus, palengvina įvairių ligų simptomus, mažina skausmus, skatina gydomąjį procesą ir panašiai. Taip pat buvo nustatyta, kad kartu su prietaisais „Detox“ bei „SPA Cleanse“ buvo teikiami aprašymai su vandens spalvų reikšmėmis, susietomis su atskirų organų būklės diagnostika, atsiliepimai, kuriuose pateikiama teigiama laboratorinių tyrimų dinamika, kas sudarė įspūdį, kad informacija pateikiama apie medicininės paskirties prietaisus.

Medicinos priemonių kategorijai priskiriami gaminiai, turintys medicininę paskirtį bei skirti ligoms diagnozuoti, gydyti, palengvinti. Medicinos priemonių paskirtis nurodoma medicinos priemonės naudojimo instrukcijoje, etiketėje, reklaminėje medžiagoje. Teikiamos į Lietuvos rinką medicinos priemonės turi atitikti Lietuvos Respublikos sveikatos sistemos įstatyme nustatytus reikalavimus.

Medicinos priemonių paskirtis bei sauga turi būti įrodyta klinikiniais duomenimis, už kuriuos atsakingas medicinos priemonių gamintojas. Akreditavimo tarnyba neturi duomenų apie prietaisų „Detox“ bei „SPA Cleanse“ aprašymuose nurodytų medicininių teiginių klinikinį įrodymą. Be to, Akreditavimo tarnybos duomenimis, nėra gydymo būdų, leidžiančių pašalinti metalus per odą. Taigi, žmonės mokėjo už procedūrą, paremtą įtaigia bei klaidinančia informacija, ir „išvalė“ ne savo organizmą, o piniginę. Atsižvelgiant į tai, kad nėra duomenų, įrodančių šių prietaisų medicininę paskirtį, nėra duomenų, įrodančių šių prietaisų atitiktį nustatytiems reikalavimams, teikti į rinką ir naudoti šiuos prietaisus kaip medicinos priemones draudžiama.

Akreditavimo tarnyba nurodė įstaigoms nutraukti teisės aktų reikalavimų neatitinkančių prietaisų naudojimą bei pašalinti visą pacientus klaidinančią informaciją. Be to, informuotas Nacionalinis visuomenės sveikatos centras dėl galimo neteisėto tokių aparatų naudojimo teikiant ir grožio paslaugas.

„Tenka apgailestauti, kad žmonių patiklumu naudojasi turinčios asmens sveikatos paslaugas teikti leidžiančias licencijas įstaigos, kuriose dirba medicininį išsilavinimą turintis personalas. Kreipiuosi į įstaigų vadovus ir medikus, ragindama gerbti save bei pacientus, naudoti tik tinkamus diagnostikos bei gydymo būdus, antraip rizikuojate netekti licencijos. Dėkojame tiems, kurie suabejojo „stebuklingais“ aparatais ir mus informavo ar bent jau pasiteiravo dėl tokių prietaisų tinkamumo bei efektyvumo, jais atliekamų procedūrų saugumo“, – sako Akreditavimo tarnybos direktorė Nora Ribokienė.

Primintina, kad 2013 m. Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba priėmė sprendimą ir uždraudė teikti į rinką panašų į aukščiau minėtus gaminius produktą – organizmo valymo aparatą „DETOXAS“, modelis SYK-5B. Laboratorinių bandymų metu buvo nustatyta, kad organizmo valymo aparatas „DETOXAS“ netenkina saugaus gaminio reikalavimų, nustatytų Elektrotechninių gaminių saugos techniniame reglamente, yra nesaugus ir kelia elektros smūgio pavojų.

 

Informacijos šaltinis: www. http://vaspvt.gov.lt.

Savo klausimus, pasiūlymus ar pastabas galite tiesiogiai siųsti „JURISTAI24.LT – teisinės paslaugos ONLINE“ elektroniniu paštu info@juristai24.lt.

Dėl privačios konsultacijos, dokumentų parengimo ar kitų teisinių paslaugų galite tiesiogiai kreiptis į JURISTAI24.LT juristą Eugenijų Gaščenką telefonu 8~624 83 459.Anonimiškumas garantuojamas.

Pastaba. JURISTAI24.LT teisės naujienų skyrelyje talpinamos informacijos atžvilgiu yra informacijos perdavėjas, bet ne jos autorius.

Daugiau informacijos interneto tinklalapyje www.juristai24.lt ir socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje www.facebook.com/juristai24.lt.

 
Reklaminis skydelis