Mes turime 279 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1010
mod_vvisit_counterŠią savaitę:26140
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:73466
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Autobusui važiuoti nesaugu, o vaikams eiti pėsčiomis saugu?

2019 m. sausio 26 d., šeštadienis Nr.7 (1827)

Po publikacijos trečiadienio „Švenčionių krašte“ „Raudonkepuraitės“ pasakos šiuolaikinė versija“ kilo tikra sumaištis ir tarp politikų, ir tarp valdininkų, bet kol jie vieni kitiems „plunksnas rauna“, vaikų į mokyklą vis tiek geltonasis autobusėlis neveža

 

Trečiadienį rašėme apie makabriškoje situacijoje valdininkų paliktus tris Pabradės „Žeimenos“ gimnazijos moksleivius: ketvirtoką, gyvenantį Bielkiškės kaime, septintokę ir jos šešiametį broliuką, gyvenančius Padvarės vns., kuriuos nuo Kalėdų atsisakė vežioti į mokyklą geltonuoju autobusėliu. Trumpai priminsime, kaip visa tai nutiko. Viskas apvirto aukštyn kojom po to, kai kažkas (?) optimizavo Pabradės gimnazijų moksleivių vežimą. Valdininkai lėšas taupė, o apie vaikus nepagalvojo ir toliau vaikų motinų prašymams lieka akli ir kurti.

Anksčiau kiekviena mokykla vežiojo savus mokinius ir nebuvo jokių problemų, visiems užteko vietos. Kai buvo paskirstyti maršrutai ir jais imta vežti abiejų mokyklų mokinius, vienam berniukui iš Bielkiškės k., sako, neliko vietos autobusėlyje. Tiesa, yra tvirtinančių, kad priežastis gali būti ir gilesnė... Apie atsisakymą informavo berniuko mamą gruodžio 21 d. Šituo maršrutu veža Pabradės „Ryto“ gimnazija.

Tame pačiame maršrute analogiška bėda užklupo ir kitą šeimą. Dviejų vaikų – septintokės ir šešiamečio – mamai buvo pranešta, kad ir šių dviejų vaikų iš Padvarės viensėdžio autobusėlis daugiau nevežios. Važiuoja pro šalį, o į Padavarės vns., esantį už 1 kilometro nuo Vilniaus kelio, daugiau nebeužsuka. Kai mama dirba, vaikai iki keleivinio autobuso per laukus turi nusigauti vieni. Našlė moteris kreipėsi su prašymu į Pabradės „Ryto“ gimnazijos direktorę, bet gavo kategorišką atsisakymą – vaikų nevežios – nuspręsta galutinai (spausdiname atsakymą). Rašte teigiama, kad iki vieškelio 800 metrų, tuo tarpu mama sako, kad virš kilometro. Pasak direktorės, į autobusų stotelę nereikia pereiti vieškelio, suprask – saugu. Mama nuogąstauja, kad judrus šešiametis gali netyčia išbėgti į kelią arba jį gali užkabinti prasilenkiančios mašinos. Vaikas ne visada sesutės klauso. Kas būtų kaltas, jeigu įvyktų nelaimė? Dar vienas motyvas šių vaikų nevežioti todėl, kad, neva, po pietų mama pati paveža vaikus, skamba gan ciniškai. Taip galima pasiūlyti visiems, turintiems automobilius, kad numotų ranka į darbus ir vežiotų vaikus. Juk našlė moteris dirba ir gali parsivežti vaikus tik tada, kai sutampa pamaina. Kitomis dienomis tenka gyventi su nuolatiniu nerimu ir baime dėl vaikų saugumo.

Nuo Bielkiškės kaimo iki vieškelio – apie 1,5 kilometro per mišką ir lauką. Vilkų pėdos veda net prie negyvenamos sodybos, o ką bekalbėti apie mišką. Tuo tarpu berniukui pasiūlyta eiti pėsčiomis. Kaip toje pasakoje Raudonkepuraitei? Grįždami iš Pabradės su rajono tarybos nariais užsukome tuo keliu. Patikėkite, bijočiau eiti net dieną, o ketvirtokui berniukui reikia eiti dar tamsoje. Abudu tėvai į darbą išvyksta anksti, vaiko nei lydėti iki keleivinio autobuso, nei pasitikti nėra kam. Šeimai laikinai sutiko padėti kaimynė. Ji vežioja berniuką, bet tai – tik laikina išeitis, nes ir kuras kainuoja, ir kaimynė silpnos sveikatos. Ir pagaliau, koks valdininkų mestas burtas taip prislėgė šias šeimas? Kodėl atsisakyta vežti būtent šiuos vaikus?

Vaikų motinos jaučia skriaudą ir vaikų diskriminaciją. Kuo jų vaikai blogesni, kad kitus veža, o jų – ne? Štai Pavoverė, galima sakyti, priemiestis, čia važiuoja maršrutiniai autobusai, bet vaikus veža mokyklinis autobusėlis. Kur mokyklai patogu – vaikus susirenka ir paveža, o kur reikia užsukti į nuošalų kaimą – atsisako. Tai kelias nevalytas (mamos sako, kad tai – melas, keliai išvalyti), tai autobusui nesaugu (?!) ar apsisukti nepatogu. Kokie kataklizmai įvyko po gruodžio 21 d., kad iki jos viskas buvo gerai, o po jos net autobusas negali važiuoti? Jei net autobusui nesaugu važiuoti, tai kaip tiems vaikams pėsčiomis įveikti tokius pavojingais tapusius kelius?

Motinos nenuleidžia rankų. Valdininkai ir politikai išsigandę – juk rinkimai čia pat. Gal neprireiks ministerijos įsikišimo, ir geltonasis autobusėlis vėl užsuks pas atstumtus vaikus?

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 

Spausdiname skaitytojų vertinimui oficialius valdininkų atsakymus. Kol kas – šaltus kaip ledas...